skip to Main Content
Jagers in Spanje willen dat hun honden niet gezien worden als huisdieren
RTVE

Jagers in Spanje willen dat hun honden niet gezien worden als huisdieren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Jagers willen uitzonderingen in Spanje

RTVE

MADRID – Diverse verenigingen van jagers in Spanje willen dat hun honden die ze gebruiken om te jagen niet vallen onder de nieuwe wetten tegen dierenmishandeling. Het probleem voor veel jagers is dat de jachthonden dankzij de nieuwe normen ook als huisdier gezien worden waardoor ze aan speciale regels moeten voldoen die in de ogen van de jagers niet gelden voor de jachthonden.

Het lijkt er ook op dat de jagers hun zin gaan krijgen, althans in de autonome deelstaat Castilla-La Mancha waar men in februari een “uitzondering” opnam in de nieuwe wet op de dierenbescherming waardoor jachthonden daarbuiten vallen. Ook in de deelstaat Comunidad Valenciana is men van plan zo’n uitzondering in te gaan stellen voor de jagers.

Speciale categorie

De Federación de Caza ofwel de Federatie van Jagers in Spanje wil dat er een nieuwe categorie komt voor de jachthonden zodat deze niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als die van de honden die als huisdier gezien worden. Dat zou dan een speciale categorie moeten zijn voor jacht- en werkhonden. Volgens de jagers gaat het niet alleen om jachthonden maar ook om honden die schaapherders gebruiken, politiehonden en sledehonden.

In de steek laten

Daarnaast willen de jagers dat er een verandering komt van de omschrijving “in de steek gelaten dier”. Dat willen de jagers om te voorkomen dat zij schuldig kunnen zijn voor het in de steek laten van hun honden als deze tijdens een jacht zoekraken. De jagers hoeven hun honden al niet aan de riem vast te hebben, iets wat logisch is anders kan de jachthond zijn/haar taak niet uitvoeren.

Andere uitzonderingen

De jagers willen nog meer uitzonderingen zien zoals het toestaan van het gebruik van elektronische halsbanden, het uitsluiten van het verplicht wonen met de honden (veel jachthonden leven in het veld of in schuren en niet in huis bij een jager) en het uitsluiten van een vergunning vragen als er een activiteit gaat plaatsvinden met dieren, zoals dus de jacht.

Dierenactivisten

Ondertussen zijn verschillende verenigingen van dierenactivisten campagnes op internet en op straat begonnen onder de noemer “Los perros de caza también son perros” ofwel de jachthonden zijn ook honden en de hashtag #LosPerrosDeCazaTambiénSonPerros op Twitter.

Botsingen

Dierenactivisten en jagers leven al weken of maanden op spanning en regelmatig komt het tot confrontaties, beledigingen en bedreigingen op internet of in het echt. Jagers klagen erover dat ze allemaal als dierenmishandelaars gezien worden en hebben om meer respect te eisen ook al manifestaties gehouden zoals de laatste op 15 april waarbij er in 40 steden in Spanje tienduizenden jagers op straat hebben betoogd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Het lijkt mij veel zinvoller om jagers voortaan niet meer als mensen te beschouwen. Kunnen we hen de mensenrechten ontnemen en zijn we voortaan verlost van dit soort arrogante voorstellen.

  1. ?
   Voor al ‘hun problemen’ is er een oplossing of kan er naar gezocht worden.
   Iedere aanpassing, ook al is dit voor de normale mens vanzelfsprekend en menselijk, kost moeite en soms wat geld.

 2. Jagers…stoere benoeming voor mannen, die in heel vroeger tijden ,een stukje vlees op tafel moesten brengen. Heden ten dagen , met op ieder hoek bijna, een super mercado, is dat niet echt meer nodig. Wat zijn dit dan voor mensen, die voor hun plezier, een dier doden ? In mijn ogen behoren deze gasten tot die groep dierenmishandelaars , die ongestraft, door wil gaan met hun wanstaltige hobby.
  Het baart mij ernstig zorgen dat deze minkukels nog gelijk krijgen en dat , zoals zij willen, een goede wet wordt aangepast in bepaalde streken, aan hun misselijke wensen. Jagers? Lafbekken met een wapenvergunning zijn het!

 3. Snap dat jagers niet willen dat jachthonden niet onder de nieuwe regels vallen. Ze willen natuurlijk aan het eind van het jachtseizoen hun honden gewoon op kunnen ophangen of een trap meegeven zodat deze honden verhongeren. Van mij mogen jagers als menselijk uitschot behandeld worden.

 4. Keer op keer probeert de jagerslobby de wetten naar hun wil te zetten. Het maakt hun niet uit hoe, zo lang als ze hun verderfelijke hobby maar ongestoord en met zo min mogelijk restricties kunnen uitoefenen. Een paar miljoen van dat krapuul loopt er rond en door hun enorme aantal en omdat ze verkeren in “groepen die iets over anderen te vertellen hebben” hebben ze HELAAS ook nog veel macht. Hopelijk komen ze er niet onderuit en worden de straffen nog veel zwaarder voor hun constante mishandelingen van dieren.

 5. wat wij al vaak mochten aanschouwen: 30 jachthonden in een klein camionetje, de jacht begint, alle honden worden losgelaten, op het einde van de jacht: even wachten door de jagers op de honden, en wie niet terug is, camionette terug dicht, en de honden die niet terug zijn, worden achtergelaten aan hun lot! Lopen eindeloos, dorstig en hongerig rond te dolen… Hondonwaardig volgens ons….

 6. Waar zijn ze nu mee bezig, honden zijn nu eenmaal huisdieren zo ook de jachthonden.
  Maar er is hier veel te veel dierenmishandelingen in Spanje, ik walg hiervan. Ik woon hier, en ik erger me er verschrikkelijk aan telkens weer. Denk maar eens aan de galgo-honden.
  Stop stop stop stop met dierenmishandelingen zo ook met het beulen van stieren in de arena’s. Dat is geen SPORT. dat is macho bezig zijn.

 7. Juist de jacht is een van de problemen van loslopende honden. Tijdens het jachtseizoen zitten de dierenasielen vol met verlaten/verloren jachthonden. Na het jachtseizoen komen de verminkte en de afgedankte jachthonden in de asielen aan. Nog verstengen die wet…

 8. Natuurlijk willen ze dat niet. Want nu kunnen ze honden achterlaten of nog erger in een boom hangen. Met deze wet zijn deze tenminste beschermd. Die lui krijgen altijd hun zin. Geen goed woord voor over.

 9. Hoop dat de wet wordt behouden zoals voorstel want er is véél mis in verband met dieren vooral daar waar geld te verdienen valt
  er is ook wat te zeggen voor `t voorstel van reactie Vlaming.

 10. Met name wethouder dienen beter behandelt te worden. .een ja heel veel jagers..helaas…zijn gewoon GI joe’s op de dub en het niets met jagen te maken. Honden uithongeren voor de jacht , een groep achterlaten omdat het regent , zes schoten nodig hebje om een zwijn neer te halen…nee heb er geen goed woord voor over. Laat de wet blijven zoals het is laat de jagers maar eens nadenken over diervriendelijk hun zaken te regelen.

  Ps mag ik dit artikel delen? En oud er ook ergens een petitie?

   1. Beste Linda,
    Ik begrijp niets van dit artikel met krom Nederland s en fouten.
    Wat wil je eigenlijk zeggen??
    Probeer het nog een keer s.v.p.

 11. En zo tracht men weer een achterpoortje te creëren.
  Laat de wet wat ze is. Men kan wel met vergunningen werken en het geld hiervan doorstorten naar de asielen die toch steeds geld te kort komen

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken