skip to Main Content
Spaanse bedrijven maken zich zorgen om hun investeringen in Argentinië
123RF

Spaanse bedrijven maken zich zorgen om hun investeringen in Argentinië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zorgen om Argentinië in Spaanse bedrijfsleven

123RF

MADRID – Grote Spaanse multinationals die geïnvesteerd hebben in Argentinië maken zich grote zorgen. Het botert de laatste jaren al niet in het Zuid Amerikaanse land wat betreft de politiek en economie maar nu de regering in Argentinië financiële hulp heeft gevraagd aan het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) zijn het niet alleen meer de inwoners van het land die zich zorgen maken maar ook grote bedrijven.

Op dit moment zijn er 151 grote Spaanse bedrijven die economische belangen hebben in Argentinië, een land waar Spanje over het algemeen goede betrekkingen mee heeft. Het gaat om grote multinationals zoals Acerinox, ACS, Arcelor Mittal, BBVA, Gas Natural, Grifols, IAG, Inditex, Indra, Mapfre, Meliá, Grupo Santander, Técnicas Reunidas Telefónica en Viscofan.

Veel lezers kennen deze bedrijven wellicht niet maar samen zijn ze goed voor een omzet van 52 miljard euro wat betreft de handel met of in Argentinië. Bekende grote bedrijven zijn Gas Natural, Telefónica, BBVA, Bancos Santander en Inditex die de laatste jaren gedurende andere economische crises, ten tijde van de corralito in 2001 en daarna het regeringsbewind van de familie Kirshner.

Een van de meest opvallende momenten was toen de Argentijnse staat het Spaanse Repsol inpikte en gaf aan het Argentijnse YPF. Repsol heeft daarna logischerwijze het land verlaten maar wilde met de huidige president Mauricio Macri wel weer terugkeren maar die plannen staan nu weer in de ijskast.

IMF

Deze week werd het nieuws bekend dat de Argentijnse regering om miljarden dollars financiering gevraagd heeft bij het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Dat geld is nodig om de Argentijnse peso te steunen. De eigen muntsoort daalde in vijf maanden tijd enorm waardoor rentetarieven zijn gestegen en een mogelijke devaluatie het economische herstel kan laten ontsporen.

Volgens de Spaanse media gaat het om een bedrag van 30 miljard euro maar de Argentijnse regering heeft daar geen mededeling over gedaan. De regering gaf wel aan dat het geld hoofdzakelijk gebruikt gaat worden voor de ondersteuning van groei- en ontwikkelingsprogramma’s in Argentinië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Toen de Argentijnse staat in 2012 het Spaanse Repsol inpikte had dit een signaal moeten zijn voor de andere aanwezige Spaanse bedrijven om dit land te verlaten.
    Maar men had wel goede betrekkingen met dit corrupt land en daarmee is alles gezegd.
    Ik zou zeggen : eigen schuld, dikke bult.

  2. Sinds 1975 strompelt het land van de ene crisis naar de volgende. Iedere keer als men denkt het lek boven te hebben worden er wel weer verkeerde maatregelen genomen die de volgende crisis inleidt, die dan nog desastreuzer blijkt te zijn als alle vorige crises. Arm land dat het moet doen met zulke slechte politici.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken