Rietjes van suiker, maïs of karton om plastic versie te vervangen op Ibiza

Rietjes van suiker, maïs of karton om plastic versie te vervangen op Ibiza
Beeld: Strawz.eu

IBIZA – Diegene die deze zomer een cocktail gaat drinken op Ibiza zal zien dat de meeste plastic rietjes op het eiland vervangen zijn door meer milieuvriendelijke varianten. Deze rietjes zijn dan in veel gevallen gemaakt van suiker, maïs, bamboe of karton en bestemd voor eenmalig gebruik.

Plastic rietjes (pajitas de plástico) zullen binnen enkele jaren op de Balearen eilanden, in de rest van Spanje en binnen de EU verboden worden en dus moet er gezocht worden naar milieuvriendelijke alternatieven. Een van die bedrijven die zich met de ontwikkeling daarvan bezighoudt is Ecovissa.

Aangezien er veel hippe bars en restaurants te vinden zijn die graag trendsetter willen zijn zullen er deze zomer op veel plaatsen op het party- en relaxte eiland Ibiza alternatieve rietjes te vinden zijn. Deze zijn in de meeste gevallen gemaakt van bamboe en karton of suiker en mais. De laatste twee lossen na enkele minuten op in de drank terwijl de bamboe en karton versies weggegooid kunnen worden maar van natuurlijk materiaal zijn gemaakt.

Sinds begin 2019 is er ook een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met het aanbieden van een alternatief voor de plastic en papieren rietjes. Strawz doet dat door middel van rietjes van tarwe, een duurzaam, 100% composteerbaar en biologisch alternatief voor de traditionele rietjes. Meer informatie vind je op de website van Strawz.eu

Greenpeace heeft ooit al eens aangetoond dat er in Spanje dagelijks 13 miljoen rietjes gebruikt en weggegooid worden. Dat zal dus neerkomen op maar liefst 5 miljard rietjes op jaarbasis waarbij gemiddeld elke inwoner van Spanje 110 rietjes per jaar verbruikt.

De regio Balearen was een van de eerste autonome regio’s in Spanje die via een regionale wet een verbod heeft ingesteld op plastic voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 januari 2020 zouden plastic rietjes niet meer toegestaan zijn op de eilanden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera.

Na de Balearen volgde de autonome regio Comunidad Valenciana en diverse andere regio’s die via regionale wetten een verbod op rietjes en andere plastic voor eenmalig gebruik hebben ingevoerd vanaf 2020.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Geweldig ga zo door! Xx

Ik werk in een cocktailbar in Gran Canaria en de eigenaar is al een tijd wanhopig op zoek naar vervanging voor plastic rietjes en decoraties. Maar het probleem is dat er hier nog bijna geen alternatieven te koop zijn in grootverpakking. Bijvoorbeeld Makro, hier één van de belangrijkste horecagroothandels, heeft volop plastic maar nauwelijks karton oid. Raar vind ik dat. Ik bedoel maar, een goedwillende ondernemer moet het wel ergens vandaan kunnen halen.

Heb trouwens gekeken op de website van Ecovissa maar ofwel die is nog in aanbouw, of hij is nep. Ik zag wel een emailadres. Es kijken of zij meer kunnen zeggen over het aanbod in de groothandel.

Dit is een mooi initiatief , geen idee van de ontzaglijke hoeveelheid rietjes in omloop ieder jaar!

Dat zijn goede berichten! Zulk soort oplossingen kunnen van mij niet snel genoeg worden ingesteld. Hopelijk worden er nog veel meer plastic gebruiksvoorwerpen vervangen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.