Search
menu
Search

Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden

Oeps ... foto ontbreekt!

Vodafone begint met 5G-netwerk in 15 Spaanse steden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net nu alle smartphone gebruikers gewend zijn aan het 4G-netwerk om YouTube filmpjes te kijken, snel te surfen en muziek of Netflix te streamen begint men met het 5G-netwerk. Uiteraard is dit niets nieuws en heeft iedereen er wel eens over gehoord of gelezen maar verder dan tests en informatie kwam het niet in Spanje. Vanaf 15 juni komt daar dankzij Vodafone in 15 steden verandering in.

Movistar (Telefonica) begon in Spanje als eerste met het testen van het 5G-netwerk in twee steden, te weten Talavera de la Reina en Segovia. Orange deed daar nog een schepje bovenop en begon met tests in zeven steden, te weten Barcelona, Sevilla, Santiago de Compostela, Vigo, Málaga, Valencia en Bilbao. Het is nu echter Vodafone die met het eerste commerciële 5G-netwerk op de proppen komt.

En dat doet de van oorsprong Britse telefoonprovider in 15 steden, te weten Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Málaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastián, La Coruña, Vigo, Gijón, Pamplona, Logroño en Santander, aldus het persbericht.

Bij lancering zal het 5G-netwerk snelheden van 1 Gbit per seconde bereiken, wat honderden keren sneller dan het huidige 4G-netwerk is. Tegen het einde van dit jaar moet die snelheid oplopen naar 2 Gbit per seconde, afhankelijk van het abonnement.

Wat is 5G

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken waarbij de extreem hoge snelheid het meest kenmerkend is. Het is echter niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Met 5G kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen, om maar wat op te noemen.

Telefoons

De meeste huidige telefoons kunnen geen 5G snelheden aan en er zijn slechts een handvol smartphones die op dit moment in de winkel of op internet te vinden zijn die wel geschikt zijn voor 5G. Later dit jaar moet daar bij grote bedrijven zoals Samsung, Huawei, OnePlus en LG verandering in komen met nieuwe modellen die wel het 5G-netwerk ondersteunen.

Maar het 5G-netwerk geldt niet alleen voor smartphones maar ook voor drones, zelfrijdende wagens, virtual reality en eigenlijk voor alle elektronische apparatuur die met het internet verbonden kan worden. 5G is de toekomst zegt men en volgt op 1G, 2G, 3G en de huidige 4G. Ongetwijfeld is men achter de schermen alweer bezig met de ontwikkeling van 6G etc.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?