skip to Main Content
Seniorenkortingen en zestigplussers voordelen in Spanje
123RF

Seniorenkortingen en zestigplussers voordelen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Seniorenkortingen en zestigplussers voordelen in Spanje

123RF

MADRID – Spanje vergrijst net zoals Nederland en België en ook in Spanje hebben de ouderen speciale aanbiedingen en kortingen. In Spanje gaat het in de meeste gevallen om zestigplussers in plaats van vijfenzestigplussers maar dat hangt helemaal af van de instanties die de kortingen verlenen.

Ouderen die gepensioneerd zijn (jubilados en pensionistas) en zestigplussers die nog werken kunnen in veel gevallen in Spanje genieten van speciale kortingen. Dat geldt dan niet alleen voor de Spanjaarden maar ook voor buitenlanders die Spanje bezoeken en buitenlanders die in Spanje wonen waarbij soms wel de eis wordt gesteld dat men is ingeschreven in de gemeente (empadronamiento).

De Spaanse “jubilados” en “pensionistas” hebben een ID-kaart (Documento Nacional de Identidad of DNI) om te bewijzen dat ze 60 jaar of ouder zijn en daar kan om gevraagd worden. Als buitenlander in Spanje kun je ook zeggen “Soy jubilado” of “Tengo más de sesenta años” om gebruik te maken van speciale kortingen. Daarbij kan er om een ID-kaart gevraagd worden waar de geboortedatum op staat.

Het is lastig om een geheel overzicht te geven van alle kortingen voor 60-plussers, ook omdat deze vaak per autonome deelstaat, provincie en stad verschillen. Hieronder enkele voorbeelden van kortingen voor ouderen. Weet je er meer of klopt er iets niet, laat het ons weten via een berichtje of via een reactie op dit artikel.

IMSERSO ouderenreizen

De eerste ouderen kortingen die we omschrijven zijn de zogenaamde IMSERSO reizen van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales. Het gaat daarbij om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling) en begeleiding.

Degene die voor de IMSERSO reizen in aanmerking kunnen komen zijn geregistreerde inwoners van Spanje (residentes en España) dus in principe ook buitenlanders die in Spanje wonen, een NIE registratienummer hebben en ingeschreven staan in het bevolkingsregister (empadronado).

Men dient een “pensionista de jubilación” te zijn en een Spaans pensioen ontvangen, een “pensionista de viudedad” (weduwe of weduwnaar) met een leeftijd van 55 jaar of ouder of een “pensionista por otros conceptos” gepensioneerde door middel van andere concepten of een ontvanger van een uitkering van tenminste 60 jaar of ouder of in het bezit te zijn van een “Seguridad Social” sociale zekerheid in Spanje en 65 jaar of ouder zijn. Meer informatie lees je hier (in het Spaans).

IMSERSO Programa de Termalismo Saludable

Door middel van dit speciale programma kunnen ouderen die aan dezelfde eisen voldoen dan bij de normale IMSERSO reizen genieten van kortingen als ze naar spa’s (balnearios) en thermale baden (aguas termales) gaan etc.

RENFE trein reizen

Ouderen van 60 jaar of meer (mayores de 60 años) kunnen genieten van veel kortingen bij de Spaanse treinen van RENFE. Hiervoor kan men de “Tarjeta Dorada” aanvragen, deze heeft een kostprijs van 6 euro en geldt ook voor zestigplussers met een NIE, DNI of een paspoort, dus ook voor buitenlanders die ouder zijn dan 60 jaar.

Met de “Tarjeta Dorada” (gouden kaart) krijgen ouderen 40% korting op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag bij de AVE hogesnelheidstrein en Larga Distancia en 25% korting op vrijdag, zaterdag en zondag. Er zijn nog meer kortingen op andere treintypes zoals de FEVE treinen in noord en noordwest Spanje waar men 50% korting krijgt de hele week door. Voor meer informatie klik hier.

De “Tarjeta Dorada” kortingskaarten zijn te verkrijgen in de treinstations waar een loket is. De kaart van de RENFE is persoonsgebonden en dient vergezeld te gaan van een paspoort. De kortingskaart heeft een prijs van 6 euro.

Openbaar vervoer

Personen van 60 jaar of ouder kunnen kortingen krijgen bij het openbaar vervoer in Spanje. De meeste van deze kortingen zijn regionaal, provinciaal en zelfs lokaal geregeld dus die kunnen we hier niet omschrijven. Voor meer informatie is het nuttig naar de gemeente te gaan waar men staat ingeschreven of waar men op vakantie is. Vaak kunnen de loketmedewerkers bij de busstations ook helpen en meer informatie geven.

Landelijk gezien kunnen zestigplussers tussen de 20% en 40% korting krijgen bij de ALSA lijndienstbussen in Spanje. Deze bussen verbinden zo’n beetje alle steden en grotere dorpen met elkaar en zijn een alternatief voor de treinen. De kortingen gelden alleen op trajecten van meer dan 150 km en zijn niet geldig op vrijdagen, zondagen en feestdagen. Voor meer informatie klik hier.

Paradores hotels

De Spaanse staatshotels waarbij men in kastelen, kloosters, monumenten en op bijzonder plaatsen kunt slapen heten Paradores en deze zijn een ervaring op zich. Bij de Paradores kun je al genieten van kortingen als je 55 jaar en ouder bent met de Golden Days kortingen. Hiermee krijg je 10% korting op de overnachtingen, ontbijt en andere voordelen en kortingen. Voor meer informatie klik hier.

Musea, bioscopen, pretparken etc.

Zestig- en vijfenzestigplussers kunnen in Spanje ook kortingen krijgen bij musea, bioscopen, pretparken etc. We kunnen ze niet allemaal opnoemen hier maar hieronder enkele voorbeelden:

Museo del Prado (Madrid)

Een van de meest bezochte musea van Spanje, het Prado in Madrid heeft kortingen voor personen van 65 jaar en ouder waarbij men geen 15 euro maar 7,50 hoeft te betalen.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid)

Bij het museum in Spanje waar o.a. het Guernica van Picasso te zien is, kunnen personen van 65 jaar en ouder gratis naar binnen.

Palacio Real (Madrid)

Het Koninklijke paleis in Madrid kan ook goedkoper bezocht worden door vijfenzestigplussers. De normale entreeprijs is 10 euro maar 65+ bezoekers betalen 5 euro.

Guggenheim (Bilbao)

Bij het bekende Guggenheim museum in Bilbao in het País Vasco kunnen ouderen in plaats van 16 euro voor 9 euro naar binnen. Op de website staat echter geen leeftijd vermeld en staat er slechts “senior” (wat meestal 65 jaar is).

Sagrada Familia (Barcelona)

De grootste toeristische bezienswaardigheid van Barcelona is ongetwijfeld de Sagrada Familia kerk van Antonio Gaudí. Ouderen kunnen ook hier goedkoper naar binnen en “seniors” of “jubilados” betalen in plaats van de normale 15 euro een prijs van 11 euro. Dat lijkt hoog maar houdt er rekening mee dat dit geld gebruikt wordt voor de bouw van de kerk.

Park Güell (Barcelona)

Sinds alweer enkele jaren dient men te betalen als men het Park Güell van Gaudí in Barcelona wilt bezoeken. De kaartjes kunnen bij het park gekocht worden maar het is beter om dat via de website te doen aangezien er een limiet is aan bezoekers. 65-plussers betalen in plaats van 7,50 euro een gereduceerd tarief van 5,25 euro, geld wat gebruikt wordt voor het onderhoud van het park.

Port Aventura Pretpark (Salou)

Het grootste en bekendste pretpark van Spanje, Port Aventura in Salou, geeft ook korting aan de senior bezoekers van 60 jaar en ouder. In plaats van 48 euro betaalt men dan 40 euro. Wil je ook het Ferrari Land erbij hebben (1 dag 2 parken) dan betaal je geen 55 euro maar 47 euro.

Terra Mitica Pretpark (Benidorm)

Het pretpark van de Costa Blanca gelegen in de kustplaats Benidorm heeft ook kortingen voor de senior bezoekers van 65 jaar en ouder. In plaats van 39 euro betaal je dan 28 euro (online is dat in plaats van 34 euro 25 euro).

Alhambra (Granada)

Bezoekers van 65 jaar en ouder betalen in een van de meest bezochte monumenten van Spanje ook minder om al het moois te bezoeken. In plaats van 14 euro betaalt men dan 9 euro. Om het Alhambra te bezoeken moet je van te voren reserveren om er zeker van te zijn dat je naar binnen kunt (er is een daglimiet van bezoekers).

Mezquita (Córdoba)

Naast het Alhambra in Granada is de Mezquita in de stad Córdoba een ander veel bezocht Moors monument. De normale entreeprijs is 10 euro en 65 plussers moeten helaas dezelfde prijs betalen. Alleen 65 plussers die een speciale kortingspas van de Junta de Andalucía hebben (Andalucía Junta 65) en 65 plussers die wonen in Córdoba kunnen gratis naar binnen.

Bioscopen

Bij praktisch alle bioscopen in Spanje krijgen 65 plussers speciale prijzen voor de kaartjes met kortingen van enkele euro’s tot veel lagere prijzen voor de bioscoopkaartjes. Aangezien er in Spanje duizenden bioscopen zijn en de prijzen afhangen van vele factoren kunnen we hier niet de kortingen aangeven en dient men dat zelf uit te vinden bij de favoriete bioscoop in jouw stad.

Andalusië 65-plus kortingskaart

De autonome deelstaat is een van de eerste regio’s in Spanje waar ouderen van 65 jaar en meer een kortingskaart van de Junta de Andalucia kunnen krijgen waarmee ze op duizenden plaatsen kortingen in heel Andalusië kunnen krijgen. Deze kaart heeft de naam “Tarjeta Andalucía Junta sesentaycinco” gekregen en kan gratis aangevraagd worden.

De speciale kortingskaart voor de Andalusiërs geldt voor alle inwoners van een gemeente in de autonome deelstaat Andalusië van 65 jaar en ouder. De kaart is dus ook door buitenlanders die in Andalusië wonen EN in staan geschreven in het gemeenteregister van de woonplaats geldig. Meer informatie kun je hier lezen. Men kan ook naar de eigen gemeente gaan om meer informatie te vragen over deze speciale en unieke kortingspas.

Carrefour supermarkt

De van oorsprong Franse supermarktketen Carrefour heeft in Spanje een speciale kortingskaart voor 65-plussers genaamd “Tarjeta 65+”. Met deze speciale kaart worden de boodschappen bij de Carrefour veel goedkoper dan bij andere supermarkten aangezien je geen IVA (btw) hoeft te betalen op verse producten zoals vlees, vis, brood, gebak, groente, fruit, worst en kaas, eieren en voorbereide maaltijden. Maar er zijn meer voordelen die hier te lezen zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Bij het dieren park Rio Safari in Elche krijg je ook flinke korting als je 60+ bent en op de website kun je ook nog een extra kortings kaart afdrukken voor de mensen die jonger zijn dan 60. Mooi park en zo kun je het voor weinig geld bekijken

 2. Bedankt voor dit interessant artikel !
  Vraagje ; die RENFE & AVE kortingen (Tarjeta Dorada ) is dat ook voor niet in Spanje geregistreerde buitenlanders ?
  Beste groeten

  1. ja, voor iedereen die gebruik maakt van de spaanse treinen, Moet je wel een tarjeta dorada aanvragen in een station met loket op voorlegging van je buitenlandse ID-kaart. Prijs 6 € en 1 jaar geldig

 3. Een prachtig stukje geschreven over de kortingen waar de Pensionistas recht op hebben. Je moet wel bij de tijd blijven en vragen maar dan lukt het meestal wel. Bij deze nog een toevoeging. Bij het Prado in Madrid kunnen gehandicapten gratis naar binnen, net zoals in de meeste musea .

 4. Bedankt Remco voor dit uitgebreide artikel. Het ergelijke vind ik dat de gemeente totaal niets doet om deze informatie te vertrekken. Het lijkt mij een gemeentelijke verplichting alle personen uit die gemeente als zij de leeftijd bereiken te voorzien van de passen en uit te leggen wat je er mee kan.
  Hier geldt ook weer het typische zuinige gedrag: wat je niet weet kost ons geen geld. Om een invalidekaart te bemachtigen was al een lijdensweg. Eerst per definitie afwijzen en als de nationale ombudsman zich er mee gaat bemoeien toewijzen.

 5. Mijn grote complimenten aan Remco en anderen van de redactie.
  wij zijn al een paar jaar trouwe Alicante bezoekers. En leren veel van jullie artikelen.
  Weten niet goed hoe we een kopje Cafe solo kunnen aanbieden maar chapeau

 6. Zeker 50% korting op de Alsa lijnbussen en stadsbussen. We maken er veel gebruik van.
  Ook bij de casa para mayores van de junta is veel info aanwezig. Ook gratis rechtsbijstand indien nodig.

 7. Ik heb al 2 jaar zo’n 65+ kaart vd junta Andaluce. Het is gewoon onduidelijk wat je er mee kunt. Het is ook vreemd dat je totaal geen info mee krijgt als je de kaart toegestuurd krijgt. Ik heb de kaart op verschillende plaatsen geprobeerd te gebruiken. Altijd een NEE! Met een ironische lach erbij. Mijn kaart zit ver weg gestopt. Tis n lachertje en slecht georganiseerd.

  1. Volgens mij is dat hetzelfde. Alleen het woord pensionistas bestaat niet in het Spaans. Het is een verbastering van het spaanse woord pensionados.

   1. Het woord pensionado is een in Nederland gebruikt woord, om de Nederlandse gepensioneerden in Spanje te benoemen. Pensionistas is wel degelijk een Spaans woord.

    1. Je hebt gelijk Henk. Ik heb de boel omgedraaid. Pensionados bestaat niet inde Spaanse taal. Het is een verbastering van Pensionistas. Excuus!

 8. Weet er iemand iets meer over kortingskaarten bij de Mercadona?
  Ik kom er nog maar sinds kort en vergeet er altijd naar te vragen.

  1. Er zijn geen kortingskaarten bij de Mercadona. De Mercadona heeft wel een klantenkaart maar daar kun je eigenlijk alleen maar mee betalen (in delen). Er zijn geen punten, geen kortingen, geen speciale aanbiedingen met een kaart. LET OP: op de sociale netwerken (Twitter, Facebook, WhatsApp) circuleren vaak valse berichten over kortingen en speciale acties. De politie in Spanje waarschuwt daarvoor. Lees ook eens: https://www.economiadigital.es/directivos-y-empresas/mercadona-olvida-su-tarjeta-las-cajeras-ni-la-conocen-ni-la-ofrecen_554966_102.html

   1. Klopt de Mercadona heeft een pasje waarmee je kunt betalen en dan gaat het geld pas het einde van de maand van je rekening af, en sommige mensen maken zelfs een afspraak met de mercadona over een bepaalde datum wanneer het boodschappengeld kan worden afgeschreven. Mijn schoonmoeder heeft zo´n pasje.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken