skip to Main Content
Verkiezingscampagne Spanje officieel begonnen met de PP en Podemos als grote favorieten

Verkiezingscampagne Spanje officieel begonnen met de PP en Podemos als grote favorieten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2016-5aMADRID – Komende 26 juni zal heel Spanje weer naar de stembus moeten gaan, voor de tweede keer in 6 maanden tijd. De reden daarvoor is dat er na de verkiezingen van 20 december 2015 weliswaar een van de partijen als grootste uit de stembus kwam, te weten de Partido Popular (PP), maar dat deze het niet voor elkaar kreeg om genoeg steun te krijgen van de overige partijen om een coalitie-regering te vormen. De verkiezingscampagne die nu van start is gegaan zal soberder en rustiger zijn dan die van 20 december.

Terwijl op woensdag nog door het CIS bekend werd gemaakt dat uit de meest recente verkiezingspeiling de PP weer als grootste uit de bus zal komen met de samenwerking Unidos-Podemos als verrassende tweede grote partij gevolgd door de PSOE en Ciudadanos, is men nu officieel begonnen met de verkiezingscampagne.

Vanaf deze dag is het weer toegestaan om verkiezingsposters op te hangen, borden neer te zetten, te gaan flyeren op straat, enveloppen met reclame te versturen en alle andere mogelijkheden om zieltje te winnen voor een bepaalde politieke partij. De leiders van de meest populaire politieke partijen zijn al overal op de tv te zien en komende maandag 13 juni, slechts enkele uren na de EK openingswedstrijd van Spanje, zullen Rajoy, Sanchez, Iglesias en Rivera samen in een televisiedebat te zien zijn, iets unieks want Rajoy heeft dit soort debatten altijd vermeden.

Volgens de laatste verkiezingspeiling zal de Partido Popular (PP) weer de grootste worden met 28,5% van alle stemmer gevolgd door de formatie Unidos-Podemos met 25,6% van alle stemmen. De socialistische PSOE is daarmee de tweede plaats kwijtgeraakt en zal het moeten doen met de derde plaats en 20,2% van de stemmen. Ciudadanos zal als vierde partij eindigen met 16,6% van alle stemmen. Daarnaast denkt men dat er een deelname zal zijn van zo’n 68% van alle Spanjaarden, wat 5% minder is dan bij de verkiezingen op 20 december 2015.

Zoals het er dus nu naar uit ziet zullen de partijen weer diverse coalities moeten gaan vormen om een regering te kunnen samenstellen, iets wat waarschijnlijk net zo moeilijk zal worden als na de verkiezingen op 20 december vorig jaar. Podemos wil graag gaan samenwerken met de PSOE maar dat mislukte vorige keer waarna er nieuwe verkiezingen moesten komen.

Vanaf nu zal men in Spanje dus weer de typische verkiezingsposters zien hangen, de borden langs de kant van de wegen zien staan en zullen de inwoners van het land de enveloppen van de partijen ontvangen, al is beloofd door de partijen dat ze minder geld zouden gaan uitgeven aan deze vorm van zieltjes winnen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken