skip to Main Content
Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden
Pixabay

Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden

MADRID – Net nu alle smartphone gebruikers gewend zijn aan het 4G-netwerk om YouTube filmpjes te kijken, snel te surfen en muziek of Netflix te streamen begint men met het 5G-netwerk. Uiteraard is dit niets nieuws en heeft iedereen er wel eens over gehoord of gelezen maar verder dan tests en informatie kwam het niet in Spanje. Vanaf 15 juni komt daar dankzij Vodafone in 15 steden verandering in.

Movistar (Telefonica) begon in Spanje als eerste met het testen van het 5G-netwerk in twee steden, te weten Talavera de la Reina en Segovia. Orange deed daar nog een schepje bovenop en begon met tests in zeven steden, te weten Barcelona, Sevilla, Santiago de Compostela, Vigo, Málaga, Valencia en Bilbao. Het is nu echter Vodafone die met het eerste commerciële 5G-netwerk op de proppen komt.

En dat doet de van oorsprong Britse telefoonprovider in 15 steden, te weten Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Málaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastián, La Coruña, Vigo, Gijón, Pamplona, Logroño en Santander, aldus het persbericht.

Bij lancering zal het 5G-netwerk snelheden van 1 Gbit per seconde bereiken, wat honderden keren sneller dan het huidige 4G-netwerk is. Tegen het einde van dit jaar moet die snelheid oplopen naar 2 Gbit per seconde, afhankelijk van het abonnement.

Wat is 5G

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken waarbij de extreem hoge snelheid het meest kenmerkend is. Het is echter niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Met 5G kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen, om maar wat op te noemen.

Telefoons

De meeste huidige telefoons kunnen geen 5G snelheden aan en er zijn slechts een handvol smartphones die op dit moment in de winkel of op internet te vinden zijn die wel geschikt zijn voor 5G. Later dit jaar moet daar bij grote bedrijven zoals Samsung, Huawei, OnePlus en LG verandering in komen met nieuwe modellen die wel het 5G-netwerk ondersteunen.

Maar het 5G-netwerk geldt niet alleen voor smartphones maar ook voor drones, zelfrijdende wagens, virtual reality en eigenlijk voor alle elektronische apparatuur die met het internet verbonden kan worden. 5G is de toekomst zegt men en volgt op 1G, 2G, 3G en de huidige 4G. Ongetwijfeld is men achter de schermen alweer bezig met de ontwikkeling van 6G etc.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Net zo goed als dat G4 nog niet in alle uithoeken van Spanje is doorgedrongen zal dat met G5 wel nooit gebeuren. Om de geschetste hoge snelheden te halen moet de ontvanger nl. ook veel dichter op de zender staan dan bij G4 (en die weer dan bij G3). En net zo goed dat het G4 netwerk nu op vele plaatsen al weer regelmatig over bezet’ is waardoor de netwerk snelheid in elkaar klapt gaat dat met G5 ook weer gebeuren.
  A. Omdat de providers de gebruikers stimuleren om op wat voor een manier dan ook het nieuwe snelle netwerk te gebruiken (ze willen de investeringen immers wel terug verdienen!). Dus de gebruiker wordt gestimuleerd om nog meer ‘live online’ te zijn met van alles en nog wat waardoor het gebruik omhoog vliegt.
  B. Er zijn veel meer basis stations nodig voor G5 dan bij G4. We praten alleen al in de steden over vele tienduizenden stations extra. De keerzijde is dat het alleen nog maar voor grote concentraties van mensen rendabel is om zulke netwerken uit te rollen. Dus plaatsen die met minder zenders worden uitgerust zullen sneller verzadigd worden door de gebruikers want die worden immers wel aangespoord (zie 1) er gebruik van de maken.

  Daarnaast zal men steeds meer verzet gaan zien tegen de uitrol van G5. Er zijn mensen die nu al vinden dat er teveel radio straling om ons heen is. Nu, met G5 gaat dat vertienvoudigd worden, op zijn minst! Aan de straling in de grote steden zal niet meer omheen gegaan kunnen worden, en die straling is nog veel intenser ook… Ikzelf vindt de straling van wifi en radio’s etc. nu nog geen probleem maar met G5 kon dat wel eens gaan veranderen!

  G5 wordt gepresenteerd als de ‘holy grail’ in communicatie maar het zal blijken dat de gewone burger weinig van zal merken behalve dat sommige apparaten nu ineens continue aan het internet ‘hangen’. Wat wij daar als consumenten aan hebben is mij nog niet zo duidelijk. Wat landen als Rusland en anderen die onze welvaarstaat willen ondermijnen eraan hebben is duidelijk. We worden steeds meer afhankelijk van communicatie en het wordt zodoende steeds makkelijk onze maatschappij met één geslaagde cyber aanval helemaal plat te leggen.
  Niet alle nieuwe technologische ontwikkelingen zijn ook vooruitgang….

  1. Met welk apparaat verbind je dan? Er zijn niet echt veel telefoons nog.
   Ik neem aan dat je gewoon de modem bedoeld welke 5ghz uitzend in plaats van 2,4ghz

 2. De snelheid van 4G is meer dan genoeg voor mij want verstuur toch enkel maar whatapps en soms een foto. En thuis heb ik glasvezel die ook tot zeker wel tot 1 Gbit kan, altans mijn modem kan die snelheid ook gewoon aan en volgens mij ook nog veel sneller dan dat. Dus hoef niet persee 5G te gaan en het zal vast wel weer met een veel hoger kosten plaatje gaan komen terwijl alles eigenlijk al te duur is.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken