Rietjes van suiker, maïs of karton om plastic versie te vervangen op Ibiza

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Rietjes van suiker, maïs of karton om plastic versie te vervangen op Ibiza
Beeld: Strawz.eu

IBIZA – Diegene die deze zomer een cocktail gaat drinken op Ibiza zal zien dat de meeste plastic rietjes op het eiland vervangen zijn door meer milieuvriendelijke varianten. Deze rietjes zijn dan in veel gevallen gemaakt van suiker, maïs, bamboe of karton en bestemd voor eenmalig gebruik.

Plastic rietjes (pajitas de plástico) zullen binnen enkele jaren op de Balearen eilanden, in de rest van Spanje en binnen de EU verboden worden en dus moet er gezocht worden naar milieuvriendelijke alternatieven. Een van die bedrijven die zich met de ontwikkeling daarvan bezighoudt is Ecovissa.

Aangezien er veel hippe bars en restaurants te vinden zijn die graag trendsetter willen zijn zullen er deze zomer op veel plaatsen op het party- en relaxte eiland Ibiza alternatieve rietjes te vinden zijn. Deze zijn in de meeste gevallen gemaakt van bamboe en karton of suiker en mais. De laatste twee lossen na enkele minuten op in de drank terwijl de bamboe en karton versies weggegooid kunnen worden maar van natuurlijk materiaal zijn gemaakt.

Sinds begin 2019 is er ook een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met het aanbieden van een alternatief voor de plastic en papieren rietjes. Strawz doet dat door middel van rietjes van tarwe, een duurzaam, 100% composteerbaar en biologisch alternatief voor de traditionele rietjes. Meer informatie vind je op de website van Strawz.eu

Greenpeace heeft ooit al eens aangetoond dat er in Spanje dagelijks 13 miljoen rietjes gebruikt en weggegooid worden. Dat zal dus neerkomen op maar liefst 5 miljard rietjes op jaarbasis waarbij gemiddeld elke inwoner van Spanje 110 rietjes per jaar verbruikt.

De regio Balearen was een van de eerste autonome regio’s in Spanje die via een regionale wet een verbod heeft ingesteld op plastic voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 januari 2020 zouden plastic rietjes niet meer toegestaan zijn op de eilanden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera.

Na de Balearen volgde de autonome regio Comunidad Valenciana en diverse andere regio’s die via regionale wetten een verbod op rietjes en andere plastic voor eenmalig gebruik hebben ingevoerd vanaf 2020.

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail [email protected]
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email [email protected]
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.