Low Cost beveiliging slaat ook in Spanje aan

Low Cost beveiliging slaat ook in Spanje aan
Beeld: Canva

Low Cost beveiliging slaat ook in Spanje aan

MADRID – Sinds de pandemie hebben installateurs van alarmsystemen hun klantenbestand zien vermenigvuldigen. Deels is dat te wijten aan een goede marketingsstrategie, maar voor een stuk heeft het ook te maken met de technologische vooruitgang. “Binnenkort hebben zelfs ‘okupas’ (krakers/bezetters) een alarmsysteem” stelt de krant El Confidencial met een kwinkslag.

Het business model van John Correa is gebaseerd op zelf installeerbare alarmsystemen. Correa is Colombiaan en deelt zijn bedrijf Bambai met drie Spaanse zakenmannen. Het getuigt van lef om in de wereld van de beveiliging te stappen. In Spanje wordt die namelijk al jaren gedomineerd door een aantal heel grote namen zoals Prosegur en Securitas Direct . “Er zijn weinig bedrijfjes die in deze sector willen innoveren”, vertelt Correa. “Je voelt de aanwezigheid van drie of vier reuzen die er niet gelukkig van worden als er nieuwe competitie komt”. 

Spanje is nochtans wereldwijd het vierde land als het op aantal alarmsystemen aankomt. Er is dus wel degelijk een markt voor de beveiligingssector. Bambai is er niet op uit om klanten te stelen van de grote spelers. Wel wil Correa mensen overtuigen die nog nooit een alarmsysteem in huis hebben gehad om er toch eentje aan te schaffen. Beveiliging wordt namelijk meer en meer iets heel gewoons. Het zoveelste abonnement om toe te voegen aan die van Spotify, Netflix of een krantenabonnement. 

Correa biedt een abonnement aan dat de klant gewoon kan opzeggen als hij er van af wil. Volgens de zakenman is er geen nood om vast te hangen aan een dienst als die dienst kwalitatief is. Dan blijft de klant toch wel vanzelf? Beveiliging wordt nu steeds meer aangeboden in combinatie met een telefonie of internetabonnement, en zelfs de gewone man kan het zich veroorloven.

De vraag is of Spanje dan echt zo onveilig is? Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties tegen drugs en misdrijven, waren er in 2005 in Spanje een maximum aan inbraken, maar zakte dat cijfer later tot onder de 350 inbraken per jaar per 100.000 inwoners. Daarmee is Spanje eigenlijk veiliger dan Nederland, Frankrijk of Duitsland. Maar ja, de beveiligingsindustrie schreeuwt natuurlijk uit volle borst dat het tegendeel waar is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.