Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje

Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje
Beeld: 123rf

Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het overgrote deel van Spanje bevindt zich vanaf maandag 11 mei in de de-escalatiefase 1 die in principe tot 25 mei moet duren. Het is de tweede van de vier overgangsperioden van het vier fasen-plan van de Spaanse regering om op gecontroleerde wijze uit de noodtoestand te geraken. Maar omdat er dagelijks zoveel informatie op ons af komt even wat meer tekst en uitleg over het gebruik van de auto vanaf 11 mei in Spanje.

Hoe was de situatie tot 11 mei in Spanje tijdens de huidige noodtoestand? Verwarrend, om het maar zo te omschrijven. In eerste instantie was het alleen toegestaan om met één persoon in de auto te zitten om bijvoorbeeld naar de supermarkt, apotheek, bank of naar de werkplek te gaan. Dat werd later gewijzigd naar maximaal twee personen behalve om naar de supermarkt te gaan en dat zorgde voor veel verwarring. 

Uiteindelijk kwamen er in Fase 0 meer versoepelingen bij zoals we HIER hebben omschreven. Die regio’s en delen van Spanje die maandag 11 mei niet zijn overgeschakeld naar Fase 1 zullen voorlopig dus nog de regels van Fase 0 moeten volgen.

Regels vanaf 11 mei

Vanaf Fase 1 11 mei) en zoals in het staats bulletin BOE TMA/400/2020 staat beschreven in Artículo 2 punt 2 (als aanvulling/wijziging van de BOE TMA/384/2020): In privé voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur is het toegestaan alle stoelen te bezetten als alle inzittenden in dezelfde woning wonen. In dat geval is het dragen van mondkapjes NIET verplicht en hoeft men ook de social distance in de auto niet te handhaven.

Bij punt 3 staat dat in privé voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur het is toegestaan 2 personen per rij stoelen te vervoeren wanneer de inzittenden NIET in dezelfde woning wonen. In dat geval dienen de inzittenden de maximaal mogelijke afstand aan te houden en MOETEN alle inzittenden inclusief de chauffeur een mondkapje dragen.

Bij punt 4 staat dat in het geval van professionele voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur het is toegestaan per rij stoelen 2 personen te vervoeren behalve de rij van de chauffeur (zoals bv. bij een taxi). Alle inzittenden inclusief de chauffeur moeten verplicht een mondkapje dragen en dienen de maximaal mogelijke afstand aan te houden. In het geval dat de inzittenden in dezelfde woning wonen mogen er 3 personen per rij stoelen zitten maar zijn de mondkapjes toch verplicht.

Bij punt 5 staat dat indien het gaat om voertuigen waar vanwege technische redenen maar een rij stoelen aanwezig is zoals bestelbusjes met laadruimte, 45km voertuigen of sportwagens mogen er maximaal 2 personen vervoerd worden. Alle inzittenden inclusief de chauffeur moeten verplicht een mondkapje dragen en dienen de maximaal mogelijke afstand aan te houden. Als dit niet mogelijk is dan mag alleen de chauffeur aanwezig zijn.

Motor- en scooterrijders

In het staats bulletin BOE TMA/400/2020 staan in Artículo 2 punt 1 voor het eerst ook de maatregelen vermeld voor motor- en scooterrijders (incl. categorie L). Zo is te lezen dat op voertuigen waar plaats is voor 2 personen (bestuurder en bijrijder) er 2 personen op mogen zitten mits zij gesloten helmen met een vizier (casco integral con visera) dragen of mondkapjes dragen of in dezelfde woning wonen. Het dragen van handschoenen (motorhandschoenen zijn toegestaan) is voor de bestuurder en bijrijder verplicht als het om motoren en scooters gaat die gedeeld worden.

Zoals wij uit deze tekst kunnen opmaken is het dragen van mondkapjes alleen verplicht als de twee personen NIET in dezelfde woning wonen. 

Waarheen

Hier komt de verwarring want voordat men begon met het vier fasen-plan en Fase 0 was er al verwarring en dat wordt er nu niet beter op. Er zijn namelijk ontzettend veel voorbeelden te noemen (zoals we ook kunnen opmaken uit reacties van lezers) waarin men zich niet aan de regels van het rijden binnen de provincies, gezondheidsdistricten en gemeenten kan houden.

Vanaf Fase 1 is het toegestaan om met meerdere personen in een personenwagen te zitten mits deze personen mondkapjes dragen als deze NIET uit dezelfde woning komen en zonder mondkapje als deze personen WEL uit dezelfde woning komen.

Vanaf Fase 1 is het toegestaan om binnen de provincie te rijden of binnen de gezondheidsdistricten. In de autonome regio’s Valencia en Catalonië heeft men besloten niet per provincie maar per gezondheidsdistricten te denken terwijl dit in alle overige autonome regio’s (op Castilië en León na) die naar Fase 1 mogen gaan per provincies is. Bij de eilanden is dit per eiland.

De regel is dat men binnen de provincie of gezondheidsdistrict mag rijden wat dus niet betekent dat men naar andere provincies of gezondheidsdistricten die ernaast gelegen zijn en ook naar Fase 1 zijn gegaan mag rijden. De bedoeling is om de mobiliteit binnen de provincie te versoepelen meer niet.

Volgens het staats bulletin BOE SND/399/2020 staat er bij Articulo 7 punt 1 beschreven dat men per provincie (provincia), eiland (isla) of territoriale referentie-eenheid (territorial de referencia) mag rijden. Men mag alleen buiten deze gebieden komen met bepaalde uitzonderingen zoals gezondheidsredenen, werk, terugkeer naar de vaste woonplaats, hulp voor ouderen en hulpbehoevende personen, voor overmacht en in noodsituaties of andere van soortgelijke aard.

Bij punt 3 staat dat in het geval van territoriale eenheden (zoals provincies en gezondheidsdistricten) de interterritoriale mobiliteit is toegestaan ​​tussen naburige gemeenten voor de uitvoering van sociaal-economische activiteiten. Dat geldt dan met name voor die gemeenten die op een grens liggen tussen twee gezondheidsdistricten of provincies. Het is zoals wij begrijpen niet toegestaan om zomaar van een naar een andere gezondheidsdistrict te rijden.

Hoe deze nieuwe versoepelingen in de praktijk gaan werken kunnen wij helaas niet beschrijven want dat zal vanaf maandag 11 mei gaan blijken. Zoals het nu is kunnen bv. inwoners van Murcia binnen Murcia rijden maar mogen zij niet naar Almería of Alicante rijden. Op Mallorca mag men alleen op Mallorca rijden en niet naar Ibiza gaan met de auto.

Maar hoe gaat het als iemand van een deel naar een ander deel moet rijden en dan door een regio komt die nog in Fase 1 is? Dat weten wij helaas niet en hopelijk komt daar vanaf maandag of dinsdag meer informatie over.

De regel van de provinciegrens zal blijven gelden tot tenminste het einde van Fase 3 (8 juni) die eind juni zal eindigen. Wat daarna gaat gebeuren is nu nog niet bekend. 

Buitenlands kenteken

Stel je bent in Spanje met je eigen auto uit Nederland of België met een buitenlands kenteken en je hebt geen vaste woonplaats in Spanje, welke regels gelden dan? Volgens de eerder genoemde regels mag je alleen binnen de provinciegrens van de woonplaats of op het eiland waar je woont rijden maar dat is in het geval van geen vaste woonplaats dus lastig (behalve de eilanden natuurlijk).

Op deze vraag hebben wij nu nog geen officieel antwoord kunnen vinden maar we zouden er vanuit kunnen gaan dat de autoriteiten de plaats zullen aanhouden waar je verblijft tijdens de noodtoestand.

Zo kunnen we er vanuit gaan dat als men in Cádiz is men binnen de provincie Cádiz mag rijden, ben je in de provincie Huesca dan mag je binnen de provincie Huesca rijden. Ben je op Mallorca dan mag je alleen op Mallorca rijden. 

Dit is dus niet officieel duidelijk en de vraag is hoe de politie dit eventueel controleert. Het heeft echter ook te maken met een eigen verantwoordelijkheid en de mate waarin je de regels van jouw gastland zo goed mogelijk opvolgt.

Terugkeren vanuit Spanje naar eigen land

Wat betreft de regels over het eventueel terugrijden naar eigen land vanuit Spanje zijn er geen wijzigingen in Fase 0 of de andere Fases. Dit was gedurende de hele noodtoestand al toegestaan en ook de grens van Spanje met Frankrijk passeren is ook geen probleem geweest. 

Er zijn echter welke enkele regels en maatregelen aan verbonden die we in onderstaande link gedetailleerd met de benodigde formulieren hebben omschreven. 

Meer informatie lees je HIER.

Met de auto Spanje binnenrijden

De grenzen in Spanje zijn voorlopig tot 15 mei 24 mei gesloten en het land heeft de grenscontroles weer ingesteld. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf (dus geen vakantiewoning, camping etc.) maar de woning waar men officieel woont in Spanje. 

Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden in ieder geval tot 15 mei niet toegelaten.

Meer informatie lees je HIER.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.