skip to Main Content

13.500 Canarische gezinnen zijn hun woning kwijtgeraakt door hypothecaire beslaglegging/executieverkoop

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) De crisis heeft ertoe geleid, dat ongeveer 13.500 Canarische gezinnen hun woning verloren hebben, omdat ze de hypotheeklasten niet meer op hebben kunnen brengen. In de afgelopen drie jaar is het verlies van de woning, vanwege 6.933  hypothecaire beslagleggingen, voornamelijk ten  deel gevallen aan gezinnen in de provincie Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote), tegenover de 6.650 in beslag genomen panden in de provincie Santa Cruz de Tenerife (Tenerife, La Gomera, La Palma, El Hierro).

Hoewel de  hypothecaire executies in 2010 met 13% zijn afgenomen ten opzichte van 2009 laten de gegevens van de Consejo General del Poder Judicial (Algemene Raad van de Rechterlijke Macht)  zien, dat de hypothecaire beslagleggingen/executieverkopen in de periode 2007-2008 zijn toegenomen met 123%, wat voor opstoppingen heeft geleid in de rechtbanken vanwege de lawine aan juridische beslagleggingen op de panden.

Per provincie, registreerde Las Palmas in 2008 in totaal 1.653 executieverkopen tegenover 1.563 in Santa Cruz de Tenerife. Terwijl dit er in 2009 op Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura 3.108  waren en, op de westelijke eilanden 2.443.

In 2010 waren er in de provincie Las Palmas  2.554 gedwongen verkopen en, in de provincie Santa Cruz de Tenerife 2.265.

De situatie die is ontstaan door deze explosie aan hypothecaire wanbetalingen is op maandag 9 mei besproken in de zetel van het Colegio Notarial de Canarias (Canarisch College van Notarissen) in de hoofdstad van Gran Canaria. Bij die ontmoeting  is ingegaan op mogelijke buitengerechtelijke verkoop via de notaris, als alternatief voor de justitiële hypothecaire executies.

“Dit verkort de procedure om de schuld af te lossen aanzienlijk, omdat een buitengerechtelijke verkoop het mogelijk maakt dit binnen drie maanden te doen, tegenover anderhalf jaar bij een hypothecaire executieverkoop,” zo heeft  de coördinator van de notariële bijeenkomst, José Ignacio González Verde, notaris te Telde, uitgelegd op maandag 9 mei 2011.

Het alternatief – wat een soortgelijke procedure volgt, maar, dan onder toezicht van een notaris – maakt het proces goedkoper voor de schuldenaar, het verminderd het betalen van rente en het ontlast Justitie, omdat de rechtbanken nu  overvol zijn met hypothecaire eisen.

In 2010 zijn er op de Canarische Eilanden amper 100 executie-panden buitengerechtelijk verkocht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend