skip to Main Content
Rietjes van suiker, maïs of karton om plastic versie te vervangen op Ibiza
Strawz.eu

Rietjes van suiker, maïs of karton om plastic versie te vervangen op Ibiza

IBIZA – Diegene die deze zomer een cocktail gaat drinken op Ibiza zal zien dat de meeste plastic rietjes op het eiland vervangen zijn door meer milieuvriendelijke varianten. Deze rietjes zijn dan in veel gevallen gemaakt van suiker, maïs, bamboe of karton en bestemd voor eenmalig gebruik.

Plastic rietjes (pajitas de plástico) zullen binnen enkele jaren op de Balearen eilanden, in de rest van Spanje en binnen de EU verboden worden en dus moet er gezocht worden naar milieuvriendelijke alternatieven. Een van die bedrijven die zich met de ontwikkeling daarvan bezighoudt is Ecovissa.

Aangezien er veel hippe bars en restaurants te vinden zijn die graag trendsetter willen zijn zullen er deze zomer op veel plaatsen op het party- en relaxte eiland Ibiza alternatieve rietjes te vinden zijn. Deze zijn in de meeste gevallen gemaakt van bamboe en karton of suiker en mais. De laatste twee lossen na enkele minuten op in de drank terwijl de bamboe en karton versies weggegooid kunnen worden maar van natuurlijk materiaal zijn gemaakt.

Sinds begin 2019 is er ook een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met het aanbieden van een alternatief voor de plastic en papieren rietjes. Strawz doet dat door middel van rietjes van tarwe, een duurzaam, 100% composteerbaar en biologisch alternatief voor de traditionele rietjes. Meer informatie vind je op de website van Strawz.eu

Greenpeace heeft ooit al eens aangetoond dat er in Spanje dagelijks 13 miljoen rietjes gebruikt en weggegooid worden. Dat zal dus neerkomen op maar liefst 5 miljard rietjes op jaarbasis waarbij gemiddeld elke inwoner van Spanje 110 rietjes per jaar verbruikt.

De regio Balearen was een van de eerste autonome regio’s in Spanje die via een regionale wet een verbod heeft ingesteld op plastic voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 januari 2020 zouden plastic rietjes niet meer toegestaan zijn op de eilanden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera.

Na de Balearen volgde de autonome regio Comunidad Valenciana en diverse andere regio’s die via regionale wetten een verbod op rietjes en andere plastic voor eenmalig gebruik hebben ingevoerd vanaf 2020.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Ik werk in een cocktailbar in Gran Canaria en de eigenaar is al een tijd wanhopig op zoek naar vervanging voor plastic rietjes en decoraties. Maar het probleem is dat er hier nog bijna geen alternatieven te koop zijn in grootverpakking. Bijvoorbeeld Makro, hier één van de belangrijkste horecagroothandels, heeft volop plastic maar nauwelijks karton oid. Raar vind ik dat. Ik bedoel maar, een goedwillende ondernemer moet het wel ergens vandaan kunnen halen.

    1. Heb trouwens gekeken op de website van Ecovissa maar ofwel die is nog in aanbouw, of hij is nep. Ik zag wel een emailadres. Es kijken of zij meer kunnen zeggen over het aanbod in de groothandel.

  2. Dat zijn goede berichten! Zulk soort oplossingen kunnen van mij niet snel genoeg worden ingesteld. Hopelijk worden er nog veel meer plastic gebruiksvoorwerpen vervangen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken