skip to Main Content
Politieke partijen Podemos en IU gaan samen naar de nieuwe Spaanse verkiezingen

Politieke partijen Podemos en IU gaan samen naar de nieuwe Spaanse verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

podemos-iu1aMADRID – Met een omarming op het Puerta del Sol plein in hartje centrum Madrid hebben de twee politieke leiders Pablo Iglesias (Podemos) en Alberto Garzón (IU) aangegeven dat ze samen naar de verkiezingen op 26 juni aanstaande zullen gaan. De manier waarop moet nog besproken worden en ook de gezamenlijke naam is nog niet bekend maar feit is dat beide partijen samen meer zetels zullen hebben dan bij de vorige verkiezingen.

Podemos en IU (Izquierda Unida) met als partijleiders Pablo Iglesias en Alberto Garzón hebben het afgelopen weekend een verbond gesloten om als een grote partij naar de komende verkiezingen op 26 juni te gaan. Onder het mom van “samen zijn we groter en sterker om veranderingen in Spanje dor te voeren” werd de samenwerking gepresenteerd.

Beide partijen willen de verkiezingen van de PP partij winnen en roepen ook de PSOE op om samen te werken. De vierde grote partij, Ciudadanos, wordt door beide partijen niet genoemd omdat men deze partij als een verlenging en verjongde versie van het conservatieve PP ziet.

Het parlement werd weliswaar verleden week opgeheven nu er nieuwe verkiezingen op komst zijn maar de IU en Podemos samen zouden 58 zetels gehad hebben. Beide partijen samen zouden wel eens meer zetels kunnen gaan behalen dan de socialistische PSOE die traditiegetrouw op de eerste of tweede plaats eindigde bij verkiezingen. Samen zouden de partijen bij de verkiezingen in december 5,2 en 1 miljoen stemmen hebben gehad wat bijna 1 miljoen meer is dan de 5,5 miljoen van de PSOE.

Zowel Podemos alsook IU zullen hun eigen naam blijven gebruiken maar ze zullen samen met andere Podemos varianten uit alle windstreken van het land, onder een verzamelnaam naar de stembussen gaan – (Remco Stoffer)

Lees hier meer over de verschillende politieke partijen (via WikiSpanje.nl)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken