Spanje heeft meer dan 111.000 openstaande vacatures en 3 miljoen werklozen

Spanje heeft meer dan 111.000 openstaande vacatures en 3 miljoen werklozen
Beeld: 123rf

Spanje heeft meer dan 111.000 openstaande vacatures en 3 miljoen werklozen

MADRID – Het is tegenstrijdig want terwijl er 3 miljoen werklozen zijn in Spanje met een werkloosheidspercentage van 13%, waren er eind 2021 ook 111 duizend openstaande vacatures waarvoor geen werknemers gevonden worden. Volgens de website Infojobs , de leidinggevende website voor wat betreft werkgelegenheid en aangeboden banen, waren er in mei (2022) meer dan 278.000 vacatures op de website te vinden.

Meer dan 20 miljoen inwoners van Spanje hebben een baan maar dat zouden er veel meer kunnen zijn als de meer dan 111 duizend openstaande vacatures gevuld zouden worden. In het EU-land met het hoogste werkloosheidspercentage van 13% zijn echter ook tienduizenden banen waarvoor geen werknemers te vinden zijn.

Daarbij gaat het volgens het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) om de cijfers van het vierde trimester in 2021. Daaruit blijkt dat er 109.085 openstaande vacatures zijn in de Industrie, bouw en dienstensector; 95.556 openstaande vacatures in de horeca, toerisme en detailhandel (diensten); 7.223 openstaande vacatures in de industriesector en 6.307 openstaande vacatures in de bouwsector.

De meeste openstaande vacatures zijn in Spanje te vinden in de regio’s Madrid, Catalonië, Andalusië en de Valencia regio waar 70% van de ‘vacantes’ te vinden is. Twee op de drie vacatures is te vinden in kleine en middelgrote bedrijven en een derde in activiteiten in de privésector met een ‘zeer hoge’ baanonzekerheid zoals de horeca en het toerisme waar het grootste probleem de lonen zijn die gemiddeld 25% onder het landelijk gemiddelde liggen.

Op de website Infojobs , de leidinggevende website voor wat betreft werkgelegenheid en aangeboden banen, waren er in mei (2022) meer dan 278.000 vacatures op de website te vinden, dat is een stijging van 31% ten opzichte van de maand april. Ook bij Infojobs worden de meeste banen (4 op de 10) aangeboden in de commerciële sector, verkoop, toerisme, horeca en klantenservice. Bij Infojobs zijn de meeste openstaande vacatures te vinden in Madrid (79.041) gevolgd door Catalonië (63.612), Andalusië (30.760) en de Valencia regio (24.341).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.