Search
menu
Search

Low Cost beveiliging slaat ook in Spanje aan

Low Cost beveiliging slaat ook in Spanje aan
Beeld: Canva

Low Cost beveiliging slaat ook in Spanje aan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds de pandemie hebben installateurs van alarmsystemen hun klantenbestand zien vermenigvuldigen. Deels is dat te wijten aan een goede marketingsstrategie, maar voor een stuk heeft het ook te maken met de technologische vooruitgang. “Binnenkort hebben zelfs ‘okupas’ (krakers/bezetters) een alarmsysteem” stelt de krant El Confidencial met een kwinkslag.

Het business model van John Correa is gebaseerd op zelf installeerbare alarmsystemen. Correa is Colombiaan en deelt zijn bedrijf Bambai met drie Spaanse zakenmannen. Het getuigt van lef om in de wereld van de beveiliging te stappen. In Spanje wordt die namelijk al jaren gedomineerd door een aantal heel grote namen zoals Prosegur en Securitas Direct. “Er zijn weinig bedrijfjes die in deze sector willen innoveren”, vertelt Correa. “Je voelt de aanwezigheid van drie of vier reuzen die er niet gelukkig van worden als er nieuwe competitie komt”. 

Spanje is nochtans wereldwijd het vierde land als het op aantal alarmsystemen aankomt. Er is dus wel degelijk een markt voor de beveiligingssector. Bambai is er niet op uit om klanten te stelen van de grote spelers. Wel wil Correa mensen overtuigen die nog nooit een alarmsysteem in huis hebben gehad om er toch eentje aan te schaffen. Beveiliging wordt namelijk meer en meer iets heel gewoons. Het zoveelste abonnement om toe te voegen aan die van Spotify, Netflix of een krantenabonnement. 

Correa biedt een abonnement aan dat de klant gewoon kan opzeggen als hij er van af wil. Volgens de zakenman is er geen nood om vast te hangen aan een dienst als die dienst kwalitatief is. Dan blijft de klant toch wel vanzelf? Beveiliging wordt nu steeds meer aangeboden in combinatie met een telefonie of internetabonnement, en zelfs de gewone man kan het zich veroorloven.

De vraag is of Spanje dan echt zo onveilig is? Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties tegen drugs en misdrijven, waren er in 2005 in Spanje een maximum aan inbraken, maar zakte dat cijfer later tot onder de 350 inbraken per jaar per 100.000 inwoners. Daarmee is Spanje eigenlijk veiliger dan Nederland, Frankrijk of Duitsland. Maar ja, de beveiligingsindustrie schreeuwt natuurlijk uit volle borst dat het tegendeel waar is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?