Overzicht post-corona maatregelen na de noodtoestand in Spanje

Overzicht post-corona maatregelen na de noodtoestand in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op dinsdag heeft de Ministerraad het koninklijk besluit goedgekeurd met daarin de regels en maatregelen die gelden na 21 juni wanneer de noodtoestand in Spanje zal eindigen, het de-escalatieproces beëindigd is en Spanje beland is in de zogenaamde ‘nieuwe normaliteit’ ofwel de ‘nueva normalidad’. Deze nieuwe regels of maatregelen moeten nog aangenomen worden in het Congres maar ze zijn al geplaatst als een artikel in de Staatscourant BOE.

In de op woensdag 10 juni geplaatste BOE 21/2020 als Real Decreto-ley zijn de maatregelen vermeld die zullen gelden in de zogenaamde ‘nueva normalidad’. Deze zal net zolang duren totdat de gezondheidscrisis wat betreft het coronavirus en COVID-19 voorbij zal zijn en er een vaccin of een goede behandeling van SARSCov-2 gevonden is.

Wanneer gaan deze maatregelen in?

Zoals te lezen is in de BOE zal de zogenaamde nieuwe normaliteit beginnen na het eind van de noodtoestand, over het algemeen na 21 juni. De autonome regio’s die zich in fase 3 van het de-escalatieproces bevinden en eerder de noodtoestand willen beëindigen kunnen dat vanaf 11 juni doen waarna deze regels dus daar al zullen gelden. Over het algemeen geldt echter dat vanaf 22 juni deze post-corona-maatregelen in werking zullen treden.

Na de noodtoestand heeft de centrale regering in Spanje vanuit Madrid niet meer de zeggenschap over wat er in de verschillende autonome regio’s, provincies en gemeenten gebeurt. Die verantwoordelijkheden hebben nu de autonome regioregeringen en in veel gevallen de gemeenten. 

Zijn er bewegingsbeperkingen?

Nee, na het einde van de noodtoestand zijn er geen beperkingen meer voor de inwoners van Spanje om door het land te reizen. Vanaf 22 juni mag iedereen in Spanje gaan en staan waar men wil binnen Spanje maar om vanuit het buitenland naar Spanje te reizen zal men nog moeten wachten tot 1 juli. 

Vanaf 1 juli zullen de grenscontroles voor de Schengenlanden in Spanje worden opgeheven en kan men weer naar Spanje komen voor de vakantie of de tweede woning.

Blijven de mondkapjes verplicht?

Zoals we al eerder wisten te melden zullen de mondkapjes ook na de noodtoestand verplicht zijn in Spanje. Daarvoor gelden in feite dezelfde regels die al gelden sinds 21 mei toen de mondkapjes in Spanje verplicht werden. Het gebruik van een mondkapje is verplicht op de openbare weg en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek, indien dat het niet mogelijk is om de social distance van minimaal 1,5 meter aan te houden (voorheen was dit 2 meter).

Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen maar het wordt wel aangeraden.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer zoals de trein, bus, taxi, tram en metro, in het vliegtuig binnen Spanje en op weg naar Spanje of van Spanje naar Nederland/België (de meeste luchtvaartmaatschappijen verplichten al een mondkapje), in de auto als de inzittenden niet in dezelfde woning wonen en in alle omstandigheden waar meerdere mensen bij elkaar zijn en de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

Personen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen verdragen hoeven deze niet te dragen (maar moeten wel altijd rekening houden met de 1,5 meter of meer afstand). Personen die ademnood hebben of last hebben van astma, allergieën, angst, autisme of dementie hoeven dus niet verplicht een mondkapje te dragen.

In noodsituaties of als er sprake is van overmacht is het dragen van mondkapjes niet verplicht. Het is ook niet verplicht een mondkapje te dragen bij die activiteiten waarbij vanwege hun aard het gebruik daarvan onverenigbaar is. Daarbij valt te denken aan sporten, zwemmen of als men op een terras iets wilt eten of drinken. In die omstandigheden (en er zijn er meer te bedenken) is het dragen van een mondkapje dus niet verplicht.

Het is ook niet nodig om altijd een mondkapje te dragen want als de 1,5 meter afstand makkelijk gehandhaafd kan worden zoals tijdens een wandeling in de natuur of op een strand dan is een mondkapje helemaal niet nodig. Het is wel raadzaam om altijd een mondkapje bij je te hebben voor het geval dat.

ATTENTIE: Als men de verplichte mondkapjes niet draagt en de politie meent dat dit wel het geval had moeten zijn dan kunnen agenten boetes geven tot 100 euro.

LEESTIP: Meer uitgebreide informatie over mondkapjes in Spanje

En hoe zit het met de social distance?

Ook de social distance blijft na de noodtoestand verplicht. Deze is echter korter geworden want sinds de aanvang van de corona-crisis en de noodtoestand in Spanje was deze social distance altijd 2 meter maar deze wordt in de nieuwe normaliteit verkort naar 1,5 meter zoals in veel andere landen. Spanje heeft altijd 2 meter aangehouden omdat de Wereldgezondheidsorganisatie dat zo heeft aangeraden.

Maatregelen voor winkels

Tijdens de verschillende fasen in het de-escalatieproces mochten de winkels en winkelcentra maar een bepaalde capaciteit aan klanten aanwezig hebben maar die restricties komen na de noodtoestand te vervallen. De winkeleigenaren en het personeel hebben echter wel de verplichting om zich te houden aan de hygiënische maatregelen die al gelden sinds de start van het de-escalatieproces en er moet een social distance van 1,5 meter gewaarborgd worden.

Bars, restaurants en discotheken

Na de noodtoestand gelden er net zoals bij de winkels geen beperkingen meer voor het totaal aantal aanwezige klanten en de toegestane capaciteit. Bars en restaurants mogen net zoals discotheken voor 100% open zijn maar men moet wel garanderen dat de social distance gewaarborgd wordt. Verder moet men maatregelen nemen wat betreft de hygiëne etc. en er zorg voor te dragen dat het personeel beschermd is door middel van bv. mondkapjes, handschoenen, gezichtsmaskers etc.

Hotels, campings, B&B’s etc.

Ook in de toeristische accommodaties zoals hotels, B&B’s, campings, camperplaatsen, toeristische appartementen etc. gelden de maatregelen die tijdens het de-escalatieproces actief waren niet meer. Dat wil zeggen dat ook deze toeristische accommodaties weer voor 100% kunnen opereren. Maar dat houdt niet in dat deze accommodatieverschaffers geen maatregelen moeten nemen wat betreft de veiligheid, hygiëne, schoonmaak en social distance afstanden voor zowel de klanten als het personeel.

Zwembaden en stranden

Over de maatregelen die genomen dienen te worden bij de zwembaden en op de stranden staat in deze BOE niets vermeld. Dat er wel maatregelen genomen zullen worden is duidelijk maar de verantwoordelijkheid en beslissingen daarover hebben de autoriteiten in de autonome regio’s, provincies en de gemeenten. Deze kunnen dus per regio in Spanje verschillen.  

Geldt dit ook tijdens de vakantie in Spanje?

Ja, ook de toeristen die deze zomer naar Spanje komen zullen verplicht mondkapjes moeten dragen tijdens hun verblijf in Spanje. Doe je dat niet dan kan de boete oplopen tot 100 euro of meer. Mondkapjes zijn tegenwoordig in Spanje op veel plaatsen waaronder supermarkten en apotheken te koop maar de meeste toeristen zullen al een mondkapje hebben omdat dit ook verplicht zal zijn in vliegtuigen. Ook het hanteren van de 1,5 meter social distance is voor iedereen verplicht.

Gezond verstand

De minister van Volksgezondheid zei dinsdag nog dat de inwoners van Spanje de komende maanden zullen moeten leren om met het coronavirus te leven. Het virus is niet weg, het is er nog steeds en de kans op besmetting en mogelijke nieuwe brandhaarden is altijd aanwezig. 

Daarbij doet de minister een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en het gezond verstand van de inwoners van Spanje en de miljoenen bezoekers die de komende zomermaanden naar Spanje zullen komen. 

Kom je dus op vakantie naar Spanje deze zomer of ga je naar je tweede woning dan ben je te gast in Spanje en dien je de daar geldende regels en maatregelen te respecteren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.