skip to Main Content
Burgemeesters van nieuwe linkse politieke partijen in grote Spaanse steden verlagen salarissen

Burgemeesters van nieuwe linkse politieke partijen in grote Spaanse steden verlagen salarissen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

burgemeesters2MADRID – Bij de regionale en gemeenteverkiezingen van afgelopen mei hebben er grote veranderingen plaatsgevonden in grote Spaanse steden. Zo hebben de steden Barcelona, Madrid en Valencia nu burgemeesters afkomstig van relatief nieuwe politieke partijen die op hun verkiezingsprogramma onder andere salarisverlagingen hadden staan.

Aangezien alles wat deze nieuwe burgemeesters doen met een loep wordt bekeken, was een van de eerste beslissingen het verlagen van de maandsalarissen van de hoogste burgerambt. Het gaat in dit geval om de burgemeester van Barcelona Ada Colau, Manuela Carmena van Madrid en Joan Ribó in Valencia.

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau van de nieuwe politieke sensatie Barcelona en Comú, schafte al meerdere hoge kosten posten af zoals de dure auto’s die de gemeente gebruikt of de vele extra betalingen die de ambtenaren ontvangen. Ook haar salaris werd flink ingekort door haarzelf. De ex burgemeester Xavier Trias (CiU) stond in Spanje bekend als de duurst betaalde burgemeester van het land met 10.000 euro per maand. Ada Colau heeft dat bedrag teruggebracht naar 2.200 euro, hetzelfde maandbedrag wat ook haar collega ambtenaren van haar partij gaan verdienen. De ambtenaren van de overige partijen in de gemeente van Barcelona moeten zelf hun salarissen wel of niet verlagen, dat ligt aan henzelf, aldus Colau.

In Madrid heeft de opvolgster van Ana Botella (PP) , Manuela Carmena, ook haar maandsalaris flink teruggeschroefd. Terwijl de vorige burgemeester nog een maandsalaris had van 8.000 euro en een jaarsalaris van 100.000, gaat Carmena nu 3.400 euro per maand en 45.402 euro per jaar verdienen. Dit is officieel weliswaar nog niet bevestigd door haar partij maar gezien het feit dat haar collega’s al minder zijn gaan verdienen lijkt het erop dat ook zij haar eigen salaris zal verlagen.

De nieuwe burgemeester van Valencia Joan Ribó wist het nieuws al te halen omdat hij elke dag op de fiets naar zijn werk gaat en de peperdure Audi A8 dienstwagens heeft verkocht. Nu komt daar nog eens bovenop dat ook hij zijn salaris verlaagd van 103.000 euro per jaar voor de oude PP burgemeester Rita Barberá (die 24 jaar lang burgemeester was) naar 80.000 euro, een daling van 20%. Weliswaar is dat een verlaging maar nog steeds is dat bijna het dubbelle dan wat de burgemeesters van de veel grotere steden Madrid en Barcelona verdienen. De politieke partij van Joan Ribó is Compromís en deze is niet zo extreem nieuw als die van Barcelona en Madrid welke aftakkingen zijn van Podemos. Het opvallende is dat de burgemeester van Valencia nog steeds meer verdiend dan de 78.185, 08 euro die de president van Spanje Mariano Rajoy, iets wat niet helemaal logisch is – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken