skip to Main Content
Leer de 5 dorpen van Spanje kennen waar de minste mensen wonen
Archieffoto Castilla y León

Leer de 5 dorpen van Spanje kennen waar de minste mensen wonen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje is alles te vinden, van grote steden met miljoenen inwoners zoals Barcelona en Madrid naar de kustplaatsen die gedurende de zomermaanden vollopen met vakantiegangers naar dorpen in de bergen en afgelegen gebieden waar bijna geen mensen meer wonen. Het platteland van Spanje heeft al jaren te maken met een leegloop en vergrijzing aangezien de jongeren kiezen voor de stedelijke gebieden om te gaan werken.

Spanje heeft in totaal 8.125 gemeenten (municipios) die verdeeld zijn over 50 provincies (provincias) (en de twee autonome steden Melilla en Ceuta) en 17 autonome regio’s of deelstaten (Comunidades Autónomas). Van alle dorpen zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben waarvan er weer 4.000 zijn die op de kaart staan met het risico te verdwijnen vanwege het gebrek aan inwoners.

Enkele dorpen proberen hardnekkig te overleven maar hebben zo weinig inwoners dat ook daar de kans is dat deze pueblos fantasmas (spookdorpen) of pueblos abandonados (verlaten dorpen) gaan worden. De economische crisis die in 2008 begon heeft de situatie voor veel dorpen er niet veel beter op gemaakt omdat er steeds meer mensen weg zijn getrokken uit de zonas rurales (platteland). Hieronder enkele van de dorpen met de minste inwoners.

Illán de Vacas (Castilla-La Mancha)

Illán de Vacas is een gemeente in de Spaanse provincie Toledo in de regio Castilla-La Mancha met een oppervlakte van 9,15 km². Illán de Vacas telt volgens de laatste telling van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) nog maar 3 inwoners en is daarmee de gemeente met het laagste aantal inwoners in Spanje.

Salcedillo (Aragón)

Salcedillo is een gemeente gelegen op 1.100 meter hoogte in de Spaanse provincie Teruel in de regio Aragón met een oppervlakte van 16,89 km². Salcedillo telt op dit moment volgens de gegevens van het INE nog maar 8 inwoners.

Balconchán (Aragón)

Balconchán is een gemeente in de Spaanse provincie Zaragoza in de regio Aragón met een oppervlakte van 19 km². In 1930 telde dit dorp nog 180 inwoners maar dat is volgens de laatste gegevens van het INE gedaald naar nog maar 9 inwoners.

Estepa de San Juan (Castilla y León)

Estepa de San Juan is een gemeente in de Spaanse provincie Soria in de regio Castilië en León met een oppervlakte van 10,45 km². Estepa de San Juan telt op dit moment nog maar 9 inwoners.

Villarmentero de Campos (Castilla y León)

Villarmentero de Campos is een gemeente in de Spaanse provincie Palencia in de regio Castilië en León met een oppervlakte van 7,68 km². Villarmentero de Campos volgens de laatste telling van het INE 11 inwoners.

Er zijn ongetwijfeld nog meer dorpen in Spanje met weinig inwoners maar de hierboven vermelde dorpen staan bovenaan de lijst. Ken jij nog dorpen met weinig inwoners, laat het ons weten via een reactie en dan zoeken we het uit 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. In het ruinedorpje Escó, bij embalsa de Yeso, was één huisje kennelijk bewoond. Daar speelde een radiootje, in een open venster met een vervallen gordijntje. Luguber!

  2. Ik ben net terug uit Viu (Aragon). Dorp vlak bij de Ordesa. Daar woont volgens mij alleen de boer met zijn familie. Zijn ook maar een paar huizen……

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken