Informatieve campagne van IMSERSO seniorenreizen begonnen in Spanje

Informatieve campagne van IMSERSO seniorenreizen begonnen in Spanje
Beeld: 123rf

Informatieve campagne van IMSERSO seniorenreizen begonnen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag 10 juni 2022 begint de informatieve campagne van de speciale seniorenreizen IMSERSO voor de winter 2022/2023 in Spanje. Het gaat in dit geval om de speciale door de Spaanse overheid gesubsidieerde pakketreizen binnen Spanje voor residenten in Spanje tussen de 55 (voor weduwe/weduwnaar) en 65 (gepensioneerden) jaar en ouder. 

In totaal worden er voor het IMSERSO seizoen 2022/2023 circa 820.000 plaatsen aangeboden waar meer dan 300 hotels in Spanje aan mee doen. Voorlopig gaat het om de informatieve campagne waarna later de verkoop, afhankelijk van waar men woont en/of ingeschreven staat in het bevolkingsregister, van start gaat.

Vanuit de hotelsector is veel kritiek op het feit dat de prijzen voor de IMSERSO reizen niet verhoogd zijn terwijl Spanje te maken heeft met een hoge inflatie en de kosten voor de hotels hoger zijn geworden. Desalniettemin zullen honderden hotels weer meedoen met het IMSERSO programma.

Deze week zijn de informatieve brieven en uitnodigingen naar ruim 4 miljoen senioren verstuurd in Spanje. Dat wil echter niet zeggen dat de senioren die op vakantie willen gaan al meteen een reis kunnen reserveren. Daarvoor zal men nog tot september moeten wachten. De eerste IMSERSO reizen zullen half oktober beginnen.

Prijzen

De prijzen voor de IMSERSO pakketreizen liggen tussen de 115 en 405 euro per persoon waarbij deze afhankelijk zijn van de regio waar men naartoe gaat en of dat op de eilanden is, langs de Spaanse kust of in het binnenland van het vasteland. De pakketreizen zijn inclusief het vervoer (of zonder), verblijf op basis van volpension (behalve in hotels in de steden), een reisverzekering, een algemene gezondheidsservice en een excursie- en animatieprogramma. Enkele voorbeelden van prijzen:

Andalusië, Catalonië, Murcia en Valencia regio // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 269,83 euro en 8 dagen/7 nachten 212,96 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 235,95 euro en 8 dagen/7 nachten 196,02 euro.

Balearen eilanden // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 308,37 euro en 8 dagen/7 nachten 248,96 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 236,07 euro en 8 dagen/7 nachten 195,78 euro.

Canarische Eilanden // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 405,53 euro en 8 dagen/7 nachten 350,51 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 235,95 euro en 8 dagen/7 nachten 195,72 euro.

Spaanse binnenland // culturele rondreis 6 dagen/5 nachten 272,71 euro / natuur rondreis 5 dagen/4 nachten 266,81 euro / provinciale hoofdsteden 4 dagen/3 nachten 115,98 euro / Ceuta of Melilla 5 dagen/4 nachten 266,81 euro.

De IMSERSO reizen worden hoofdzakelijk aangeboden door twee organisaties, te weten Mundosenior met de reizen naar de Balearen en Canarische Eilanden en het binnenland van het Spaanse vasteland terwijl Mundiplan de reizen naar de Spaanse kustplaatsen aanbiedt.

Wat is IMSERSO

IMSERSO is de afkorting van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales en zijn seniorenreizen gesubsidieerd door de Spaanse overheid. Dit wordt deels gedaan om de ouderen in Spanje een mogelijkheid te bieden voor een betaalbare vakantie in (meestal) eigen land maar ook om de senioren actief te houden en de werkgelegenheid in het toerisme in het laagseizoen te promoten.

Bij de IMSERSO gaat het om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling), verzekeringen en reisbegeleiding.

Voor wie

Degene die voor de IMSERSO reizen in aanmerking kunnen komen zijn geregistreerde inwoners van Spanje (residentes en España) dus in principe ook buitenlanders die in Spanje wonen, een NIE registratienummer hebben en ingeschreven staan in het bevolkingsregister (empadronado). Men dient aan enkele voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een IMSERSO reis zoals:

  • je moet resident in Spanje zijn (dus ook buitenlanders die officieel in Spanje wonen)
  • je moet een ‘pensionista de jubilación’ zijn en een Spaans pensioen ontvangen
  • je moet een ‘pensionista de viudedad’ (weduwe of weduwnaar) met een leeftijd van 55 jaar of ouder zijn
  • je moet een ‘pensionista por otros conceptos’ ofwel een gepensioneerde door middel van andere concepten of een ontvanger van een uitkering van tenminste 60 jaar of ouder zijn.
  • je moet in het bezit zijn van een ‘Seguridad Social’ sociale zekerheid kaart in Spanje en 65 jaar of ouder zijn.
Ga naar de inhoud