Het beste souvenir van Spanje is in de verkoop gegaan: El Gordo kerstloterij

Het beste souvenir van Spanje is in de verkoop gegaan: El Gordo kerstloterij
Beeld: Europa Press

Het beste souvenir van Spanje is in de verkoop gegaan: El Gordo kerstloterij

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Goed nieuws voor de Nederlanders en Belgen die op vakantie zijn in Spanje of nog moeten komen deze zomer want het beste souvenir voor jezelf of anderen is in de verkoop gegaan. We hebben het hier over de beroemde kerstloterij ‘El Gordo’ die elk jaar op 22 december georganiseerd wordt en waar miljarden euro’s worden weggegeven aan de gelukkige winnaars.

Bij meer dan 12.000 verkooppunten in heel Spanje en dus ook in de toeristische gebieden zijn 170 miljoen ‘décimos’ van de kerstloten in de verkoop gegaan. Dat werd deze donderdag bekend gemaakt door Loterías y Apuestas del Estado met de campagne ‘Este año, tenemos más ganas que nunca de repartir suerte’” ofwel ‘Dit jaar hebben we meer dan ooit zin om geluk te verdelen’.

Naast de miljoenen Spanjaarden die meespelen met de El Gordo loterij rond de feestdagen, zijn er elk jaar ook steeds meer buitenlanders die loten kopen voor Europa’s grootste en rijkste loterij. Met de mogelijkheid om deze loten te kopen op internet is de verkoop aan buitenlanders dan ook makkelijker geworden maar er zijn altijd nog duizenden buitenlanders die liever een papieren lot kopen in Spanje zelf.

Aangezien loten nu al te krijgen zijn is de zomervakantie dan ook een goed moment om een papieren El Gordo lot te kopen bij de lokale lotenverkoper. Dat is natuurlijk altijd leuk om voor jezelf, je familie of vrienden mee te nemen.

Aanschafprijs

De El Gordo tickets worden verkocht in 10 delen, de zogenaamde “décimos”, die elk 20 euro kosten waarbij een volledig ticket dus 200 euro kost. Hoewel de aanschaf van een volledig ticket de inzet verhoogt en de kans op winnen vergroot is de hoge aanschafprijs meestal teveel voor de gemiddelde Spanjaard. Dit houdt in dat vaak vrienden, collega’s en familieleden de neiging hebben om samen een lot te kopen en zo de eventuele winst te verdelen.

Premies

In totaal wordt er 2.380.000.000 miljoen euro (2,38 miljard dus) aan premies verstrekt, dat is ongeveer 70% van de 3.340.000.000 (dus 3,34 miljard) aan verkoopopbrengsten. Dit jaar zijn er 15.304 verschillende geldbedragen die onder 100.000 nummers van elk 170 series verdeeld worden.

De hoofdprijzen per serie zien er als volgt uit:1 hoofdprijs van 4.000.000 euro (400.000 euro per décimo), 1 tweede prijs van 1.250.000 euro, 1 derde prijs van 500.000 euro, 2 vierde prijzen van 200.000 euro, 8 vijfde prijzen van 60.000 euro en 1.794 prijzen van 1.000 euro, ook bekend als de “pedrea”. Een tiende (décimo) van een lot is dus 400.000, 125.000, 50.000, 20.000 en 6.000 euro.

En jij? Ga jij meedoen aan de El Gordo kerstloterij? Heb je al een lot gekocht in Spanje of ben je van plan dat te gaan doen?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.