Minder corona-doden en besmettingen en meer genezen personen in Spanje

Minder corona-doden en besmettingen en meer genezen personen in Spanje
Beeld: 123rf

Minder corona-doden en besmettingen en meer genezen personen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de dagelijkse update van de corona-cijfers over het aantal besmette personen, corona-doden en herstelde/genezen corona-patiënten die we al 41 dagen plaatsen, gaat het om totaal aantallen, zoals dit elke dag in Spanje gepresenteerd worden om 11.30 uur. Als men echter kijkt van dag tot dag dan is te zien dat het aantal besmette en overleden patiënten afneemt en het aantal genezen corona-patiënten toeneemt. 

Het zijn redelijk hoopvolle cijfers die we uit de onderstaande statistieken kunnen aflezen maar men is er nog lang niet in Spanje. Elke dag zijn er nog steeds duizenden mensen die als besmet geregistreerd worden en zijn er honderden mensen die overlijden door/met het coronavirus en moeten dagelijks tientallen personen opgenomen worden op de intensive care afdelingen.

Gelukkig nemen die aantallen wel af en is er een sprankje van hoop. Tegelijkertijd neemt het aantal genezen corona-patiënten toe waardoor dat inmiddels bijna 4 keer meer is per dag dan het aantal sterfgevallen.

Maar bij de cijfers dient men rekening te houden dat deze, net zoals in Nederland en België, niet helemaal kloppen. Er zitten verschillen in het aantal geregistreerde doden in de maand maart ten opzichte van het aantal geregistreerde corona-doden. Dat komt omdat niet iedereen getest wordt op het coronavirus, ook niet nadat iemand overleden is bijvoorbeeld in huis, in een bejaardenhuis of in het ziekenhuis.

Daarnaast wordt niet iedereen getest op het coronavirus wat dus betekent dat de aantallen besmette personen ook niet de reële situatie aangeven. Er zijn simpelweg niet genoeg tests om iedereen op het coronavirus te testen. 

De cijfers van het aantal genezen personen kloppen wel want dat is makkelijker bij te houden, net zoals het aantal ic-patiënten (al is dat ook lastig omdat de autonome regio’s andere manieren hanteren wat betreft de telling).

Men denkt dat het aantal corona-doden vele malen hoger is dan het officiële aantal dat elke dag wordt doorgegeven. Dat is niet omdat het Ministerie van Volksgezondheid deze reële gegevens niet wil doorgeven maar omdat er een juiste manier van controleren op het coronavirus ontbreekt. Datzelfde geldt voor de besmette personen waarvan men denkt dat dit tot wel 7 miljoen kan stijgen. Elke dag worden de bevestigde aantallen doorgegeven.

In onderstaande schema en grafieken laten we zien dat het aantal besmettingen en sterfgevallen afneemt terwijl het aantal genezen personen juist stijgt.

Corona besmettingen per dag
Corona-doden per dag
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.