skip to Main Content
PSOE zou eventuele nieuwe verkiezingen opnieuw winnen in Spanje
Eldiario

PSOE zou eventuele nieuwe verkiezingen opnieuw winnen in Spanje

MADRID – Het is natuurlijk nog veel te vroeg om te spreken over nieuwe verkiezingen in de herfst van dit jaar in Spanje maar de kranten hebben al meerdere opiniepeilingen gepubliceerd. Komende 22 juli zal de demissionaire premier Pedro Sánchez (PSOE) proberen een regering te vormen maar op dit moment heeft hij niet genoeg stemmen voor een parlementaire meerderheid.

Terwijl het rechtse blok bestaande uit de PP, Ciudadanos en VOX er maar niet uit lijkt te komen om een samenwerking aan te gaan in o.a. Murcia en Madrid, heeft ook de PSOE het niet makkelijk om met Unidas-Podemos een coalitieregering te vormen. Tijdens de laatste en alweer vijfde bijeenkomst is opnieuw gebleken dat Pedro Sánchez en Pablo Iglesias niet tot een overeenkomst kunnen komen waardoor het erop lijkt dat de demissionaire premier alleen naar het debat zal gaan op 22 juli.

Er zijn die dag en de dagen die daarop volgen twee stemrondes bestaande uit een parlementaire meerderheid van 176 of meer zetels (van de 350) en als dat niet lukt een ‘simpele’ meerderheid van ja-stemmers. In beide gevallen lijkt het er op dit moment op dat de PSOE niet genoeg zetels en ja-stemmers zal hebben wat kan leiden naar nieuwe verkiezingen, een optie die al veel in de Spaanse kranten besproken wordt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Poging vorming nieuwe regering begint 22 juli in Spanje[/su_note]

Opiniepeiling

Sinds een minister van de demissionaire regering liet vallen dat er wellicht nieuwe verkiezingen zullen komen in de herfst van dit jaar verschijnen er elke week opiniepeilingen waarbij de Spanjaarden gevraagd wordt naar de intentie bij het stemmen.

Bij de laatste peiling van het onderzoeksbureau Celeste-Tel blijkt dat de PSOE niet alleen zal winnen maar ook meer stemmen en zetels zal krijgen. Op 28 april wist de PSOE 123 zetels (28,9%) te bemachtigen maar dat zou bij een eventuele nieuwe verkiezing stijgen naar 131 zetels (31,2%).

De PP zal ook stijgen van 66 zetels (16,8%) naar 79 zetels (19,9%) terwijl Ciudadanos er iets op achteruit zou gaan van 57 zetels (16%) naar 52 zetels (14,4%). De grootste dalingen zijn echter bij Unidas-Podemos die van 42 zetels (14,4%) naar 37 zetels (13,2%) zal zakken en bij de nieuwkomer VOX die van 24 zetels (10,3%) naar 18 zetels (8,4%) zal zakken.

CIS

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) publiceerde begin juli reeds een barometer waaruit bleek dat de PSOE 39,5% van de stemmen zou krijgen. Ciudadanos zou 15,8% van de stemmen krijgen wat meer is dan de PP die 13,7% van de stemmen zou krijgen. Unidas-Podemos zou eindigen op 12,7% gevolgd door Vox met 5,1% van de stemmen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Het plaatje is van een eerdere voorspelling en klopt niet bij de tekst. Bovendien is het wel zo aardig om bij je bronnen te vermelden dat El Diario een behoorlijk linkse krant is, El Pais een beschaafd linkse krant en dat de “voorspellingen” van CIS volslagen onbetrouwbaar zijn.

  2. Nieuwe verkiezingen zouden weer niets oplossen. De twee Spanjes hebben een traditie van meer dan twee eeuwen in het elkaar bestrijden en uitsluiten.

  3. ‘t Ziet er naar uit dat Sanchez zijn sinterklaasbeleid kan laten renderen vooraleer de rekening gepresenteerd wordt. PP recupereert door zijn meer extremistische houding een aantal van de fanatiekers die naar VOX overgelopen waren. Podemos betaalt zijn postjesgeilheid en Ciudadanos trappelt ter plaatse. De verhouding links/rechts blijft nagenoeg ongewijzicht en zo te zien zijn de nieuw patatjes dus nog niet voor morgen.

    1. Miel, heb je nu toch weer gedronken voor besloot te reageren? Begrijp je nu zelf wat je hier geschrefen hebt. Oftewel bleift het ongewijzicht. ☹️

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken