Niet essentiële werknemers mogen weer gaan werken in Spanje

Niet essentiële werknemers mogen weer gaan werken in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Arbeiders van niet essentiële werkzaamheden en beroepen mogen vanaf maandag 13 of dinsdag 14 april weer gaan werken. Sinds maandag 30 maart en tot 12 april mogen alleen nog mensen met een vitaal beroep werken in Spanje. Weliswaar is het dus voor een groot deel van de werknemers weer mogelijk om te gaan werken na Pasen maar dan wel met strengere maatregelen.

En die maatregelen houden in dat alle werkenden die met het openbaar vervoer naar hun werk moeten gaan en geen afstand van tenminste 1,5 meter kunnen aanhouden, wordt aangeraden om een mondmasker te dragen. Deze mondmaskers zullen volgens de minister van Volksgezondheid uitgereikt worden bij bus-, metro- en treinstations aan die personen die geen eigen mondmasker hebben.

De minister raadt aan om hygiënische en wasbare mondmaskers te gebruiken, het soort dat ook door het ministerie uitgereikt gaat worden. Werknemers die met de eigen auto naar het werk rijden wordt aangeraden om mondmaskers te dragen maar dat is niet verplicht. Je mag alleen met één persoon in de auto te zitten. Als je op de fiets, scooter of motor naar het werk gaat hoef je ook geen mondmasker te dragen al is dat wel altijd aangeraden.

Een werknemer die bij het minste gevoel van coronavirus symptomen heeft dient direct contact op te nemen met de gezondheidszorg en dient direct in thuisquarantaine te gaan. Werknemers die een van de corona-symptomen heeft mogen ook niet gaan werken. Het thuiswerken wordt nog steeds aangeraden.

LEESTIP: Lijst van vitale werkzaamheden en beroepen in Spanje

Aangeraden

Werknemers en arbeiders die vanaf maandag/dinsdag weer gaan werken wordt het volgende aangeraden:

  • Dragen van mondmaskers in openbaar vervoer
  • Dragen van mondmaskers op de werkplek (als 1,5 meter social distance niet mogelijk is)
  • Indien mogelijk op een afstand van tenminste 2 meter van anderen te werken
  • Social distance of ‘distanciamiento social’ aanhouden
  • De noodzakelijke hygiënische maatregelen nemen zoals het wassen van handen en het gebruik van desinfecterende handgel
  • Dragen van mondmaskers in auto, op de fiets/scooter/motor is niet verplicht
  • Bij corona-symptomen (hoest, koorts slecht voelen) meteen contact opnemen met de gezondheidsdiensten en niet gaan werken

Het feit dat de niet essentiële werknemers vanaf begin volgende week weer mogen gaan werken wil zeker niet zeggen dat de noodtoestand voorbij is in Spanje. Deze is namelijk recent verlengd tot 26 april en waarschijnlijk wordt deze gevolgd met een verlenging tot 12 mei.

Dat betekent dus dat winkels, winkelcentra, bars, restaurants etc. nog steeds niet open mogen vanaf volgende week. Wanneer deze weer open mogen gaan en op welke wijze dit dient te gebeuren zal waarschijnlijk pas rond 26 april of 12 mei bekend worden gemaakt, dus tegen het einde van de recent aangekondigde noodtoestand verlenging of die daar wellicht op zal volgen.

Mondmaskers verplicht?

Nee, het dragen van mondmaskers als men buitenshuis komt tijdens de noodtoestand in Spanje is niet verplicht, aldus de minister van Volksgezondheid. De reden daarvoor is heel simpel. Zolang de overheid niet kan garanderen dat er genoeg mondmaskers zijn voor de 47 miljoen Spanjaarden, zal de regering het dragen van ‘mascarillas’ niet verplichten.

Bij een mogelijke beslissing over het dragen van mondmaskers houdt de Spaanse regering rekening met de beslissingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze heeft tot nu toe altijd aangegeven dat het dragen van mondmaskers niet noodzakelijk en zelfs niet effectief is tenzij je al besmet bent. 

Uit een recent onderzoek is echter gebleken dat het coronavirus zich tot wel acht meter door de lucht kan verplaatsen na bijvoorbeeld hoesten of met name niesen. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nu het criterium aangenomen om mondmaskers wél aan te bevelen. De Spaanse regering heeft daar naar geluisterd maar kan het dragen van mondmaskers dus nog niet verplichten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.