skip to Main Content
Heeft Spanje na tien jaar financiële crisis deze eindelijk achter zich gelaten en gaat het nu beter?

Heeft Spanje na tien jaar financiële crisis deze eindelijk achter zich gelaten en gaat het nu beter?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dat is waarschijnlijk de vraag die velen zich stellen in Spanje en daarbuiten. Gaat het beter met Spanje nadat tien jaar geleden een van de grootste crises van de laatste jaren voor veel ellende zorgde. Volgens de politici gaat het beter met de economie maar is dat volgens kenners op straat nog niet te merken. Volgens de politici worden er duizenden tot miljoenen banen gecreëerd maar volgens de kenners is dat slechter en minder goed betaald werk en is het dus eigenlijk slechter dan voor de crisis.

Veel buitenlanders die Spanje bezoeken zullen ongetwijfeld denken dat het uitstekend gaat met het land en de Spanjaarden en dat het land de tienjarige crisis eindelijk achter zich heeft gelaten. Het klopt dat de badplaatsen vol zijn met Spanjaarden die met hun grote auto’s naar hun hotels of eigen vakantieappartementen komen en veel geld uitgeven tijdens het winkelen en maaltijden in restaurants. Maar dat is slechts een klein deel van de 46+ miljoen mensen die er wonen in Spanje. Spanje is daarnaast veel meer dan de kustgebieden en grote steden waar men sneller zal zien of het beter gaat met een land en haar bevolking. Maar bezoek eens het achterland, die gebieden waar geen toeristen komen en Spanje ziet er dan vaak heel anders uit.

Oorsprong

In augustus 2007 ontstonden er wereldwijd problemen in de financiële wereld waardoor niet veel later een van de grootste crises begon die met name Spanje zwaar trof. Naast een financiële crisis kreeg dit land namelijk ook een kredietcrisis en een bouwcrisis te verwerken, mede omdat deze drie nauw verbonden waren. Miljoenen mensen verloren hun banen, duizenden bedrijven werden failliet verklaard, het bouwen van woningen etc. werd compleet stilgelegd, banken hadden geen geld meer en moesten gered worden, mensen hadden geen geld meer en werden zelfs hun woningen uitgezet en er ontstond een exodus van Spanjaarden en buitenlanders die Spanje de rug toekeerden om zoek naar een beter leven en een betere toekomst ergens anders.

Bevolking

Inmiddels, nu tien jaar later, gaat het wel beter met Spanje en hebben de Spanjaarden het grotendeels wellicht ook wel weer beter maar de crisis in Spanje is nog lang niet voorbij. De Spaanse overheid moet nog steeds miljoenen euro’s of lenen of uit de reserves (o.a. pensioenpot) halen om de hoge kosten te kunnen betalen. Ondertussen wordt er weliswaar werk gecreëerd maar wil dat niet automatisch zeggen dat er ook meer mensen zijn die werken en al helemaal niet dat het werk wat kwaliteit betreft beter is geworden en dat de lonen erop vooruit zijn gegaan. Toch is het goed dat het beter gaat maar waarom hebben de voedselbanken het dan nog steeds zo enorm druk en waarom worden er nog steeds jaarlijks duizenden mensen uit hun woning gezet of wordt de elektriciteit afgesloten.

Armoede

Op straat zullen veel Spanje bezoekers van de armoede niet veel merken want in de toeristische gebieden en die buurten die men in de grote steden bezoekt ziet het er naar uit dat Spanje de crisis heeft overwonnen met grote en dure auto’s, veel winkelende mensen en restaurants, bars en terrassen propvol. Er wordt ogenschijnlijk veel geld uitgegeven door de Spanjaarden maar wat je ziet is niet heel Spanje en zijn zeker niet alle 46 miljoen inwoners van Spanje. Er is nog veel armoede, en dan bedoelen we niet die armoede in Nederland waar je altijd wel geholpen kunt worden door een instantie of de overheid, in Spanje zijn hele families die geen inkomen hebben en moeten leven van wat ze bij elkaar kunnen sprokkelen of kunnen krijgen van familieleden, waaronder veel gepensioneerde ouders die hun hele hebben en houden aan hun kinderen geven zodat de kleinkinderen kunnen overleven.

Toekomst

Nu 10 jaar na de eerste dag van de crisis, volgens velen op 9 augustus 2007, probeert Spanje nog steeds de hoopjes bij elkaar te vegen en probeert men nog steeds de crisis te overleven. Weliswaar groeit de economie weer sneller in Spanje en worden er banen gecreëerd maar er is ook een keerzijde van al dat goede nieuws. Gelukkig heeft Spanje nog het toerisme wat tijdens de crisisjaren slechts een of twee jaren wat problemen heeft gekend maar de laatste paar jaar worden de bezoekersrecords non-stop verbroken waardoor er dus ook meer geld binnenkomt en meer mensen werk hebben. Spanje is echter veel meer dan het toerisme alleen en in andere sectoren gaat het minder goed. Wat zal de toekomst brengen in Spanje? Zal men over enkele jaren weer net zo kunnen leven dan voor de crisis in 2007/2008 of komen die gloriejaren nooit meer terug.

Wat is jouw mening? Hoe heb jij de crisis beleefd in Spanje? Hoe heb jij de crisis gemerkt of merk je deze nog steeds elke dag? Gaat het beter met Spanje of is dat slechts politiek geklets en is er geen vooruitgang? Geef jouw mening over de crisis in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Voel me bijna bezwaard om lekker op m’n balkonnetje( van m’n net gerenoveerde appartementje) te zitten in Cap Salou. Heerlijk met een biertje. Dan wel gekocht bij de plaatselijk super.
  Gelukkig dan welk met behulp van Spaanse bedrijven. Dat dan weer wel. Zo zijn wij Nederlanders dan gelukkig ook wel weer.
  Super toch

 2. Er wordt door velen veels te veel belang gegeven aan het toerisme. Het inkomen uit toerisme maakt maar een klein percentage van het Spaanse bnp uit. En is dan ook nog eens seizoens gebonden. Het is als de arme steunzoeker die 1 keer per jaar een nieuwe jas en schoenen krijgt van het Rode Kruis en dan zeggen de voorbijgangers op straat van; “Zie je wel, ze komen er al bovenop. Zie eens hoe ze erbij lopen…”. Het meeste geld in het toerisme wordt alleen in een heel smalle kuststrook en misschien wat grote toeristische steden verdiend. En dat geld blijft dan meestal bij de vele grote bedrijven hangen die de Hotels, autoverhuur, luchthavens en vliegtuigen etc. bezitten. De gemiddelde Spanjaard die kan komen werken in de toeristische sector moet hard werken voor weinig geld en na een maand of 2, 3 is het weer op een houtje bijten. Ondertussen zien die mensen wel met lede ogen aan dat hun mooie kust wordt verkwanseld en zij zelf er steeds minder van kunnen genieten. Begrijpelijk dat daar steeds meer wrijving over ontstaat. Structureel is er nog maar weinig verbeterd in de Spaanse economie. Ja, het ontslag recht is versoepeld, waardoor de bedrijven nog makkelijker de werknemer op straat kan zetten ter meerder glorie van wederom maar een kleine groep mensen. Verder wordt de landbouw bedreigt door de klimaat verandering (toch nog steeds een hoeksteen van de economie), de visserij is op sterven na dood door de overbevissing en vervuiling, de energie sector (waarin Spanje met zijn zon een vooraanstande rol in had kunnen spelen) wordt door de PP en kornuiten nog steeds als instrument gebruikt om het volk uit te zuigen en die hebben geen belang bij ‘groene’ energie. Het bankwezen is nog steeds niet goed geruguleerd en niet concurrerend met het buitenland en op de binnenlandse markt één van de duursten in zijn soort. Overigens zijn de banken wel weer ineens zeer toeschietelijk geworden in het verstrekken van leningen. Maar dat zie ik meer als iets van; “jij graaft graag je eigen (financiele-) graf? Nou, dan kan je bij ons de schop huren”. De financiele zeepbel wordt namelijk weer hard opgepompt en laten velen dat nu in een nieuwbouw huis steken dan weten dat met toekomstige internationale scenarios in het verschiet er ook alweer een bouwbubbel op de loer ligt.
  Nee, de schijn bedriegt, en die schijn is best mooi aan de kusten. Maar het land en zijn economie zijn in de afgelopen 10 jaar amper veranderd en de schulden berg is niet veel minder geworden. Wel zijn er minder banen, en die zijn ook minder zeker. Er is minder welvaart tov. andere landen. Het pensioen stelser was al niet ruim maar wordt nog verder uitgehold en door de ‘snelle hap’ en ‘tussendoortjes’ eetcultuur die vooral onder de jeugd en oudere jongeren is aangeslagen zorgt er voor dat Spanje snel naar hetzelfde niveau van obesitas en gelieerde welvaartsziekten gaat als bv. de Verenigde Staten. De Spaanse bevolking is hard op weg de ongezondste van Europa te worden.
  Spanje is een mooi land om in te wonen. Maar er is ook veel niet goed. Wij als buitenlanders met vaak onze eigen gevulde zakken plukken alleen de vruchten en hoeven niet de rotzooi eronder te zien. Gelukkig maar, voor ons……

  1. spanje of europa zit niet onder crissis
   crissis is een politieke zionist bezuiniging bloed drinkers zonder da je het voelt
   enkel duitsland kan de hele europeese liden beheersen zonder zorgen
   de schuuld zit aan de banken over de hele wereld
   rothschild

 3. Cijfermatig is het eenvoudig vast te stellen, dat er steeds meer toeristen naar Spanje komen, maar dat is niet alleen omdat Spanje een aantrekkelijk vakantie-land is, maar ook omdat andere landen minder aantrekkelijk zijn geworden. Voorbeelden: Turkije, Griekenland (vluchtelingen-crisis), Tunesië (aanslagen), Egypte (aanslagen). Wanneer de situtie in die andere landen stabieler wordt, kan dat een negatieve invloed hebben op het toerisme in Spanje.
  Er is een relatie tussen het aantal toeristen en het aantal mensen, die nodig zijn om de toeristen te verzorgen. Omdat de toeristen met name in de zomer komen, is er veel tijdelijk werk. In oktober gaat de werkeloosheid weer omhoog. Rond de Kerst weer iets naar beneden, in januari weer omhoog en vanaf Pasen weer naar beneden. Behalve tijdelijk werk is er ook nog “dubbel”-tijdelijk werk, mensen, die van de ene plaats naar de andere gaan omdat er op sommige momenten nog wat extra-personeel nodig is voor feesten etc.
  Dat de werkeloosheid omlaag gaat komt ook omdat steeds meer mensen naar het buitenland gaan. West-europeanen vergeten vaak, dat er in een groot deel van Zuid- en Midden-Amerika spaans wordt gesproken en dat het voor deze mensen relatief eenvoudig is om naar Spanje te komen en werk te zoeken. In feite zijn ze vergelijkbaar met de Turken en Marrokanen in Nederland en België, maar hebben ze geen taal-probleem. Het grootste deel van deze mensen is al in het begin van de crisis teruggegaan naar hun land van herkomst. Ook dit leidde tot een verlaging van de werkeloosheid.
  Op dit moment is er een harde kern van werkelozen, die veelal meerdere jaren werkeloos zijn en geen ondersteuning van de overheid meer krijgen en moeten leven van het inkomen (pensioen) van de grootouders, zoals in het artikel werd beschreven. Een in-en-in trieste situatie en het verbaast me dat deze mensen toch nog optimistisch zijn. Verbazingwekkend is vooral dat de meeste pensionados nog steeds op de PP stemmen, waar ze in feite niks te zoeken hebben.

  1. Nou Henk, jij hebt er de tijd voor genomen en hebt helemaal gelijk met wat je zegt. We zouden het zo over kunnen nemen in het artikel.

 4. Als de regering de overdracht belasting nu eens lager zou maken zouden er veel meer woningen verkocht worden wat goed is voor de werk gelegenheid in de bouw en toe leveranciers, want nu is dat ongeveer 11% dus op een woning dus een woning van € 300.000 ben je al gauw € 33.000 kwijt aan de overheid. In Nederland is dit 2% Er zijn nu veel mensen die afhaken op de hoge kosten als het tegenzit ben je in totaal 18% extra kosten krijt.
  Ik vind dat ze het niet alleen van de toerist moeten hebben die hier maar 3 weken is, maar van de buitenlanders die hier het hele jaar wonen. zij moeten toch eten en drinken het hele jaar door.

  1. Er zal ook veel meer geld binnenkomen wanneer de regering de bureaucratie bij het kadaster aanpakt. inschrijven van verkochte woningen binnen een week afhandelt waardoor er eerder IBI geïnt kan worden. Bij ons duurde dat 10 jaar waarna je maar over de laatste 4 jaar moet betalen Ze missen dus 6 jaar IBI tel uit je winst(verlies).

 5. Dat Catalonië de rijkste regio van Spanje is, is iets dat de Catalanen ons graag willen laten geloven. .Catalonië heeft ook enorme schulden. In feite is het Baskenland de beste regio.

  1. Iedere regio zit opgescheept met schulden maar in Catalonië is er veel economie, lees werk, en is het de regio die de meeste belastingen afdraagt naar Madrid. Niet verwonderlijk dat ze zich willen afscheiden, ze zijn de melkkoe van Spanje.
   In de tijd van Zapatero hebben de Basken ook geprobeerd om zich af te scheiden maar dit is ook niet gelukt alhoewel ze zeker geen melkkoe waren, integendeel.

 6. In Spanje lopen heel en dan bedoel ik heel met een Universiteit- opleiding . Waar het salaris maar tussen de 700 en 900 euro ligt bij een volle baan van 40 uur. Grote getrouwde mannen en vrouwen lopen als vakkenvullers in de supermarkten en zitten achter de kassa Deze werkzaamheden worden in Nederland hoofdzakelijk gedaan door de jeugd na schooltijd en in de vakantie.

 7. Mijn vriend bezit een groot aantal landerijen aan de Costa del Sol (Churriana, gemeente Malaga). Hij merkt dat er veel meer belangstelling is, sinds vorig jaar. Mensen willen een stuk land kopen om bijv. een huis op te bouwen. Ook projectontwikkelaars tonen belangstelling. Dus… aan de Costa del Sol zit het een en ander wel in een positieve flow…

 8. Ja Leo, je hebt gelijk.
  Wat ik wel merk is dat veel meer “buitenlanders” hier een woning kopen en op regelmatige basis naar Spanje komen. Dat is goed, heel goed voor de economie, die mensen spenderen hier veel geld maar daar ziet de Spanjaard zelf gene euro van en dat vind ik echt schandalig. Elec, water, gas, boodschappen, alles is duurder geworden de laatste jaren en diegene die het tegendeel beweert mag mijn facturen eens komen bekijken en van mijn gebuur die Spanjaard is en steen en been klaagt over zijn betalingen. Zelf heb ik nog nooit verteld wat onze inkomsten zijn, hij heeft dat wel al gedaan, ik doe en wil het niet zeggen wegens te beschaamd.
  Patrick heeft meer dan gelijk, het loon van ons is gewoon het dubbele (en zelfs nog meer) dan het loon van een Spanjaard en ken maar een regio die ongeveer hetzelfde loon krijgt als een belg en dat is in Catalonië.
  Verder blijven ze maar aanmodderen met hun pp en hun Rajoy en de brave Spanjaarden zijn daar de dupe van!
  Diegenen die het anders beweren zijn volgens mij doof en blind!
  Maar ieder zijn mening he.

  1. Je hebt hartstikke gelijk. En als je dan werk hebt is het vaak ook nog gedeeltelijk of geheel zwart en dus alleen goed voor de veelal corrupte werkgever. En ik spreek jammer genoeg uit ervaring.

 9. Ik ziet nog helemaal geen verbetering iedereen zonder werk zit nog steeds zonder werk, armoede is enorm en het enige wat je wel geld uit ziet geven zijn buitenlanders die tijdelijk in Spanje vertoeven. Spanje zit nog altijd diep in de crisis en dat gaat niet veranderen zolang de PP het land regeert.

 10. Crisis ook deels schuld van de euro. Vele prijzen zijn Europese prijzen geworden. De grote fabrikanten hanteren Europese prijspolitiek. Als de lonen van de “gelukkigen” die wel werk hebben maar ongeveer de helft bedragen van een werkende Belg dan weet je het wel…….

  1. Wat je vertelt is grotendeels waar maar het leven in Spanje is NU nog een deel goedkoper dan bij ons in België en andere west Europese landen. Vergelijk maar eens de levensmiddelen ,taksen allerhande, huurprijzen en vooral restaurants

   1. Akkoord voor een deel…ik doe wekelijks de boodschappen in Consum,Mercadona etc…en hier in Belgie bij oa Colruyt…. Spanje goedkoper vr eten en drinken en kleren…maar electriciteit, water ,gas, electronica ,autos zijn dan weer duurder en dat zijn ook levensnoodzakelijke zaken…..
    Eten in restaurant is luxe vr veel Spanjaarden…en eigenlijk voor iedereen op de keper beschouwd….
    Ik zei ooit es in Belgisch gezelschap dat Spanje een duur land is….ik werd uitgelachen…..tot ik zei dat ik bedoelde duur voor de Spanjaarden…en toen werd er nog es gelachen en geantwoord….dat is ons probleem toch niet……..

 11. Er is op deze site en de reacties al onnoemelijk veel over dit onderwerp geschreven . Je kan er alles van vinden , maar in grote lijnen gaat het beter, maar lang niet overal en is Spanje nog lang niet uit de crisis . Dit gaat echt nog jaren duren. Maar verhalen dat de bevolking er niets mee opschiet dat het toerisme blijft groeien zijn natuurlijk gewoon lariekoek .

  1. Frank, je hebt gelijk. Het gaat betrekkelijk beter in Spanje. Maar ze komen uit een erg diep dal en vooral voor de jongeren, die niet voldoende geleerd hebben is en blijft het moeilijk.
   Het toerisme is een van de belangrijkste inkomsten bron van Spanje. Jaarlijkse stijgingen van 10-12 % is niet ongebruikelijk met dank aan de Aziatische landen en vooral Turkije. Kijk de cijfers maar na bij het Spaanse ministerie van toerisme ofwel het CBS.
   Omzet toerisme 2016. 65 miljard
   Omzet toerisme 2017 72 miljard
   Verwachting 2017 80 miljard

   Groeten

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken