Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden

Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden
Beeld: Pixabay

MADRID – Net nu alle smartphone gebruikers gewend zijn aan het 4G-netwerk om YouTube filmpjes te kijken, snel te surfen en muziek of Netflix te streamen begint men met het 5G-netwerk. Uiteraard is dit niets nieuws en heeft iedereen er wel eens over gehoord of gelezen maar verder dan tests en informatie kwam het niet in Spanje. Vanaf 15 juni komt daar dankzij Vodafone in 15 steden verandering in.

Movistar (Telefonica) begon in Spanje als eerste met het testen van het 5G-netwerk in twee steden, te weten Talavera de la Reina en Segovia. Orange deed daar nog een schepje bovenop en begon met tests in zeven steden, te weten Barcelona, Sevilla, Santiago de Compostela, Vigo, Málaga, Valencia en Bilbao. Het is nu echter Vodafone die met het eerste commerciële 5G-netwerk op de proppen komt.

En dat doet de van oorsprong Britse telefoonprovider in 15 steden, te weten Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Málaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastián, La Coruña, Vigo, Gijón, Pamplona, Logroño en Santander, aldus het persbericht.

Bij lancering zal het 5G-netwerk snelheden van 1 Gbit per seconde bereiken, wat honderden keren sneller dan het huidige 4G-netwerk is. Tegen het einde van dit jaar moet die snelheid oplopen naar 2 Gbit per seconde, afhankelijk van het abonnement.

Wat is 5G

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken waarbij de extreem hoge snelheid het meest kenmerkend is. Het is echter niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Met 5G kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen, om maar wat op te noemen.

Telefoons

De meeste huidige telefoons kunnen geen 5G snelheden aan en er zijn slechts een handvol smartphones die op dit moment in de winkel of op internet te vinden zijn die wel geschikt zijn voor 5G. Later dit jaar moet daar bij grote bedrijven zoals Samsung, Huawei, OnePlus en LG verandering in komen met nieuwe modellen die wel het 5G-netwerk ondersteunen.

Maar het 5G-netwerk geldt niet alleen voor smartphones maar ook voor drones, zelfrijdende wagens, virtual reality en eigenlijk voor alle elektronische apparatuur die met het internet verbonden kan worden. 5G is de toekomst zegt men en volgt op 1G, 2G, 3G en de huidige 4G. Ongetwijfeld is men achter de schermen alweer bezig met de ontwikkeling van 6G etc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rudy R.

Net zo goed als dat G4 nog niet in alle uithoeken van Spanje is doorgedrongen zal dat met G5 wel nooit gebeuren. Om de geschetste hoge snelheden te halen moet de ontvanger nl. ook veel dichter op de zender staan dan bij G4 (en die weer dan bij G3). En net zo goed dat het G4 netwerk nu op vele plaatsen al weer regelmatig over bezet’ is waardoor de netwerk snelheid in elkaar klapt gaat dat met G5 ook weer gebeuren. A. Omdat de providers de gebruikers stimuleren om op wat voor een manier dan ook het nieuwe snelle netwerk… Lees verder »

Ria boehme

Wij hebben in regio velez malaga 5g netwerk sinds januari 2019 aangeboden door Axartel werkt prima

señor Jan

Met welk apparaat verbind je dan? Er zijn niet echt veel telefoons nog.
Ik neem aan dat je gewoon de modem bedoeld welke 5ghz uitzend in plaats van 2,4ghz

leo

De snelheid van 4G is meer dan genoeg voor mij want verstuur toch enkel maar whatapps en soms een foto. En thuis heb ik glasvezel die ook tot zeker wel tot 1 Gbit kan, altans mijn modem kan die snelheid ook gewoon aan en volgens mij ook nog veel sneller dan dat. Dus hoef niet persee 5G te gaan en het zal vast wel weer met een veel hoger kosten plaatje gaan komen terwijl alles eigenlijk al te duur is.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.