skip to Main Content
Tegen het toerisme protesterende jeugd plakt 1.000 stickers op huurauto’s op Mallorca

Tegen het toerisme protesterende jeugd plakt 1.000 stickers op huurauto’s op Mallorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De “antisistema” ofwel protesterende en radikale jeugd van de afdeling Endavant Mallorca hebben met een nieuwe actie willen aangeven dat ze niet alleen tegen het toerisme zijn maar ook tegen de huurauto’s waarvan er te veel zijn op de Balearen eilanden. Er werden meer dan 1.000 stickers met daarop de tekst “#AquestCotxeSobra” ofwel “DezeAutoIsTeveel” op huurauto’s geplakt. De actie is daarmee niet zozeer direct tegen de toeristen gericht maar meer tegen de overvloed van goedkope huurauto’s op het eiland.

Het veel te grote wagenpark van de verhuurmaatschappijen op de Balearen eilanden is een onderwerp van gesprek de laatste weken waarbij ook de politiek oplossingen probeert te zoeken. De jeugdorganisatie Endavant Mallorca heeft daar een schepje bovenop willen doen door meer dan 1.000 stickers te plakken op huurauto’s die in Palma te vinden waren.

De vraag die Endavant Mallorca dan ook stelt is “Heb je wel eens afgevraagd of die 100.000 huurauto’s die rondrijden op Mallorca niet teveel zijn. Vandaag is die dag!”. Via Twitter wil de radicale organisatie de bevolking oproepen om in opstand te komen tegen de verhuurbedrijven die steeds meer auto’s laten rondrijden op de Balearen eilanden. Via Twitter liet de jeugdorganisatie ook weten dat ze de komende dagen door zullen gaan met het bestickeren van huurauto’s.

Deze actie van Endavant Mallorca is dus niet gericht tegen de toeristen of het toerisme in het algemeen maar meer tegen de autoverhuurmaatschappijen die een enorm wagenpark aan huurauto’s op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera hebben rondrijden. Dit is inmiddels een probleem aan het worden waarover ook de politici zich buigen en proberen oplossingen te zoeken door met de verhuursector te praten die op hun beurt weer de schuld geven aan de “low cost” verhuurmaatschappijen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. He ja Ryanair.
  I love Ryanair en ik houd van hun heerlijke vluchten en van de heerlijke koffie en van de vriendelijke mensen en vooral van hun prijzen.
  Dus………….chapeau voor Ryanair. Die brengen de mensen met de kleine beurs gelukkig ook de wereld rond.
  I hou ervan.

 2. Ach hoe bekend klinkt dit, het is net als in NL …ik woonde in een kustplaatsje, waar men de Duitser verafschuwde..maar ja ondertussen wel hun zomerhuisje verhuren want daarop werden de hypotheken afgesloten….en tegenwoordig willen de grote steden ook af van massatoerisme….Amsterdam , Barcelona klagen steen en been ….maar wel graag de toeristenbelasting op strijken…nee wees maar blij met die toeristen die geld in de kassa brengen….meten met twee maten …..bah…

 3. Het was te verwachten als je de berichten leest en om je heen kijkt in elk aantrekkelijk land waar men heen wil voor het klimaat etc. De prijzen de hoogte ervan spelen ook een belangrijke rol. Altijd al zo geweest. Natuurlijk dat er bij onlusten in andere landen verschuivingen plaats vinden van bijv. vacantie-toerisme . Ook andere vormen van toestromingen komen op gang bij het niet meer veilig zijn van. De sleur en teveel uitstoot van uitlaatgassen speelt ook zeker mee met het vertrek naar elders. Het verstopt raken van centrum,s in steden. Niemand wil zijn maaltijd nuttigen in straten waar de walm van uitlaatgassen constant om je oren slaat. De eigen-belangen van bedrijven die flink verdienen aan toerisme hebben meestal alleen { niet alle bedrijven } oog voor meer winsten te behalen. Niet kijken naar eventuele nadelen voor het mileu en omgevingen. Regeringen moeten eerder alert zijn op die veranderingen , wat dus nu niet plaats vindt. Altijd na negatieve gebeurtenissen komt men pas in actie. Te traag en meestal komt het politieke apparaat later op gang. Investeringen worden niet of nauwelijks gecontroleerd op corruptie. Sommige maatpakken binnenzakken zijn rijkelijk gevuld met project-money. Projecten stoppen door zulke negatieve constructies. Het staartje van overheids-belastingen helpen ook mee om de boel nog verder te vertragen. Dat bewoners en burgers van in dit geval Spanje in protest komen is 100% begrijpelijk en nodig. Wakker worden ! En een beter beleid is wenselijk. De vlieg-reizen worden goedkoper . Het huren van vacantie woningen / apartementen geven een gigantische boost voor de toename van toeristen. De vraag is dan hoeveel kan en mag een eiland die toename toelaten. Waar is de balans gebleven. De wereld bevolking groeit !. Ook dat komt er nog bij. De leefbaarheid komt dan in het geding.

 4. Dat maar vlug beter is in andere landen dan zal het hier niet zo druk meer zijn.
  Zal dan goe zijn?
  Ben benieuwd!

 5. Ik ga niet graag naar landen cq. eilanden waar je niet echt welkom bent. Het is dat een goede vriend in Spanje woont (gelukkig niet in een erg toeristische gemeente), maar overigens gaan wij dus naar het heel service gerichte Griekenland en dan met name Kreta, waar de mensen nog echt warm en vriendelijk zijn, althans aan de zuid(west)kust waar wij plegen te vertoeven.

  1. Het gaat maar om een zeer kleine en radicaal linkse groep mensen die tegen het toerisme zijn en eigenlijk veel te veel aandacht in de pers krijgen met rare acties waarvan ze zelf waarschijnlijk niet eens weten waarom ze het doen. Gaat wel weer over… Maar inderdaad, Griekenland is anders dan Spanje

 6. Spanje zou beter dankbaar zijn dat er zoveel toeristen nog willen komen. Ik woon zelf in Spanje. De meeste Spanjaarden zijn arm . Dank zij het toerisme is de levensstandaard er enkel op verbeterd. Inderdaad zoals hier al gezegd komt dit van werkloze jongeren die niet weten wat anders te doen. Ze zouden beter proberen een vakantiejob zoeken. Enkel mogelijk door toerisme, minder met hun mobieltjes bezig zijn en zich opener stellen voor de toeristen.

 7. Laat die toeristen is een jaar weg blijven daar dan zullen we zien van wat dat ze hun huur en eten gaan betalen.De jeugd heeft hier helemaal geen besef meer van wie hier het geld binnenbrengt.

 8. Het probleem zit hem m.i. niet zozeer in die huurauto’s, zéker niet als ze gewoon geparkeerd staan, ze rijdens immers niet allemaal tegelijk rond.
  Het is gewoon de zoveelste uitlaatklep voor deze radicale groep van (waarschijnlijk hoofdzakelijk werkloze) negatieve nietsnutten, die per definitie alles haten wat niet Spaans is. Daarmee voorbijgaand aan het feit, dat de buitenlanders, tourist of resident, veel geld in het laatje brengen waar de Spaanse overheid maar al te dankbaar voor is en dat een belangrijke bijdrage levert aan de economie alhier.
  Ik heb grote moeite om dit soort mensen, dat overal tegen is als het van buitenlandse komaf is, maar zelf niets presteert en ook geen oplossingen aandraagt, serieus te nemen.
  Natuurlijk rijden er teveel auto’s rond, niet alleen op Mallorca, maar in heel Spanje.
  Dat geldt ook voor veel andere landen in Europa, Azië en Amerika. Maar dat is niet te wijten aan huurauto’s, maar aan onze consumptiemaatschappij en de daaraan gekoppelde hebzucht.
  Maar goed, dat is weer een ander thema.

 9. Mallorca is een fantastisch mooi eiland. Het zou zonde zijn om dit alles door een te veel aan auto”s te laten verpesten niet. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om te genieten van al het schoons dat dit eiland te bieden heeft.

 10. De auto’s gaan eind september begin oktober naar het vasteland. vertelde 2 jaar geleden een medewerker. Je kon soms korting krijgen als je de auto naar het vasteland bracht.

 11. Als er meer vakantiebestemmingen beschikbaar waren,gingen mensen niet naar Spanje Turkije en alle Arabische landen zoals Tunesië en Egypte willen mensen niet meer op vakantie gaan. Griekenland nog wel. Italië gaat bijna niemand vwg privé stranden. Frankrijk moet je een handstand met flikflak om überhaupt jè bed in te komen. Zo klein zijn de kamers. Mensen willen zonzeker dus komen ze uit op Spanje. Mocht het rustiger worden in Egypte,Tunesië en Turkije dan zullen veel mensen daar weer naartoe gaan.

 12. De wortel van het probleem Ryanair of soortgelijke maatschappijen. Lijkt mij overdreven. De grote bult aan toeristen boekt een pakketreis, inclusief een huurauto en deze mensen worden hoofdzakelijk vervoerd door de grote touroperators zoals Sunweb, Corendon, Arke, Tui en tal van anderen. Het aanbod van accomodaties is dusdanig groot dat verhuurders zich genoodzaakt zien deze tegen bodemprijzen aan te bieden. Daarnaast is vliegen in het algemeen goedkoper dan 10, 20 jaar geleden. Tel het maar bij elkaar op en dan is de oorzaak van het massatoerisme op de Spaanse eilanden wel bekend.

  1. Heb je wel eens op Mallorca gekeken op het vliegveld dan hoeveel vooral Duitse toestellen er staan tegenover BV. Ryanair en Easyjet.
   Misschien kom je dan tot ontdekking dat Ryanair en Easyjet. Niet de grootste vervuilers zijn Of dacht u dat alleen maar en wist niet dat het anders was/is

   1. Ryanair is op dit moment wel de grootste luchtvaartmaatschappij op Mallorca … maar ook met binnenlandse vluchten erbij opgeteld

 13. Uiteindelijk is de wortel van het probleem terug te voeren op low cost maatschappijen als Ryanair. Daardoor is dit soort massatoerisme ontstaan die via dit soort maatschappijen of doorlink ook nog eens voor bodemprijzen auto’s kunnen huren. Voeg daar airbnb aan toe en het plaatje is rond .
  De actievoerders hebben zeker een punt in mijn ogen, maar richten hun pijlen op het verkeerde bord.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken