Milieuzones in Spanje en Nederlandse of Belgische automobilisten

Milieuzones in Spanje en Nederlandse of Belgische automobilisten
Beeld: redactie

Milieuzones in Spanje en Nederlandse of Belgische automobilisten

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds 1 januari 2023 gelden nieuwe milieuregels met de verplichte lage-emissiezones in 148 steden in Spanje van meer dan 50.000 inwoners. Deze milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen, zowel die met een Spaanse als buitenlandse kentekenplaat. Maar voor welke steden geldt dit en hoe kom je aan een milieusticker als je wel of geen Spaans kenteken hebt?

Weliswaar is het sinds 2023 verplicht voor bijna 150 Spaanse steden om lage-emissiezones te hebben, in de praktijk komt het erop neer dat er nog maar weinig steden zijn die daadwerkelijk ‘zonas de bajas emisiones’ of ZBE-zones hebben ingevoerd. Madrid en Barcelona, de twee grootste steden van Spanje, zijn de pioniers en hebben al enkele jaren zogenaamde ZBE-zones. Naast deze twee steden hebben ook Valencia, Sevilla, Córdoba, Pontevedra, Badalona, Rivas-Vaciamadrid, San Cugat del Vallés, Sant Joan Despí en Valladolid permanente of tijdelijke ZBE-zones wanneer de luchtkwaliteit slecht is. 

Dat betekent dus dat het overgrote merendeel van de 148 Spaanse steden nog geen lage-emissiezones hebben ingevoerd waardoor ook Nederlandse en Belgische vakantiegangers die met eigen vervoer naar Spanje komen zich geen zorgen hoeven te maken. Dat is natuurlijk een ander verhaal voor de steden die we eerder hebben gemeld (LET OP: dit is een tijdelijke lijst die altijd kan veranderen). Ga je dus naar Barcelona of Madrid met eigen vervoer, dan zul je dus wel moeten voldoen aan de eisen. Voldoe je in de eerder genoemde steden niet aan de eisen, dan riskeer je een boete van 200 euro (of 100 euro als je snel betaalt).

Lage-emissiezones

De invoering van lage-emissiezones is verplicht sinds 1 januari 2023. Milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones) zijn alleen toegankelijk voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben. De nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze milieuzones of lage-emissiezones mogen betreden.

BELANGRIJK: De Spaanse milieusticker is niet te koop voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Ga je dus op vakantie naar Spanje of rij je in dat land rond met een voertuig met een buitenlands kenteken, dan kun je gebruikmaken van de Deense, Duitse, Oostenrijkse of Franse milieusticker die wél geldig zijn in Spanje. Als je door Frankrijk naar Spanje rijdt, is de Franse vignette Crit’Air de beste optie want die is geldig in Frankrijk en Spanje (behalve in Barcelona). De milieustickers gelden voor de meeste steden en niet voor het hele land (waar dat niet nodig is). Op de website van de Nederlandse ANWB staat ook meer informatie.

Barcelona

Voor Barcelona gelden andere regels. Barcelona heeft de lage-emissiezones al eerder ingevoerd. In Barcelona geldt de eerder vermelde buitenlandse (bv. Franse) milieustickers niet. Voor Barcelona moet je een langetermijn- of dagvergunning aanvragen. Voor de milieuzones van Madrid geldt dat je met een Franse vignette kunt rijden.

Voor Barcelona is het voor de meeste buitenlandse bezoekers die slechts één dag in de Catalaanse stad verblijven makkelijk om een ‘dagvergunning’ (Autorización diaria) te kopen. Dat kan via DEZE WEBSITE waar je het kenteken moet opgeven en een onlineformulier moet invullen. Het probleem om dat online te doen is dat je digitaal moet ondertekenen en dat geldt voor inwoners van Spanje. Je kunt ook per post een formulier sturen en de dagvergunning aanvragen, maar dat moet je dan wel op tijd doen. De hele procedure staat HIER in het Engels omschreven en is nogal omslachtig en lastig.

Spaanse milieustickers

Voor in Spanje geregistreerde voertuigen zijn er vier Spaanse milieustickers:

  • Blauw – 0: geen uitstoot zoals 100% elektrische auto’s en plug-in hybride auto’s (40 km of meer).
  • Groen-blauw – eco: plug-in hybride (minder dan 40 km) en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker (C).
  • Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
  • Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2005; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.
  • Voor overige voertuigen is er geen sticker.

Waar is de Spaanse milieusticker te koop?

De Spaanse milieusticker is dus alleen te koop voor voertuigen met een Spaans kenteken. Deze zijn te koop voor 5 euro bij postkantoren (KLIK HIER voor de website); het netwerk van werkplaatsen van de Spaanse confederatie van werkplaatsen (CETRAA) en andere netwerken van geautoriseerde werkplaatsen; Gestores; het Instituut voor autostudies (IDEAUTO). Op DEZE website kun je het Spaanse kenteken invoeren om te kijken welke milieusticker je nodig hebt.

Ga naar de inhoud