Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Net nu alle smartphone gebruikers gewend zijn aan het 4G-netwerk om YouTube filmpjes te kijken, snel te surfen en muziek of Netflix te streamen begint men met het 5G-netwerk. Uiteraard is dit niets nieuws en heeft iedereen er wel eens over gehoord of gelezen maar verder dan tests en informatie kwam het niet in Spanje. Vanaf 15 juni komt daar dankzij Vodafone in 15 steden verandering in.

Movistar (Telefonica) begon in Spanje als eerste met het testen van het 5G-netwerk in twee steden, te weten Talavera de la Reina en Segovia. Orange deed daar nog een schepje bovenop en begon met tests in zeven steden, te weten Barcelona, Sevilla, Santiago de Compostela, Vigo, Málaga, Valencia en Bilbao. Het is nu echter Vodafone die met het eerste commerciële 5G-netwerk op de proppen komt.

En dat doet de van oorsprong Britse telefoonprovider in 15 steden, te weten Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Málaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastián, La Coruña, Vigo, Gijón, Pamplona, Logroño en Santander, aldus het persbericht.

Bij lancering zal het 5G-netwerk snelheden van 1 Gbit per seconde bereiken, wat honderden keren sneller dan het huidige 4G-netwerk is. Tegen het einde van dit jaar moet die snelheid oplopen naar 2 Gbit per seconde, afhankelijk van het abonnement.

Wat is 5G

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken waarbij de extreem hoge snelheid het meest kenmerkend is. Het is echter niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Met 5G kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen, om maar wat op te noemen.

Telefoons

De meeste huidige telefoons kunnen geen 5G snelheden aan en er zijn slechts een handvol smartphones die op dit moment in de winkel of op internet te vinden zijn die wel geschikt zijn voor 5G. Later dit jaar moet daar bij grote bedrijven zoals Samsung, Huawei, OnePlus en LG verandering in komen met nieuwe modellen die wel het 5G-netwerk ondersteunen.

Maar het 5G-netwerk geldt niet alleen voor smartphones maar ook voor drones, zelfrijdende wagens, virtual reality en eigenlijk voor alle elektronische apparatuur die met het internet verbonden kan worden. 5G is de toekomst zegt men en volgt op 1G, 2G, 3G en de huidige 4G. Ongetwijfeld is men achter de schermen alweer bezig met de ontwikkeling van 6G etc.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.