skip to Main Content
Hoeveel ijsklontjes moeten er in een “café con hielo” in Spanje?
Nespresso

Hoeveel ijsklontjes moeten er in een “café con hielo” in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Hoeveel ijsklontjes moeten er in een "café con hielo" in Spanje?

Nespresso

MADRID – De vraag die door veel mensen gesteld wordt, hoeveel ijsklontjes moeten er in een “café con hielo” ofwel een koffie met ijsklontjes in Spanje. Velen kennen deze vorm van het koffiedrinken wellicht niet maar anderen zweren erbij in de zomer. Waar we laatst al keken naar de verschillende vormen van Griekse stijl frappe koffie, is het nu de tijd om de Spaanse café con hielo onder de loep te nemen.

Veel Spanjaarden zweren nog steeds bij de traditionele café con hielo (koffie met ijs). Standaard bestaat deze koffie uit een café solo (espresso) die iets meer koffie dan normaal heeft. Samen met de koffie wordt een glas met ijsblokjes geserveerd. Er zijn ook lezers die liever een cortado drinken met ijs (of zelfs een carajillo) maar de oorspronkelijke is de espresso of café solo.

Als men suiker in de koffie drinkt dan moet dat eerst in de koffie gedaan worden en geroerd worden voordat de koffie in het glas met ijs gegoten wordt. Er zijn varianten op zoals in de Comunidad Valenciana waar er een schijfje citroen in het glas gedaan wordt en het de naam “cafe del tiempo” heet.

Ijsklontjes

Maar de vraag is hoeveel ijsklontjes moeten er in het glas zitten om een juiste café con hielo te serveren. De regel in heel Spanje is in principe twee ijsklontjes maar in de regio Murcia drinkt men deze koude koffie liever met een ijsklontje terwijl de inwoners van Navarra liever de café con hielo drinken met drie klontjes.

Over het algemeen geven de meeste deelnemers aan het onderstaande onderzoek aan het liefst een café con hielo te drinken met twee ijsklontjes (47,6%) gevolgd door een ijsklontje (22,6%) en drie ijsklontjes (21,3%).

[su_note note_color=”#FFFF8D”]Leestip: Koude koffie drinken in Spanje[/su_note]

Onderzoek

Nespresso heeft een onderzoek gehouden vanwege de lancering van de nieuwe capsules voor café con hielo (Ispirazione Salentina en Ispirazione Shakerato) en daaruit blijkt dat het merendeel van de deelnemers (1.000 mensen) de café con hielo in de zomer drinkt, in de openlucht en het liefst bij een bar/café. Slechts 10% van de ondervraagden zegt een ijskoffie ook te drinken in de herfst en winter terwijl 22% aangeeft al in de lente te beginnen met de café con hielo.

Volgens de meeste deelnemers aan het onderzoek van Nespresso is het drinken van een café con hielo het best na de lunch (40,5%) of tussen de lunch en het avondeten in (36,3%). 82,7% van de ondervraagden geeft aan een café con hielo te drinken in de vrije tijd terwijl 17,1% zegt dat het liefst te doen tijdens het werk.

En jij? Drink jij wel eens café con hielo in Spanje en wanneer doe je dat dan?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Alléén in Griekenland weten ze hoe de goede koude koffie, (frappé / frappé met vanille ijs of van machine, freddo cappuccino) gemaakt wordt! Jammer, ik ben Spaanse, maar wij spanjaarden hebben géén idee van koffie maken!!!

  2. Zomer op een terras: altijd café con hielo met 1 grote ijsklont.
    De rest van het jaar een cortado of café americano.

  3. 1 grote ijsklont! Beetje lastig vragen als ijsklonten verschillende maten hebben, daar komt dan ook nooit echt een zinnig antwoord uit.

    1. Bij de meeste bars (niet allemaal natuurlijk) komen de ijsklontjes uit zakken die aangeleverd worden en die zijn doorgaans standaard van formaat. In het geval van een eigen ijsklontjes machine zijn de klontjes meestal ook dezelfde grootte.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken