menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-vaccinatie in Spanje: word je opgeroepen of moet je zelf een afspraak maken?

Corona-vaccinatie in Spanje: wordt je opgeroepen of moet je zelf een afspraak maken?

Corona-vaccinatie in Spanje: word je opgeroepen of moet je zelf een afspraak maken?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu steeds meer autonome regio’s beginnen met de vaccinatie van de leeftijdsgroep 50-59 jaar die progressief van 59 naar 50 jaar gevaccineerd zullen worden, is de vraag hoe weten de inwoners in deze leeftijdsgroep dat ze gevaccineerd worden. De manier waarop dat tot nu toe met de leeftijdsgroep 60-plussers gebeurde wordt of is al in sommige regio’s aangepast.

Zoals bekend zijn er 17 autonome regio’s die elk een regionale overheid hebben en ook eigen regionale gezondheidsinstanties. Het vaccinatieplan is landelijk en centraal geregeld maar de vaccinatie gebeurt in alle regio’s anders, afhankelijk van het aantal inwoners en beschikbare vaccins.

Over het algemeen worden dezelfde leeftijdsgroepen aangehouden die met de beschikbare corona-vaccins gevaccineerd worden maar er zijn verschillen in de wijze hoe de inwoners worden opgeroepen .

Via SMS en telefoon

Tot nu toe was het zo dat de regionale gezondheidsinstanties de inwoners via een SMS of een belletje via de telefoon opriepen om gevaccineerd te worden. Dat gebeurde zo tot de leeftijdsgroep 60-plussers omdat dit de makkelijkste manier was om op een gecontroleerde manier de corona-vaccins te verdelen onder de oudere bevolkingsgroepen.

LET OP: Vaak werkt het SMS- en belsysteem alleen met Spaanse mobiele telefoonnummers en niet met Nederlandse of Belgische nummers. Op de verschillende websites kun je jouw informatie die bekend is bij de lokale gezondheidsdiensten controleren en aanpassen zodat men contact kan opnemen.

Zelf doen

Maar nu men deze week begint met de vaccinatie van de leeftijdsgroep 50-59 jaar hebben veel autonome regio’s ook besloten hun systeem te veranderen. In plaats van dat inwoners een SMS of oproep via de telefoon ontvangen, wordt hen gevraagd zelf een afspraak te maken via de telefoon, via een website of via een smartphone app.

De regionale overheden hebben zo hun eigen websites en eigen systeem. Zo gaan de regio’s Madrid regio, Extremadura, Castilla-La Mancha, Castilië en Leon, Asturië, Valencia regio en Murcia regio door met het oproepen van de inwoners die aan de beurt zijn voor vaccinatie.

Andere regio’s hebben een hybride systeem waarbij inwoners zowel via een SMS of belletje worden opgeroepen maar waar men ook zelf een afspraak kan maken. Dat is bijvoorbeeld het geval in Navarra, Balearen, Canarische Eilanden, Catalonië, Andalusië en Aragón.

Het zelf maken van een afspraak als je in de juiste leeftijdsgroep zit die op dat moment gevaccineerd wordt kan alleen voor de eerste prik. De datum voor de tweede prik is namelijk afhankelijk van die van de eerste prik en de tijd die tussen twee prikken hoort te zitten, in het geval van Pfizer/BioNtech is dat 21 dagen en in het geval van Moderna is dat 28 dagen (Janssen is maar een prik en AstraZeneca wordt niet gebruikt voor de 50-59-jarigen).

Regionale websites

Hieronder staan enkele links naar regionale websites voor de bepaalde autonome regio’s die we hebben kunnen vinden. Daar kan vaak zowel een afspraak gemaakt worden voor vaccinatie, kan men zien hoe het proces is en kan men meestal ook een vaccinatie-certificaat downloaden zoals we HIER al eens hebben omschreven in een artikel.