skip to Main Content
Diesel wordt vanaf 2019 waarschijnlijk duurder in Spanje
123rf

Diesel wordt vanaf 2019 waarschijnlijk duurder in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Diesel wordt vanaf 2019 waarschijnlijk duurder in Spanje

123rf

MADRID – De Spaanse regering heeft er al eerder over gesproken, zowel de huidige socialistische PSOE regering alsook de voorgaande conservatieve regering van de Partido Popular, de accijnsverhoging op diesel. Een commissie die werd opgezet door de voormalige PP-minister Nadal heeft aangegeven dat de dieselaccijns 28% omhoog kan. Verwacht wordt dat dit vanaf januari 2019 moet gaan gebeuren waarbij de kans groot is dat de dieselprijs hoger zal worden.

De regering-Sánchez is van plan om de plannen van de voormalige regering door te zetten en de accijns op diesel (diésel of gasóleo) te gaan verhogen en gelijk te gaan trekken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw. Dit accijnsverhoging is reeds opgenomen in de nieuwe staatsbegroting.

Accijnzen

Het gelijktrekken van de brandstofaccijnzen zal waarschijnlijk zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp. Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat zal waarschijnlijk 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas zo’n 2 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot. Veel mensen zijn het daar niet mee eens en geven aan dat diesel nog steeds meer schoner is dan benzine.

Wegenbelasting

De vereniging van autoverkopers in Spanje zegt dat het waarschijnlijk beter is om iets te doen aan de wegenbelasting ofwel de Impuesto de Circulación. Het is volgens de GANVAM verstandiger om de hoogte daarvan te laten afhangen van de mate van verontreiniging van een auto in plaats van de cilinderinhoud zoals dat nu is.

Dat zou dus betekenen dat de eigenaren van milieuvervuilende auto’s meer belasting zouden betalen terwijl degene met schonere auto’s minder gaan betalen. Dat zal automatische een impuls geven om milieuvriendelijke auto’s te kopen, meer te denken aan hybride of elektrische voertuigen en de dieselvoertuigen te vermijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Ongekozen socialistische regering die voorlopig geen verkiezingen wenst. Dat verklaart alles en nog veel meer.

    1. Lees het artikel even goed. De accijnsverhoging staat in de staatsbegroting die door de PP is opgezet en die door Sanchez gehandhaafd blijft. Het is dus niet lauter een idee alleen van de socialisten maar eigenlijk dus van de conservatieven.

  2. Man man man hou daar eens mee op de diesel met de vinger te wijzen een benzine motor met dezelfde capaciteit is 10x ja je leest het goed 10x slechter voor het milieu dan een diesel reken alles maar eens zelf uit en luister niet naar Europa of de regering want die moeten altijd een slachtoffer vinden om geld op te halen sluit jezelf eens op in een gesloten garage 10 minuten met een diesel en dan met een benzine motor die tweede keer kom je niet meer buiten en degene die tegen deel bewijst ik heb een dubbele garage kom maar af jij de benzine ik de diesel

    1. Diesel is schoner dan benzine, maar aangezien het goedkoper is wil men daar politiek gezien vanaf want je mag namelijk als normaal mens van geen enkel voordeel genieten. En voor geld wordt er gewoon gretig gelogen, zolang je maar massaal blijft roepen dat iets slecht is gaat het volk dit uiteindelijk zelf ook geloven. Op benzine wat meer vervuild dan Diesel wordt veel meer verdiend en uiteindelijk draait alles altijd maar om 1 ding en dat is geld. En dan nog dat de verhoging enkel de normale burger treft en niet de grote maatschapijen met hun enorme Diesel uitstoot. De burger stoot maar 2% vervuiling af t.o.v. de rest en toch wordt het iedere keer op de burger afgeschoven zodat deze de overige 98% mag betalen. Dit zijn puur ideen van Brussel en kun je niet verhalen op de afgestoten PP of de PSOE. En als het aan Brussel ligt gaan alle landen nog veel meer inleveren aan eigen macht.

  3. Ja lap hebben we net onze diesel vorig jaar ingevoerd vanuit België.
    Liever extra aan de pomp dan bij de wegentaks, zo betaald de vervuiler toch ook meer want die verbruikt meer.

  4. Ach ja. De auto is in elk land toch een melkkoe voor de staat. Dus ze verzinnen altijd wel iets om er meer uit te trekken en de gewone man is weer eens de klos.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken