Torrijas versus wentelteefjes met Pasen in Spanje

Torrijas versus wentelteefjes met Pasen in Spanje
Beeld: 123rf

Torrijas versus wentelteefjes met Pasen in Spanje

MADRID – De Semana Santa of Paasweek is weer begonnen en dat wordt in Spanje normaal gesproken groots gefeest, niet alleen met emotionele processies maar ook met lekkere recepten en lekkernijen. Traditiegetrouw worden met Pascua in Spanje de ‘torrijas’ gegeten. Deze zijn min of meer te vergelijken met de wentelteefjes maar dan net iets anders.

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De ‘torrijas’ zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland en België bekende wentelteefjes maar dan met honing en andere ingrediënten. Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk, ei vanille of kaneel, de schil van een citroen, vervolgens gebakken in olijfolie of zonnebloemolie en geserveerd met honing en/of suiker. Dit is slechts een omschrijving want er zijn verschillende versies mogelijk.

Een wentelteefje, ook verloren brood of gewonnen brood genoemd, is te vergelijken met de Spaanse ‘torrijas’. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika waar het ook bekend staat als French Toast. Sneden brood worden kort geweekt in een mengsel van melk en eieren en vervolgens in boter gebakken. Ten slotte wordt het baksel bestrooid met suiker en desgewenst kaneel.

Het verschil tussen de ‘torrijas’ en de wentelteefjes zit hem wellicht in het type brood dat men gebruikt waarbij dit in Spanje iets dikker (oud stokbrood of pan de pais) is dan in Nederland. Daarnaast gebruikt men in Spanje in plaats van suiker liever honing maar komt ook beide voor. Een ander verschil is het bakken in olijfolie of zonnebloemolie in Spanje terwijl men dat in Nederland in boter doet.

WIST JE DAT de Mercadona supermarkt met Pasen speciaal brood verkoopt dat gebruikt wordt voor de ‘torrijas’? Dit brood wordt verkocht in 16 dikke sneden die al een extra kaneel en citroen smaak hebben. De prijs is 1,10 euro per brood.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.