Hoeveel ijsklontjes moeten er in een “café con hielo” in Spanje?

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De vraag die door veel mensen gesteld wordt, hoeveel ijsklontjes moeten er in een “café con hielo” ofwel een koffie met ijsklontjes in Spanje. Velen kennen deze vorm van het koffiedrinken wellicht niet maar anderen zweren erbij in de zomer. Waar we laatst al keken naar de verschillende vormen van Griekse stijl frappe koffie, is het nu de tijd om de Spaanse café con hielo onder de loep te nemen.

Veel Spanjaarden zweren nog steeds bij de traditionele café con hielo (koffie met ijs). Standaard bestaat deze koffie uit een café solo (espresso) die iets meer koffie dan normaal heeft. Samen met de koffie wordt een glas met ijsblokjes geserveerd. Er zijn ook lezers die liever een cortado drinken met ijs (of zelfs een carajillo) maar de oorspronkelijke is de espresso of café solo.

Als men suiker in de koffie drinkt dan moet dat eerst in de koffie gedaan worden en geroerd worden voordat de koffie in het glas met ijs gegoten wordt. Er zijn varianten op zoals in de Comunidad Valenciana waar er een schijfje citroen in het glas gedaan wordt en het de naam “cafe del tiempo” heet.

Ijsklontjes

Maar de vraag is hoeveel ijsklontjes moeten er in het glas zitten om een juiste café con hielo te serveren. De regel in heel Spanje is in principe twee ijsklontjes maar in de regio Murcia drinkt men deze koude koffie liever met een ijsklontje terwijl de inwoners van Navarra liever de café con hielo drinken met drie klontjes.

Over het algemeen geven de meeste deelnemers aan het onderstaande onderzoek aan het liefst een café con hielo te drinken met twee ijsklontjes (47,6%) gevolgd door een ijsklontje (22,6%) en drie ijsklontjes (21,3%).

Onderzoek

Nespresso heeft een onderzoek gehouden vanwege de lancering van de nieuwe capsules voor café con hielo (Ispirazione Salentina en Ispirazione Shakerato) en daaruit blijkt dat het merendeel van de deelnemers (1.000 mensen) de café con hielo in de zomer drinkt, in de openlucht en het liefst bij een bar/café. Slechts 10% van de ondervraagden zegt een ijskoffie ook te drinken in de herfst en winter terwijl 22% aangeeft al in de lente te beginnen met de café con hielo.

Volgens de meeste deelnemers aan het onderzoek van Nespresso is het drinken van een café con hielo het best na de lunch (40,5%) of tussen de lunch en het avondeten in (36,3%). 82,7% van de ondervraagden geeft aan een café con hielo te drinken in de vrije tijd terwijl 17,1% zegt dat het liefst te doen tijdens het werk.

En jij? Drink jij wel eens café con hielo in Spanje en wanneer doe je dat dan?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.