Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje

Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Het overgrote deel van Spanje bevindt zich vanaf maandag 11 mei in de de-escalatiefase 1 die in principe tot 25 mei moet duren. Het is de tweede van de vier overgangsperioden van het vier fasen-plan van de Spaanse regering om op gecontroleerde wijze uit de noodtoestand te geraken. Maar omdat er dagelijks zoveel informatie op ons af komt even wat meer tekst en uitleg over het gebruik van de auto vanaf 11 mei in Spanje.

Hoe was de situatie tot 11 mei in Spanje tijdens de huidige noodtoestand? Verwarrend, om het maar zo te omschrijven. In eerste instantie was het alleen toegestaan om met één persoon in de auto te zitten om bijvoorbeeld naar de supermarkt, apotheek, bank of naar de werkplek te gaan. Dat werd later gewijzigd naar maximaal twee personen behalve om naar de supermarkt te gaan en dat zorgde voor veel verwarring. 

Uiteindelijk kwamen er in Fase 0 meer versoepelingen bij zoals we HIER hebben omschreven. Die regio’s en delen van Spanje die maandag 11 mei niet zijn overgeschakeld naar Fase 1 zullen voorlopig dus nog de regels van Fase 0 moeten volgen.

Regels vanaf 11 mei

Vanaf Fase 1 11 mei) en zoals in het staats bulletin BOE TMA/400/2020 staat beschreven in Artículo 2 punt 2 (als aanvulling/wijziging van de BOE TMA/384/2020): In privé voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur is het toegestaan alle stoelen te bezetten als alle inzittenden in dezelfde woning wonen. In dat geval is het dragen van mondkapjes NIET verplicht en hoeft men ook de social distance in de auto niet te handhaven.

Bij punt 3 staat dat in privé voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur het is toegestaan 2 personen per rij stoelen te vervoeren wanneer de inzittenden NIET in dezelfde woning wonen. In dat geval dienen de inzittenden de maximaal mogelijke afstand aan te houden en MOETEN alle inzittenden inclusief de chauffeur een mondkapje dragen.

Bij punt 4 staat dat in het geval van professionele voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur het is toegestaan per rij stoelen 2 personen te vervoeren behalve de rij van de chauffeur (zoals bv. bij een taxi). Alle inzittenden inclusief de chauffeur moeten verplicht een mondkapje dragen en dienen de maximaal mogelijke afstand aan te houden. In het geval dat de inzittenden in dezelfde woning wonen mogen er 3 personen per rij stoelen zitten maar zijn de mondkapjes toch verplicht.

Bij punt 5 staat dat indien het gaat om voertuigen waar vanwege technische redenen maar een rij stoelen aanwezig is zoals bestelbusjes met laadruimte, 45km voertuigen of sportwagens mogen er maximaal 2 personen vervoerd worden. Alle inzittenden inclusief de chauffeur moeten verplicht een mondkapje dragen en dienen de maximaal mogelijke afstand aan te houden. Als dit niet mogelijk is dan mag alleen de chauffeur aanwezig zijn.

Motor- en scooterrijders

In het staats bulletin BOE TMA/400/2020 staan in Artículo 2 punt 1 voor het eerst ook de maatregelen vermeld voor motor- en scooterrijders (incl. categorie L). Zo is te lezen dat op voertuigen waar plaats is voor 2 personen (bestuurder en bijrijder) er 2 personen op mogen zitten mits zij gesloten helmen met een vizier (casco integral con visera) dragen of mondkapjes dragen of in dezelfde woning wonen. Het dragen van handschoenen (motorhandschoenen zijn toegestaan) is voor de bestuurder en bijrijder verplicht als het om motoren en scooters gaat die gedeeld worden.

Zoals wij uit deze tekst kunnen opmaken is het dragen van mondkapjes alleen verplicht als de twee personen NIET in dezelfde woning wonen. 

Waarheen

Hier komt de verwarring want voordat men begon met het vier fasen-plan en Fase 0 was er al verwarring en dat wordt er nu niet beter op. Er zijn namelijk ontzettend veel voorbeelden te noemen (zoals we ook kunnen opmaken uit reacties van lezers) waarin men zich niet aan de regels van het rijden binnen de provincies, gezondheidsdistricten en gemeenten kan houden.

Vanaf Fase 1 is het toegestaan om met meerdere personen in een personenwagen te zitten mits deze personen mondkapjes dragen als deze NIET uit dezelfde woning komen en zonder mondkapje als deze personen WEL uit dezelfde woning komen.

Vanaf Fase 1 is het toegestaan om binnen de provincie te rijden of binnen de gezondheidsdistricten. In de autonome regio’s Valencia en Catalonië heeft men besloten niet per provincie maar per gezondheidsdistricten te denken terwijl dit in alle overige autonome regio’s (op Castilië en León na) die naar Fase 1 mogen gaan per provincies is. Bij de eilanden is dit per eiland.

De regel is dat men binnen de provincie of gezondheidsdistrict mag rijden wat dus niet betekent dat men naar andere provincies of gezondheidsdistricten die ernaast gelegen zijn en ook naar Fase 1 zijn gegaan mag rijden. De bedoeling is om de mobiliteit binnen de provincie te versoepelen meer niet.

Volgens het staats bulletin BOE SND/399/2020 staat er bij Articulo 7 punt 1 beschreven dat men per provincie (provincia), eiland (isla) of territoriale referentie-eenheid (territorial de referencia) mag rijden. Men mag alleen buiten deze gebieden komen met bepaalde uitzonderingen zoals gezondheidsredenen, werk, terugkeer naar de vaste woonplaats, hulp voor ouderen en hulpbehoevende personen, voor overmacht en in noodsituaties of andere van soortgelijke aard.

Bij punt 3 staat dat in het geval van territoriale eenheden (zoals provincies en gezondheidsdistricten) de interterritoriale mobiliteit is toegestaan ​​tussen naburige gemeenten voor de uitvoering van sociaal-economische activiteiten. Dat geldt dan met name voor die gemeenten die op een grens liggen tussen twee gezondheidsdistricten of provincies. Het is zoals wij begrijpen niet toegestaan om zomaar van een naar een andere gezondheidsdistrict te rijden.

Hoe deze nieuwe versoepelingen in de praktijk gaan werken kunnen wij helaas niet beschrijven want dat zal vanaf maandag 11 mei gaan blijken. Zoals het nu is kunnen bv. inwoners van Murcia binnen Murcia rijden maar mogen zij niet naar Almería of Alicante rijden. Op Mallorca mag men alleen op Mallorca rijden en niet naar Ibiza gaan met de auto.

Maar hoe gaat het als iemand van een deel naar een ander deel moet rijden en dan door een regio komt die nog in Fase 1 is? Dat weten wij helaas niet en hopelijk komt daar vanaf maandag of dinsdag meer informatie over.

De regel van de provinciegrens zal blijven gelden tot tenminste het einde van Fase 3 (8 juni) die eind juni zal eindigen. Wat daarna gaat gebeuren is nu nog niet bekend. 

Buitenlands kenteken

Stel je bent in Spanje met je eigen auto uit Nederland of België met een buitenlands kenteken en je hebt geen vaste woonplaats in Spanje, welke regels gelden dan? Volgens de eerder genoemde regels mag je alleen binnen de provinciegrens van de woonplaats of op het eiland waar je woont rijden maar dat is in het geval van geen vaste woonplaats dus lastig (behalve de eilanden natuurlijk).

Op deze vraag hebben wij nu nog geen officieel antwoord kunnen vinden maar we zouden er vanuit kunnen gaan dat de autoriteiten de plaats zullen aanhouden waar je verblijft tijdens de noodtoestand.

Zo kunnen we er vanuit gaan dat als men in Cádiz is men binnen de provincie Cádiz mag rijden, ben je in de provincie Huesca dan mag je binnen de provincie Huesca rijden. Ben je op Mallorca dan mag je alleen op Mallorca rijden. 

Dit is dus niet officieel duidelijk en de vraag is hoe de politie dit eventueel controleert. Het heeft echter ook te maken met een eigen verantwoordelijkheid en de mate waarin je de regels van jouw gastland zo goed mogelijk opvolgt.

Terugkeren vanuit Spanje naar eigen land

Wat betreft de regels over het eventueel terugrijden naar eigen land vanuit Spanje zijn er geen wijzigingen in Fase 0 of de andere Fases. Dit was gedurende de hele noodtoestand al toegestaan en ook de grens van Spanje met Frankrijk passeren is ook geen probleem geweest. 

Er zijn echter welke enkele regels en maatregelen aan verbonden die we in onderstaande link gedetailleerd met de benodigde formulieren hebben omschreven. 

Meer informatie lees je HIER.

Met de auto Spanje binnenrijden

De grenzen in Spanje zijn voorlopig tot 15 mei 24 mei gesloten en het land heeft de grenscontroles weer ingesteld. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf (dus geen vakantiewoning, camping etc.) maar de woning waar men officieel woont in Spanje. 

Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden in ieder geval tot 15 mei niet toegelaten.

Meer informatie lees je HIER.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

80 reacties op “Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje”

 1. Hallo ik woon in Aigues ( gezondheidsdistict Alicante san juan ) en nog in fase 0. Benidorm op 20 KM zit in fase 1 ( distirct Marina Baixa ) Waarschijnlijk gaan we dan toch 18 Mei naar fase 1 en volgens mijn buurman , een rasspanjaard is het dan toegestaan je te verplaatsen in de gehele provincie Alicante. Dus alles zo’n beetje tussen Denia en Torrevieja zou dit kunnen kloppen ??

 2. volgens deze tekst mag ik samen met mijn echtgenote in de auto zonder mondkapjes, maar als ik mijn sportwagen niet..Bizar. Maar is het Spaans staatsblad staat die beperking niet.

 3. Daems Godelieva

  Wij wonen in Fuerteventura. We hebben vandaag aan de lokale politien gevraagd of we ons met de moto over gans het eiland mogen verplaatsen. De agent zei dat dit enkel mag om naar een winkel te rijden of een familielid of vriend te bezoeken. Dus niet recreatief rondtoeren. Is hier in de wet meer duidelijkheid over? Bedankt

 4. Ik vind persoonlijk, dat de Spaanse overheid streng is. Maar aan de andere kant is het een zaak van leven en dood

  1. Men is ook streng in Spanje en het land heeft een van de meest vergaande maatregelen getroffen, strenger dan andere landen maar als ze dat niet hadden gedaan had de situatie veel erger kunnen zijn … of niet … want dat weet niemand. De Spaanse regering heeft gedaan wat zij als beste achten terwijl andere landen voor andere opties kiezen.

  1. Dank u, maar wacht nog op mijn andere bericht over de ouderen. Blijven de tijden voor ons gehandhaaft of mag je de gehele dag in de auto rijden. Vandaag was ik uit angst voor een bekeuringen garage ingereden om 12.00 uur.

   1. Daar is antwoord op gegeven door ons, 20 minuten voordat u deze reactie plaatste. We zitten niet 24 uur achter de computer en we zijn ook geen vraagbaak voor alles. We proberen ons best te doen om iedereen een antwoorden te geven maar wij weten ook niet alles. Wij lezen voor u alle kranten, bekijken de tv etc. en daar trekken wij conclusies uit en formuleren wij antwoorden mee.

 5. Richard Zimnik

  Wij hebben onze camper nog op de camping staan. We willen deze graag ophalen en hebben voor 7 juni 2020 een vliegtuig geboekt naar Allicante om vervolgens naar de camping Alianne in Catral te reizen, Krijgen we hier toestemming van de authoriteiten voor om Spanje binnen te komen en verder te reizen naar de camping? O welke stappen moet ik daarvoor ondernemen.

  1. Eerst maar eens kijken of de vlucht doorgaat want voorlopig kan er nog maar mondjesmaat gevlogen worden naar Spanje. En 7 juni is nog ver weg, wat er dan wel of niet mag weten we op dit moment nog niet. Verder bevindt Alicante zich op dit moment nog in Fase 0 en dus mag er niet zomaar door de provincie gereden worden. Uiteraard kan dat 7 juni alweer anders zijn dus op dit moment kan hier nog niets over gezegd worden ben ik bang.

 6. Wij zijn boven de 70 en dus mogen wij op de aangegeven tijden naar buiten, wandelen en autorijden. Maar er wordt niets vermeld, hoe dit op 11 mei mag en de dagen daarna.
  Volgens bepaalde artikel, gelden deze tijden niet meer en mag men tussen 06.00-23.00 gewoon de straat op. Anderen spreken, dat de vastgestelde uren van 4 mei, met twee uur verlengt mogen worden.
  Help mij, ik wil voorkomen dat de politie mij en mijn vrouw, nog een bekeuring krijgen. Indien de luchthavens open gaan, ben ik direct vertrokken. Niets is duidelijk geregeld voor toeristen. Deze site, helpt mij wel en spreektijd waardering uit. Maar de Spaanse overheid is voor ons niet duidelijk.

  1. de tijden om te wandelden en sporten gelden ook nog steeds in Fase 1 maar als u met de auto gaat rijden gelden deze tijden niet meer. En dat is erg verwarrend, dat klopt. Wij hebben hier nergens geschreven dat u tussen 6-23 uur de straat op mag TENZIJ u ergens woont waar minder dan 5.000 inwoners zijn. Dat uren verlengd worden is een regionale beslissing en daar hebben wij nog heen informatie over. de Spaanse overheid heeft het op dit moment al druk genoeg om alles op orde te krijgen en ervoor te zorgen dat niemand verder besmet raakt om doden te voorkomen, op dit moment denkt men aan iedereen dus ook toeristen.

 7. Die boe is onderhand zo dik als een bijbel, de communistische regering denkt dat we nog in de zandbak spelen, stop de lockdown.

  1. In principe wel ja, als het maar binnen de eigen provincie is. Maar of je ook zomaar ergens mag gaan staan om te overnachten denk ik niet dat dit dit is toegestaan.

  1. Ligt eraan in welke fase jouw woonplaats/provincie zich bevindt. Als dat in Fase 1 is mag je de hele dag rondrijden binnen de provinciegrenzen of in het geval van de gezondheidsdistricten binnen de grenzen daarvan (die veel moeilijker zijn in te schatten natuurlijk). Wandeltijden zijn nog steeds hetzelfde zoals in fase 0 tenzij men op regionaal of lokaal vlak beslist om deze aan te passen vanwege de hitte op sommige plaatsen. En ja, het is verwarrend maar we moeten het ermee doen en we moeten ons aanpassen aan het land waar we verblijven 😉

 8. Wat wordt bedoeld met een gezondheidsdistrict? Ik woon in La Nucía, mag ik dan niet naar Benidorm, of waar liggen die grenzen?

 9. Spanje binnenkomen.
  Ik ben afgelopen week Spanje binnen gekomen (AMS-MAD) per KLM vlucht.
  Mijn vrouw heeft de Spaanse nationaliteit dus die mag sowieso Spanje in (lees ik overigens niet in dit overzicht)
  Ik ben Nederlander, maar omdat we getrouwd zijn, mag ik ook Spanje in. De kinderen ook eventueel. Daar vind je weinig over maar bij de controle op het vliegveld van MAD werkte het wel zo.

  Terrasjes open.
  Wat ik nog steeds niet snap is dat je maar beperkt naar buiten mag om te wandelen (8-10 en 20-23). Ik kan me niet voorstellen dat de terrassen alleen maar op deze tijden open zijn. Hoe zit dat dan?

  1. Het klopt dat er niets geschreven wordt over de Spaanse nationaliteit en de noodtoestand, simpelweg omdat we niet voor de Spaanse nationaliteit schrijven en die groep perfect de informatie in het Spaans kan uitzoeken. Het klopt dat we niets schrijven over dat familieleden (getrouwde vrouw/man met kinderen en zelfs ouders) van iemand die de Spaanse nationaliteit heeft of het groene kaartje mee naar binnen mogen, mede omdat de meeste mensen in die groep dat al weten. Wij schrijven hoofdzakelijk voor die personen die het Spaans nog niet begrijpen en zo op de hoogte blijven.

   En over de terrassen moet je even kijken naar ons andere artikel (en niet dat over autorijden want dat heeft even niets met terrassen te maken) https://www.spanjevandaag.com/09/05/2020/wat-mag-wel-en-wat-mag-niet-in-de-escalatiefase-1-va/

   Overigens is het zo dat als je in Madrid woont (dat weten wij dus niet) je nog niet naar terrassen mag gaan omdat Madrid nog in Fase 0 zit vanaf maandag 11 mei.

   1. Ik snap dat jullie niet voor Spanjaarden schrijven, maar ik ben geen Spanjaard dus behoor wél tot de doelgroep ook al is mijn vrouw Spaanse. Dat het voor Spanjaarden allemaal duidelijk is, is ook niet helemaal waar. De informatie dat gezinsleden mee mogen reizen Spanje in, konden wij niet opmaken uit de informatie van de Spaanse overheid, maar moest ik vernemen van de Spaanse ambassade in Den Haag. Vandaar dat ik de tip hier plaatste omdat er vast meer lezers zijn in dezelfde situatie als ik.
    Ook over die terras-bezoeken is niet veel duidelijkheid van de overheid, vandaar dat die krant die jullie doorlinken hun eigen interpretatie geeft.

    Ik zit momenteel trouwens in de provincie Cádiz, dus maandag fase 1. 😉

    1. Bedankt voor de tip maar de informatie over de familie die me mag reizen staat in de BOE vermeld maar we kunnen ons voorstellen dat niemand die leest haha. Nou over de terrassen is wel veel informatie. Wat is er niet duidelijk dan: terrassen mogen open daar waar men zich in Fase 1 bevindt met 50% bezetting en met de social distance van tenminste 2 meter. Men mag met 10 personen samen op een terras zitten en terrassen mogen in principe tot 23 uur open zijn. Men mag de hele dag naar een terras gaan ongeacht de tijdsloten. Binnen in de bar/restaurant mag men niet zitten, sanitaire voorzieningen dienen regelmatig schoongemaakt te worden.

     Kijk ook eens naar ons artikel: https://www.spanjevandaag.com/04/05/2020/terrasje-pikken-op-sommige-spaanse-eilanden-weer-mogelijk/

 10. Maar hoe gaat het als iemand van een deel naar een ander deel moet rijden en dan door een regio komt die nog in Fase 1 is? Dat weten wij helaas niet en hopelijk komt daar vanaf maandag of dinsdag meer informatie over.
  Neem aan dat hier Fase 0 bedoeld wordt?!

  1. In dit artikel wordt Fase 1 bedoeld, zoals het in de titel en omschrijving staat. Op jouw vraag hebben wij nog geen goed en officieel antwoord kunnen vinden dus dat kunnen we dan ook niet schrijven. Hopelijk zal er meer duidelijkheid komen op maandag of dinsdag.

 11. Ik lees alleen maar regels regels regels wat allemaal niet mag alsof het volk een stel kleine kinderen zijn, maar misschien is dat dan blijkbaar nodig voor Spanjaarden? hier laat Spanje zien wat voor een autoritair land het in principio nog is. Vanuit Nederland kan ik er eigenlijk wel om lachen, en Schiphol is de grootste luchthaven van Europa met het meeste internationale verkeer dus ik hoef geen reacties te horen dat Spanje zoveel meer risico liep op besmettingen. Het is hopeloos falen geweest, en ze blijven maar doorgaan, terwijl in de meeste landen allang duidelijk is dat zulke strenge lockdown regels zinloos zijn.

  1. Jan, Ondara

   Blijft u ook fijn hangen in uw eigen “ gelijk “. Ga ik weer verder met me verdiepen in de BOE van vandaag! En de zeer duidelijke uitleg van de redactie van Spanje Vandaag!! Geniet van uw mening.

  2. Opnieuw veel negativiteit waar andere lezers niets aan hebben. Probeer alles eens positief te zien en niet zo af te geven op dit land waar u wellicht bent gaan wonen. Als u in Spanje woont dan weet u donders goed dat het geen autoritair land is maar net zoals in Frankrijk, België en Italië heeft men vergaande maatregelen moeten nemen, in het geval van Spanje nog vergaander dan andere landen. En of u het daar nou mee eens bent of niet, het is nu eenmaal zo. U bent er gaan wonen dus dan dient u zich te houden aan de regels. de vraag is, als men niets had gedaan in Spanje hoeveel meer doden en besmettingen waren er dan geweest … omdat niemand dat weet is het altijd makkelijk om te zeggen dat de lockdown zinloos is.

   1. Piet Paëlla

    Klasse commentaar van de redactie. Accepteer het nou maar, en hoe ouder je bent, des te meer risico.
    Zorg ervoor dat je d’ouwedag in Spanje doorbrengt zoals je je dat vooraf had voorgesteld…..

   2. Ik vind dat de Redaktie Engelen Geduld heeft met deze lezers, petje af !
    Héél vervelend dat negatief afgeven met een grote bek. Heeft niemand iets aan…
    De meeste lezers reageren ook voordat ze eens Goed lezen,
    dus elke keer weer hetzelfde uitleggen…. Mijn hemel ….
    Sterkte Redaktie, Houd Moed !

    1. ben het volledig eens met jou Lucia
     De redactie doet ontzettend veel inspanning om ons al die info te kunnen geven ,waar ik heel blij mee ben.
     En heel zeker voor hun GEDULD !!! Zij verdienen echt een dikke pluim!!! Doe zo verder Remco ,heel veel lezers ,
     apprecieren jullie inzet

    2. Zo denk ik er ook over. Het is makkelijker om vragen te stellen dan om het zelf uit te zoeken. De mensen die zeuren in het buitenland blijven beter in hun eigen land wonen. En inderdaad, pet af voor redactie !

   3. Beste redactie, Ik bewonder uw geduld om de moeite te nemen om deze persoon die volgens mij helemaal niet eens in Spanje woont, uit te leggen waarom Spanje de zwaarst mogelijke maatregelen heeft moeten nemen.

    1. Klopt gelukkig woon ik niet in Spanje! Maar ik heb er al wel 10 jaar vastgoed, en deze situatie realiseert me dat Spanje niet het land is wat bestendig is tegen toekomstige nieuwe onvoorziene gebeurtenissen! Een flink stevige besmettelijke griep met mortaliteit van 0.5% als je alle besmettingen die niet getest zijn ook telt, en er is al maanden complete paniek en chaos in het complete land zit iedereen 2 maanden achter slot en grendel. De enorme onduidelijkheid en de chaos die er sinds februari heerst, en de overdreven paniek, wat als er straks echt rampen gaan gebeuren of oorlogen, of een echt virus waar echt serieus doden vallen. In Nederland leven we veel dichter op elkaar en is alles zo rustig en gemoedelijk verlopen en alles is open gebleven op de horeca en kappers na, Spanje en ook Italie zullen zich moeten realiseren dat er voor hun nog heel erg veel te leren is voor ze weer om geld vragen van Noord Europa. Zelfs Afrika en Zuid Amerika waar de armste landen ter wereld liggen hebben nauwelijks slachtoffers.

   4. Mijn reacties en kritiek op de Spaanse overheid en hun beslissingen staan volledig los van deze website en hun redactie. Jammer dat ik dat moet uitleggen, want jullie website is een aanwinst en jullie redactie doet goed werk, laat dat duidelijk zijn. Maar pas op dat jullie negativiteit niet verwarren met kritisch denken. Positiviteit is goed maar wordt niet naief en volgzaam. Spanje moet eindelijk te beginnen kritisch naar zichzelf te kijken, dit hebben ze nooit goed gedaan en geleerd, Spanjaarden zijn eerzuchtig, veel ego en trots en dat staat hun ontwikkeling zeer in de weg. De belastingen zijn zeer hoog voor ons als buitenlandse eigenaren in Spanje, en voor inwoners veel lager en soms zelfs geen. Het zou onrechtvaardig zijn in de huidige crisis dit zomaar zonder enige kritiek te accepteren.

  3. Willy Heiler

   Nog ene die denkt dat de nul-meridiaan door zijn r… loopt.
   Laat Spanje al die bekakte buitenlanders flink betalen voor hun verblijf, een soort kuur taks of zo.
   Economie er zo weer bovenop!

   1. Doen ze al maak je geen zorgen heb afgelopen 10 jaar al geschat 100.000 euro aan belastingen betaald in Spanje, als NIET resident nog wel, kun je nagaan, voor de inwoners zijn al die belastingen vrijwel zero, maar ze zijn zo incapabel dat ze zelfs door de idiote belastingen op tweede verblijf eigenaren en toeristen nog falen omdat ze nooit met geld om hebben kunnen gaan. Een enorm deel in Spanje werkt in Spanje als ambtenaar en teert op de overheid. Las laatst dat ze alle lage inkomens in Spanje 500 euro willen geven om uit te kunnen geven aan lokale bedrijven vanwege het wegblijven van toeristen, dat is toch volkomen gestoord, dat is geld wat rechtstreeks van de belastingbetalers uit Noord Europa komt.

    1. Willy Heiler

     OK Albert sorry dat ik nu pas besef dat je eigenlijk enkel een beetje sarcastisch wil zijn.
     Je hebt dit goed en subtiel gedaan en velen zijn er dan ook ingetrapt.
     Uw verhaal over Shiphol en de getuigenis van de 100000€ hebben het belletje bij mij doen rinkelen.
     Prachtig gedaan en goed gespeeld. Wanneer plan jij om resident te worden?
     De voordelen zijn legio.

  4. Schiphol is niet de grootste luchthaven van Europa. Dat je dit verhaal kunt schrijven is te danken aan al die mensen die wel serieus hebben genomen. Foei.

  5. ik ben blij dat Spanje zo streng is ,heeft niks te maken met autoritair Het gaat om de gezondheid van de inwoners en niet om hun plezier Ben benieuwd hoe het gaat aflopen in Belgie en Nederland ,daar zijn de regels soepelder en toch kunnen zij zich er niet aan houden Heel triestig

  6. Albert als je als zo goed weet blijf dan lerker in Nederland
   In plaats van de Spaanse regering af te zeiken

   1. Dat is exact wat jij doet een aantal reacties hierboven. “Communistische” regering noem je het zelfs.

   1. Dat weet niemand maar in principe mag er gevlogen worden maar zijn er geen luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden. Voord e rest geduld hebben.

  7. Zeer domme reactie. Op de eerste plaats is Schiphol slechts de derde grootste luchthaven van Europa en ten tweede weet u blijkbaar niet zo goed wat u schrijft over Spanje.
   Spanje is tot vorige week aan toe, het zwaarst getroffen land van Europa en heeft daar door de zwaarst mogelijke maatregelen moeten treffen.
   Ik kan eigenlijk wel janken als ik vanuit Spanje bekijk wat een uiteraard vrij gevochte bende het in Nederland is met eigenwijze volwassenen die zich gedragen als een stel verwende kleuters. Ongedisciplineerd en super egoïstisch zoals we van de Nederlanders gewend zijn. De “afrekening” van tante Corona komt binnen nu en een week of twee waarschijnlijk nog wel ben ik bang.
   Geef mij dan maar een “autoritair” Spanje, die de bevolking wél beschermd en boven de economie stelt.
   Veel plezier daar in Fabeltjesland..

   1. Tot nu toe is het de afgelopen maanden prima vertoeven geweest in Fabeltjesland. Alles is prima geregeld en open gebleven en iedereen mag al 2 maanden gaan en staan waar die wilt. Spanje moet zich kritische vragen gaan stellen waarom het er zo uit de hand is gelopen, en waarom er zulke draconische maatregelen zijn genomen. En dan pas geld vragen van de landen die de crisis wel op een juiste manier hebben aangepakt in Europa.

 12. Vraag aan de redactie.
  Ik woon in het district Estepona waar maar weinig besmet is maar onder de provincie Malaga valt.
  Vanaf morgen in Estepona fase 0 of fase 1?

  1. Heeft u a¡onze artikelen gelezen? Nee, Estepona hoort bij de provincie Málaga dus Fase 0 en geen Fase 1. U zult dus nog even moeten wachten op fase 1. Het gaat er niet om of er veel besmettingen zijn in Estepona maar over de hele regio. Stel dat de provincie Málaga wel naar fase 1 zou gaan dan zou het kunnen dat de halve Málaga stad naar Estepona komt en dat daar eventueel veel besmettingen kunnen komen. Omdat te voorkomen en om te voorkomen dat daarna de ziekenhuizen weer vol liggen doet men rustig aan. Het is vervelend en lastig maar we moeten het er voorlopig mee doen: https://www.spanjevandaag.com/09/05/2020/uitleg-andalusie-en-de-de-escalatiefase-1-per-provincie/

   1. de logica zelve , dit was toch ook wat met de madrilenen gedaan hebben aan t begin van t corona tijdperk

    1. Precies, vooral naar Andalusië en Murcia waar de gemeenten toen besloten om alles op slot te doen. Helaas kunnen veel mensen niet met de verantwoordelijkheid omgaan, denkt men alleen aan zichzelf en denken veel mensen dat het allemaal voorbij is. Laten we hopen dat het niet weer uit de hand gaat lopen in Spanje zoals in andere landen al gebeurd is na versoepelingen.

  1. Klopt, maar alleen werkverkeer zoals we ook vermeld hebben. Quote: Men mag alleen buiten deze gebieden komen met bepaalde uitzonderingen zoals gezondheidsredenen, werk, terugkeer naar de vaste woonplaats, hulp voor ouderen en hulpbehoevende personen, voor overmacht en in noodsituaties of andere van soortgelijke aard.

  1. Ik denk van niet want het is een ander gezondheidsdistrict…

   We moeten dus binnen de provincie blijven wanneer deze provincie in zijn geheel is overgegaan naar fase 1
   OF binnen de grenzen van ons eigen gezondheidsdistrict (als onze provincie is opgedeeld in verschillende gezondheidsdistricten met verschillende fases.

   —-De regel is dat men binnen de provincie of gezondheidsdistrict mag rijden wat dus niet betekent dat men naar andere provincies of gezondheidsdistricten die ernaast gelegen zijn (en ook naar Fase 1 zijn gegaan) mag rijden—-

   Artikel 7 punt 1 geeft ook aan dat er uitzonderingen op deze regel zijn (werk, medisch, zorg) … zie tekst hierboven (in artikel), maar naar de winkel gaan of fietsen hoort daar volgens mij niet bij 🙁

   1. Calpe valt onder de Marina Alta maar valt in de het Departamento sanitario de Dénia die naar Fase 1 gaat. Het lastige is dat eenieder in principe (op uitzonderingen na) binnen de provincie of het gezondheidsdistrict moet blijven zoals in het geval van de Valencia regio. Calpe hoort bij de Departamento sanitario de Dénia en Benidorm bij de Departamento sanitario de la Marina Baixa dus op papier zou men zeggen dat hetgeen Martine vraagt dus niet mag.

 13. De Proft Francis

  Het is toch niet te geloven dat men in geen enkele wettekst spreekt over verplaatsingen per fiets !
  Het is alsof de Spanjaarden Er nog nooit gehoord hebben.
  In fase 1 mag men wel van een stad naar en ander in dezelfde provincie of eiland maar alleen dan met de AUTO !
  Volgens de politie mag dat niet met de fiets want dat is sporten en sporten mag alleen in de municipio van 6u tot 10u,.
  Te belachelijk voor woorden !

  1. En indien er minder dan 5000 inwoners zijn kan je de ganse dag fietsen en wandelen (max 1km van je woonplaats
   indien je wandelt ) .
   Of heb ik dit fout ?

   1. Klopt !!! Ik heb dat : Fantastisch, hele strand leeg enz. De gehele dag.
    Alleen moest ik weer een Guardia Civil tegenkomen, die niet op de hoogte was en dacht dat ik buiten “mijn tijd ”
    liep/ fietste, maar ik heb het ze uit gelegd en toen was het goed !

  2. Claus van Mierlo

   Dat is vanmiddag in de media besproken (nog niet in de BOE). Fase 1: Hardlopers en fietsers mogen zich binnen de gestelde tijdsloten (indien van toepassing) buiten de gemeentegrenzen begeven maar moeten binnen hun provincie, gezondheidsregio of eiland blijven.

   1. Dat dacht ik ook, maar vanmorgen ben ik in Benidorm op de fiets gestapt om een toertje te maken binnen de gezondheidsregio. Was Benidorm nauwelijks uit of ik werd aangehouden bij een politiecontrole. Aardige Engelssprekende agenten legden mij uit dat ik binnen de gemeentegrenzen moest blijven. Alleen profwielrenners was het toegestaan om daarbuiten te fietsen. Ik werd gelukkig niet bekeurd.

  3. Inderdaad, vraag het overal. Maar komt nooit antwoord op. Niemand weet het denk ik. Mag ik vragen hoe u aan informatie komt dat men zich niet met fiets mag verplaatsen? Dacht eens lekker op fiets naar terras te rijden.

   1. De Proft Francis

    Dat is juist het probleem. Niemand weet het. Je moet geluk hebben dat je een vriendelijke politie agent hebt als je tegengehouden wordt. Je kan ook vragen aan het politiecommissariaat of ze een wettekst hebben in de laatste boe waar uitdrukkelijk staat dat je niet naar een terras mag gaan per fiets. Het is wel een feit dat vele Spanjaarden de fiets beschouwen als sport en geen transportmiddel. We zouden deze Spanjaarden eens naar Nederland moeten sturen. Ik rij gewoon rond en zie wel !

    1. De Wispelaere Pierre

     En wanneer je een 70 plusser bent kan en mag je niet met de fiets in de zogenaamde tijdslot rijden. Enkel wandelen in het tijdslot categorie 70 plussers dus wandelen van 10 tot 12 eb 19 en 20 uur. Toch?

     1. Nee, 70-plussers mogen ook gewoon op de fiets stappen als ze dat willen, binnen de tijdsloten op dit moment. Wat veel mensen vergeten is dat dit is ter bescherming van de 70-plussers en dat dit geen straf is ofzo.

   1. In Denis e.o. wordt de fiets als normal transportmiddel geaccepteerd voor het doen van bezoeken winkels, binnenmarkt, post. apotheken, etc. tijdens de gehele dag.

 14. Kan men vanaf 11 mei met 2 personen van hetzelfde gezin (echtgenoten of partners) samen naar de supermarkt?
  Cristina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.