skip to Main Content
Mercadona vervangt plastic tasjes voor papieren tassen en dozen
Valenciaplaza.com

Mercadona vervangt plastic tasjes voor papieren tassen en dozen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Kartonnen tassen en dozen Mercadona Spanje

Valenciaplaza.com

VALENCIA – De Spaanse supermarktketen Mercadona weet dat het gebruik van plastic tasjes in de winkels in veel delen van Spanje en Europa vanaf 2020 verboden wordt. Daarom kijkt men alvast vooruit en is men in 11 winkels in Spanje met een proef begonnen om papieren tassen en kartonnen dozen te verkopen om daarmee de traditionele plastic tasjes te vervangen.

De papieren tassen en kartonnen dozen zijn vooralsnog alleen te vinden in 11 winkels in de regio’s Valencia, Balearen, Barcelona en Bizkaia (Baskenland). In deze “test-winkels” hebben de klanten de mogelijkheid om tussen twee formaten papieren tassen en een formaat kartonnen opvouwbare doos te kiezen.

Alternatief

Naast deze nieuwe meer milieuvriendelijke mogelijkheden om de boodschappen mee te nemen, is het uiteraard ook nog mogelijk om de traditionele plastic tasjes en de stevige plastic zak te kopen. Op het moment van afrekenen wordt aan de klanten gevraagd of ze de nieuwe tassen en dozen van karton willen proberen.

Prijzen

De papieren of kartonnen tassen (want er zit een handvat aan) hebben een verkoopprijs van 0,10 euro voor de kleine versie en 0,15 euro voor de grotere versie. De kartonnen opvouwbare dozen hebben een verkoopprijs van 0,50 euro en er is slechts een formaat beschikbaar.

Toekomst

Mercadona komt uit Valencia waar recent bekend werd gemaakt dat het vanaf 2020 verboden wordt om plastic tasjes in de winkels te geven. Daarom moet Mercadona wel vooruit kijken en als het aan de Spaanse supermarktketen ligt zal men al voor het jaar 2020 in heel Spanje de papieren tassen en dozen gaan invoeren als onderdeel van het meer milieubewust bezig zijn.

Heel Spanje?

Net zoals altijd bij Mercadona is het grote probleem de omvang van de productie en logistiek van deze papieren en kartonnen alternatieven voor de traditionele plastic mogelijkheden. Er moet bij Mercadona altijd op grote schaal gedacht worden want er zijn 1.625 winkels in Spanje die voorzien moeten worden van miljoenen tassen en dozen.

De kartonnen dozen en papieren tassen worden gemaakt in de Comunidad Valenciana door het bedrijf Alcograf die dat op dit moment exclusief doet voor Mercadona.

Andere supermarkten

Mercadona zal niet de eerste zijn met papieren tasjes want dat wordt in Spanje ook aangeboden door de Lidl en de Carrefour. Andere supermarktketens zijn bij de redactie niet bekend dus als iemand meer informatie heeft, altijd welkom 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Om de twee dagen heb ik zo een plastic draagtas vol met plastic zakjes, verpakking, schaaltjes, flessen…Onlangs diskutie met de Manager omdat ik geen plastic wanten wilde dragen om fruit of groenten te nemen ( eet ik toch zelf op)dan moet je die in een plastic (weer plastic) zak 50cmx38 doen, voorbeeld, 1 paprika = één zak, 4 appels één zak 50×38 extra grote zak, enz…soms plak ik het ticket gewoon op het fruit.

 2. In Nederland heb je bij de EMTE een kartonnen doos met handgrepen, stevig en leeg passen de dozen in elkaar.
  De doos kost 1 euro en als hij stuk gaat of versleten is gratis om te ruilen, werkt super.
  Als het regent in Nederland ( wat vaker dan in Spanje ) nemen wij een paraplu mee.

 3. Prima, ik heb altijd mijn plastiek tassen bij!
  Misschien ook een andere oplossing voor de plastiek flessen voor vers appelsiensap!
  1 fles kopen en iedere keer gewoon laten vullen ( ev een glazen fles of hardplastiek )
  Ook misschien minder voorverpakkend in plastiek!

 4. Papieren boodschappen tassen. Wat een uitvinding! Dat doen ze in Amerika al sinds de uitvinding van de supermarkt!
  In Nederland kan je bij de meeste supermarkten als sinds jaar en dag kartonnen dozen gebruiken die met de producten meekomen om de schappen te vullen. (Terwijl in andere landen/ketens het personeel deze moet opensnijden, vouwen, stapelen en afvoeren!). AH heeft (had?) sinds de jaren ’90 ook stevige opvouwbare plastic boodschappen kratjes die vaak vele jaren meegaan. Afbreekbare plastic tasjes is ook al jaren mogelijk. Het is allemaal een kwestie van geld en overheids dwang (dat vaak weer voortkomt uit publieke aandacht). Alleen omdat de ‘plastic’ soep waarin we leven nu ineens volop in de aandacht is én het feit dat supermarkt ketens er achter komen dat er gewoon geld valt te verdienen met de verkoop van lang meegaande tassen (het is ook nog eens gratis reclame!) zie je nu beweging komen in deze manier van boodschappen verpakken. Uiteraard is alles beter dan de gratis plastic weggooi tasjes maar men moet niet doen alsof ze het wiel uitvinden. Dat wiel draait al een poosje mee…

  En die meneer die een papier tas niets vindt want in de regen gaan ze stuk? Tja, ik laat mijn boodschappen zoizo nooit in de regen staan…..

 5. Papier komt van hout, bomen dus! Ook slecht voor het milieu! Laten we er een gewoonte van maken om je eigen (stoffen) boodschappentas mee te nemen. Die gaat jáááren mee. Vóór het “tijdperk plastic tasjes” deden wij (de ouderen onder ons) dat ook!!! En ik heb altijd een duurzaam nylon opvouwtasje in mijn handtas. Niets mis mee.

 6. Super. Dit zeg ik al lang. Ouderwetse bruine papieren zakken voor de boodschappen. Niets mis mee en perfect biologisch afbreekbaar. Hoog tijd om het overal in te voeren.

 7. Een hele goede zet. Wat is dit toch een voorbeeldsupermarkt. Dit verdient navolging, zou eigenlijk zelfs verplicht moeten worden.

  1. Ben er vorige week voor de eerste keer geweest en ik moet zeggen: zeer zuiver, mooi, goed verzorgde producten…

  2. Leuk papieren zakken had ik in Nederland ook volle papieren tas een buitje en daar lag al mijn boodschappen op de straat. Papier kan geen regen hebben en zeker niet als er gewicht aan hangt. Sinds dien doet ik echt geen papieren zakken meer gebruiken, dus nu ook niet.

    1. De laatste paar maanden regende het hier abnormaal veel, ook deze week weer, Dinsdag wolkbreuk, Woensdag viel er aardig wat naar beneden en ook vanmorgen was het weer raak, ja het regent best wel eens en dan is dat gelijk een hoop water. Maar ik neem mijn eigen tassen mee die zijn water bestendig.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken