menu: rubrieken, zoeken & meer

Spaans geavanceerd corona-vaccin nog voor de zomer een stapje dichterbij

Spaans geavanceerd corona-vaccin nog voor de zomer een stapje dichterbij
Beeld: Biofabri

Spaans geavanceerd corona-vaccin nog voor de zomer een stapje dichterbij

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje zit men niet stil en er wordt gewerkt aan verschillende eigen corona-vaccins die in Spanje ontwikkeld en geproduceerd moeten worden. Een van de drie Spaanse vaccins is in een ver stadium met de dierproeven en nog voor de zomer kan men beginnen met de testfase op een kleine groep personen. 

Op dit moment kan door het Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) bevestigd worden dat het Spaanse vaccin tegen SARS-CoV-2 voor 100% effectief is op speciale muizen. 

Verder kan bevestigd worden dat er reeds een Spaans bedrijf gevonden is, Biofabri in Galicië, die de productie van het Spaanse corona-vaccin MVA-CoV-2-S voor rekening kan nemen.

Het wachten is nu op goedkeuring van het Spaans Agentschap voor Medicijnen en Gezondheidsproducten (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) zodat men met de testfase op personen kan beginnen. 

Dat moet dan in drie etappen gebeuren: etappe 1 met een zeer gereduceerd aantal proefpersonen (100-112 personen), etappe 2 met honderden vrijwilligers (500+) en daarna etappe 3 met duizenden personen (30.000+) die zich vrijwillig opgeven om een Spaans vaccin te testen. Etappe 3 zou voor het einde van 2021 moeten eindigen.

De ontwikkeling van de Spaanse vaccins duurt langer omdat er minder financiële middelen en mankracht beschikbaar zijn dan bij de grote multinationals van de inmiddels bekende farmaceutische bedrijven.

Maar in Spanje wordt ook gewerkt aan vaccins die meer en langer immuniteit moeten bieden tegen het coronavirus. Wetenschappers spreken over een van de meest geavanceerde corona-vaccins die gebruik maakt van een variant van pokken genaamd vaccinia.

Vaccinia wordt door het vaccin gebruikt als een ‘vehikel’ om een Covid-19-eiwit (het beroemde proteïne S) in het lichaam te introduceren. Er wordt als het ware een gemodificeerd virus geïntroduceerd dat het lichaam ‘vertelt’ wat het echte coronavirus is dat moet worden geëlimineerd.