Search
menu
Search

Europese Commissie tikt Spanje op de vingers om vermogensbelasting

Oeps ... foto ontbreekt!

Europese Commissie tikt Spanje op de vingers om vermogensbelasting

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft Spanje op de vingers getikt en zelfs voor het Hof van Justitie van de Europese Unie gesleept vanwege de onevenredige sancties die het land geeft als men de bezittingen in het buitenland niet opgeeft. Het gaat in dit geval om de ‘declaración de bienes y derechos en el extranjero’ ofwel de vermogensbelasting of Model 720.

‘Modelo 720’ is een aanpassing van de belastingwet als deel van de regelgeving die frauduleuze activiteiten in Spanje vervolgt. Sinds 1 januari 2013 is het verplicht te informeren over de goederen en rechten die iemand heeft in het buitenland. Dat geldt dan voor alle fiscale residenten (inwoners) van Spanje, waaronder dus ook buitenlanders die officieel in Spanje wonen.

Weliswaar is het modelo 720 louter als informatief bedoeld, doet men dit echter niet dan kan het flink bestraft worden met minimumboetes van 10.000 euro tot 150% van de niet-aangegeven waarde van de buitenlandse activa. Geeft men de aangifte te laat op (na 31 maart elk jaar) of foutief en niet compleet ingevuld dan kan ook dat beboet worden met 1.500 euro of meer. Het is dus als buitenlandse resident met vermogen in een ander land belangrijk dat men het modelo 720 niet vergeet.

LEESTIP: Vermogensbelasting of modelo 720 als in Spanje woont

De EC is Spanje al jaren aan het waarschuwen wat betreft deze vermogensbelasting en de daarbij horende hoge sancties. Volgens de Commissie maakt het model 720 in de huidige vorm inbreuk op het recht van vrije verkeer van personen, de vrijheid van diensten te verlenen en het vrije verkeer van kapitaal binnen de Europese Unie.

In 2017 waarschuwde de EC al dat men Spanje voor het Europese Hof zou brengen als er niets veranderd zou worden. Spanje reageerde daarop met stilzwijgen en niet-handelen.

Het definitieve oordeel over model 720 dat aangenomen wordt door de Hof van Justitie van de Europese Unie is van groot belang. In het geval dat het vaststelt dat model 720 in strijd is met het recht van de Europese Unie kan dat leiden tot nietigverklaring van eerder opgelegde sancties op basis van de huidige verordening.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?