Search
menu
Search

Verkopen woningen in februari voor derde opeenvolgende maand gedaald in Spanje

Verkopen woningen in februari voor derde opeenvolgende maand gedaald in Spanje
Beeld: 123rf

Verkopen woningen in februari voor derde opeenvolgende maand gedaald in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In februari 2023 werden er in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 7% minder woningen verkocht, met 48.212 geregistreerde transacties (vergeleken nm met  51.889 in februari 2022) volgens de voorlopige cijfers van de Registratie Statistieken van Onroerend Goed, gepubliceerd door het Colegio de Registradores. Van alle autonome regio’s was er in februari 2023 alleen sprake van een stijging van het aantal woningverkopen vergeleken met dezelfde maand in 2022 in vier autonome regio’s en de autonome stad Ceuta.

In termen van specifieke cijfers, had Asturië de grootste toename van het aantal woningverkopen met bijna 20% op jaarbasis en een totaal van 1.020 inschrijvingen. De Valencia regio had een stijging van 1,5% met in totaal 7.913 inschrijvingen. Navarra registreerde een toename van bijna 1% met in totaal 533 inschrijvingen. Murcia had een stijging van 0,7% met in totaal 1.824 inschrijvingen. Ten slotte had Ceuta de grootste procentuele stijging met 15% en in totaal 45 transacties.

De grootste dalingen in het aantal woningverkopen op jaarbasis werden waargenomen in Melilla (-41%), La Rioja (-24%), de Madrid regio (-16%), Extremadura (-16%) en de Balearen (-14%) terwijl dit bijna 11% was op de Canarische Eilanden.

Hypotheken

Het Colegio de Registradores geeft aan dat er de afgelopen maanden ook een negatieve trend te zien is in de ontwikkeling van hypotheken, die vergelijkbaar is met die van woningverkopen. Er waren dalingen in december, maar er was een lichte opleving in januari.

Er werden 34.332 hypotheken voor woningen afgesloten, wat een bescheiden daling betekent van 2,5% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, met ongeveer 900 transacties minder. Hoewel de daling van nieuwe leningen voor woningaankopen kleiner is dan die van transacties, hebben slechts drie autonome regio’s een stijging geregistreerd: Catalonië (7,3%), Aragón (8,2%) en Asturië (14,2%). In Madrid was de daling in lijn met het nationale gemiddelde (-2,5%), terwijl in Andalusië de daling 1,2% bedroeg. In Murcia was de daling 5% en in de Valencia regio bijna 4%.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?