skip to Main Content
Politiek getouwtrek rondom herdenking van terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils
Archieffoto

Politiek getouwtrek rondom herdenking van terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Politiek getouwtrek rondom herdenking aanslagen

Archieffoto

MADRID – Het was de Catalaanse regiopremier Quim Torra die Koning Felipe VI niet heeft uitgenodigd voor de herdenking op 17 augustus van de terroristische aanslag in Barcelona en Cambrils een dag later. Torra zegt dat hij uit naam van alle Catalanen Felipe als persona non grata heeft bestempeld en dat hij niet welkom is in Catalonië.

Diverse separatistische partijen en instanties voegen zich bij het protest van de regiopremier tegen de aanwezigheid van de Koning en proberen van iets wat niets met politiek te maken heeft een toneel van politieke meningen en de aanwezigheid van separatistische symbolen te maken.

De separatistische vereniging Omnium Cultural heeft echter aangegeven dat de Koning die aandacht niet verdient en roept op om alleen te denken aan de slachtoffers en betrokkenen van de terroristische aanslagen en niets wat met de Catalaanse onafhankelijkheid te maken heeft te laten zien. De aandacht moet liggen bij hen en niet bij het staatshoofd van Spanje, aldus Omnium Cultural.

Ook het ANC heeft aangegeven geen politiek getinte aanwezigheid te willen zien bij de herdenking op 17-A, zoals 17 augustus wordt genoemd.

Deze afscheidsbeweging krijgt de steun van diverse politici van de ERC-partij die ook vinden dat een boycot wat betreft de aanwezigheid van de Koning niets oplevert en de aandacht afleidt van waar het om gaat, de aandacht voor slachtoffers, familie en alle andere betrokkenen.

De constitutionalisten ofwel die personen en instellingen die tegen afscheiding zijn van Spanje bereiden zich voor op een herdenking die alleen gericht is op de terroristische aanslag in Barcelona en Cambrils.

Op internet heeft de Sociedad Civil Catalana opgeroepen om geen vlaggen, posters, spandoeken, kleding of elke andere vorm van ideologische symboliek mee te nemen naar de herdenking aangezien het niet gaat om de problematiek rondom Spanje en Catalonië.

Veel mensen zijn het erover eens dat de herdenking van de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils waar 16 mensen om het leven kwamen en meer dan 100 mensen gewond raakten zo neutraal mogelijk te laten verlopen.

De aanslagen op de Ramblas in Barceñlona en de boulevard van Cambrils hebben namelijk niets met politieke ideologie te maken of met de problematiek rondom het scheidingsconflict en het zou erg jammer en betreurenswaardig zijn als de separatisten of constitutionalisten dat er wel van maken.

In 2017 bij de herdenking na de aanslagen was dat helaas wel het geval wat door velen in Catalonië en Spanje gezien werd als een gebrek van respect naar de slachtoffers van de terroristische aanslagen.

Komende vrijdag 17 augustus zal er om 10.30 uur op de Plaza Catalunya in Barcelona een herdenking plaatsvinden waarbij dus Koning Felipe VI en de Spaanse premier Pedro Sánchez aanwezig zullen zijn. “No tenim por” ofwel we zijn niet bang is net zoals vorig jaar de slogan van deze herdenking in Barcelona.

Op zaterdag 18 augustus om 10.30 uur zal er ook een herdenking plaatsvinden voor de Club Nautico in Cambrils waar een persoon overleed en zeven gewonden vielen bij de mislukte aanslag in de badplaats waarbij de vijf terroristen dood werden geschoten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 34 reacties
 1. Woon bijna vier jaar in Catalonië om het klimaat, de cultuur maar zeker niet graag vanwege het in mijn visie ‘zwakzinnig’ politiek bestel. Met een normale kieswet van één persoon één stem i.p.v. het huidig districtenstelsel, dat in het voordeel werkt van het conservatief ingestelde platteland, zou deze ‘heilpolitici’ voorstanders van een onafhankelijke republiek Catalonië, helemaal niet aan het bewind komen terwijl zij nu over de meest minimale meerderheid beschikken. Ik vel mij totaal niet vertegenwoordigd door die lui en schaam mij dood over de wijze waarop zij het Spaans Staatshoofd schofferen.

  1. Plaatsvervangende schaamte is ook niet nodig voor die gasten he Nico, maar ik begrijp je wel.
   Hopelijk worden ALLE Catalanen bijtijds wakker om die leugenachtige bende rebellen weg te stemmen en komt de rust in deze mooie regio van Spanje weder…

 2. Zoals eerder vermeldt komt dezelfde persoon hier weer klagen over auteur én vertaler (ja, hij heeft het eindelijk door dat SV enkel maar vertaald uit de Spaanse kranten) maar impliceert tegelijkertijd dat dezen onwaarheden plaatsen. FEIT is en blijft dat het de seps (laat ik ze maar in het vervolg de rebellen noemen) zijn die wéér begonnen door de koning van héél Spanje niet uit te nodigen. Dit kan alleen maar worden gezien als olie op het vuur gooien. De risico’s die de rebellen hiermee nemen zijn dan ook hun verantwoordelijkheid. Provocatie lijdt tot reactie en onlusten.
  Zie: ik kan óók iemands woorden omdraaien

 3. Ach, hier wordt door iedereen in Catalonië aangegeven dat de slachtoffers en hun nabestaande op de eerste plaatst moeten staan en niemand anders. Als men van uit de Spaanse monarchie het verstand niet heeft om deze eenvoudige feit te willen begrijpen door alsnog de aanwezigheid van de koning op te dringen en hier weer een “viva Espanya” zaak van te maken dan moeten ze het maar doen. Ze zullen alleen maar op nog meer onbegrip stoten.

  1. Inderdaad , Jacob. Dat de koning niet welkom is in Catalonië staat volledig los van deze herdenking (al willen de auteur én de vertaler van dit artikel het anders voorstellen), maar is (onder meer) het gevolg van zijn door Rajoy voorgekauwde uitspraken van enkele maanden geleden. Dat hij, ondanks het ‘niet-welkom’ van vele Catalanen en hun regering, toch zijn aanwezigheid opdringt kan alleen maar worden gezien als olie op het vuur gooien. De risico’s die hij hiermee neemt en zijn verantwoordelijkheid bij eventuele onlusten vallen dan ook niet te ontkennen.

   1. Ach der Miel is er weer als het over dit onderwerp gaat.
    Ik denk mee met de redactie dat ze eigenlijk liever geen reacties laten plaatsen over dit onderwerp….en over de hele Catalaanse kwestie en ik snap dat heel goed als ik alles lees.
    Dus ik ga er niet teveel over zeggen, maar Miel, tja, jij draait je kont altijd in de richting waarin de Indeps wind waait.
    Je komt hier om te provoceren en dat is je enige kaart, telkens weer.
    Maar je verkracht de waarheid en je toont geen enkele feiten kennis, want dan had je wel anders geroepen.

    Het artikel is een vertaling en dat is wat de redactie hier doet, en als ze een eigen mening hebben zetten ze dat in een reactie, dat mag in een vrij land als Spanje.
    Jij bent hier nog maar heel kort in ons land en denkt dat alles weet en overal je mening over kan geven, dat mag ook, want een vrij land heh. Maar hou je eens bij de feiten en verder niets.

    De Koning komt namens het hele land en het hele volk.
    Dat een nep-president van de Catalanen roept dat hij namens zijn hele regio kan spreken is natuurlijk een BS gelul. Hij is de minderheid man, en dreigt telkens met nieuwe verkiezingen terwijl hij er niet zit!

    Laten we vaststellen dat de Koning er is voor het hele land en volk en dat niemand op voorhand hem kan weigeren. Dat de Indeps dat doen, toont hun zwakte. De koning had moeten roepen dat er wel 3 mensen naar het ziekenhuis moesten gaan tijdens het illegale referendum dus? En dat het heel normaal was dat een groot deel zich tegen de politie en de rechters keerde??? Dan was hij ineens wel welkom geweest?

    Dus als de Koning de indeps gelijk had gegeven en de rest van Spanje een trap had gegeven, dan mag hij komen? flikker toch op man.

    De Koning is er voor al zijn landgenoten en mag komen waar zijn landgenoten worden herdacht! Simpel en iedereen die dat niet snapt, is een extremist die zich ff lekker moet laten opnemen op ach hoe heet dat ook al weer, die USA basis op Cuba??

    1. Heel goed verwoord Juan74. Jij kan dit beter dan ik, ik ben meer “impulsiever” of harder in mijn woordkeuze en sommigen storen zich hieraan maar goed we kennen allemaal hier ondertussen Miel nietwaar? Tot de redactie toe.
     Intriest dat iemand die nooit zijn (eigen) groot gelijk verkrijgt op dit forum, steeds maar zijn giftige pijlen dan richt op de redactie. Waarom zo iemand nog altijd niet naar de rebellenkrantjes grijpt ipv SV is mij een raadsel (misschien leest hij die wel degelijk?). De andere namen kennen we ook ondertussen wel.
     Wat mij ook verwonderd is dat men hier van voornoemde personen steeds en steeds dezelfde soort onzin krijgen te horen, zelfs nadat hen de juiste feiten/bewijzen én met bronvermelding werd voorgelegd…herhaaldelijk zelfs!

 4. Wat mij het meest shockeerde was de vader die een dag nadat zijn kind vermoord werd voor de cameras een moslim ter verzoening omhelst. Ziek. Of afgekocht. Waarschijnlijk beide. Hoe moet je dit anders verklaren? Een vader van een vermoordt kind. De volgende dag…

  1. Misschien omdat die man zelfstandig kan denken en niet zomaar propaganda papegaait zoals jij! Afgekocht om een moslim te omhelzen en dag nadat je kind is gestorven? Zieke geest heb jij!

 5. De onbeschoftheid van Torra en zijn bende kent geen grenzen meer. Iedereen die het niet met de seperatisten eens is wordt verguisd of buitengesloten. Andersdenkenden worden stelselmatig gediscrimineerd. Wetten worden aan de laars gelapt. Het regime vertoont duidelijke kenmerken van fascisme.

  1. Juist. Iemand zegt hier dat de koning zich niet geliefd maakte bij de Catalanen omdat hij het optreden vd guardia civil niet afkeurde: dikke zever, het koningshuis en het totale Spaanse concept ligt reeds jaren in ongenade bij de seps. Volgende zever: bejaarden, vrouwen en kinderen in elkaar geslagen??? Er zijn in totaal 3 mensen voor verzorging naar het hospitaal gemoeten. wel zijn er vele (bewezen) beelden vertoont van iets dat 5j geleden gebeurd is! En wat óók bewezen is: seps die hun kinderen bewust als een levend schild in een risicogebied plaatsten zoals illegale stemlokalen etc… nadien gingen de oproerkraaiers zoals leraars, schooldirecties, de kleine kindjes vd guardia civil uit de scholen pesten. Dit zijn zeker niet alle Catalanen, meer nog: het is een minderheid vd bevolking.
   Het zijn steeds dezelfde namen hier op dit forum die fake news zitten te verkondigen. En och ja ter herinnering: ik zit in Catalonië sinds 1966 en ook ik ken hier veel mensen en heb hier familie. Dit alles is hier reeds tientallen keren uitgelegd sinds vorig jaar oktober en nog steeds blijven dezelfde pro-seps hier met hetzelfde fake news afkomen. Vermoeiend maar ik blijf wel de échte feiten herhalen

   1. Beste Jobke,

    We zullen wel zien wat de toekomst brengt, maar je hebt je het jargon van Trump al helemaal eigen gemaakt.Fake news that’s it.Nog eens ik ben niet voor onafhankelijkheid van Catalonie,maar er zal toch echt iets moeten gebeuren aan de corruptie in Spanje!!
    ( ook Catalonie ) die je in deze maatschappij overal terug vindt.Vooral de onnodige uitgaven, al of niet door Europa gesubsidieerd, zal moet stoppen.
    Je kunt je geld ( ook als Catalaan ) maar een keer uitgeven toch?????

    1. Hier kan me wel in vinden met jouw uitleg. Alleen:: het “trumpjargon” heeft zowat de hele wereldveroverd.
     Hopelijk trumperen we ons niet (teveel) haha

     1. Blijkbaar ben u een van die personen die hier terecht gekomen omdat ze zich opperbest vond in de FRANCO dictatuur. Ja dan kan ik best begrijpen dat democratische bewegingen, vrijheid van meningsuiting voor de medemens, correct werkende rechtssysteem,enz… een zeer vreemde zaak voor u is.

     2. Jacob: steeds is er wel iemand die frankske erbij betrekt, ook vermoeiend. Er is met die gehersenspoelde seps niets te beginnen. Ze overtreden elke wet. onderhandelen kan enkel volgens hun voorwaarden. Herken je dit?
      Madrid heeft begin jaren tachtig de stommiteit begaan om de Catalanen autonomie te geven in het onderwijs dus is het niet verwonderlijk he.
      Hebben de Catalanen toendertijd na frankske niet mee getekend voor een democratisch Spanje? Ja toch?
      Hou je tenminste aan de grondwet dát is democratie, het organiseren van bvb een illegaal referendum of het uitroepen van de onafhankelijkheid is het niet, dat is rebellie/oproer. Hou dus uw separatistische promo praatjes maar bij

     3. Bete Jopke u ben ondertussen dus een oorlog achter aangezien de EU hof in Luxemburg net aangegeven heeft dat het recht tot zelf beschikking (referendum inbegrepen) boven de grondwet van een lidstaat staat (wat te verwachten was aangezien het international gerechtshof in Den Haag dit al jaren geleden had beslist). Verder blijkt u te denken dat een grondwet (van om het even welk land) niet kan veranderen wat een meer dan zeer simplistische en dome statement is want als dit juist zou zijn zou in de meerderheid van de Europese lidstaten nog steeds de middeleeuwse magna carta worden toegepast (België is hier trouwens een prachtvoorbeeld waarbij de grondwet regelmatig aan de realiteit van de Belgische samenleving wordt aangepast)

     4. Toch wel raar dat men ALTIJD het woord ILLEGAAL voor het referendum vergeet! Groot verschil. En welke oorlog sta ik achter?
      En u hoeft mij de situatie in België niet uit te leggen vermits ik reeds 58j in beide landen woon. Typische nva praat
      Ik heb de systematische hersenspoeling in de Catalaanse scholen aan den lijve mogen ondervinden. U?

  2. Dus iemand die zijn eigen volk in elkaar laat slaan zonder enige aanleiding (oh nee, die mensen willen een “ongeldig” referendum houden!), vervolgens steunt hij dit expliciet op tv maar de Catalanen moeten hem wel gastvrij blijven uitnodigen in hun eigen thuis? Waanzin!

   1. Die MINDERHEID waren wel aan het provoceren! En als je provoceert moet je ook niet komen huilen als oom agent je even tikje geeft met d gummiknuppel.En nogmaals voor de zoveelste keer: er zijn drie(!) mensen voor verzorging naar het hospitaal gemoeten maar jij moet weer zonodig het verhaal opkloppen. Sensatiezoeker! Hun eigen thuis? Dáár zit nu nét het verschil: nl Catalonië is onderdeel van Spanje punt.
    Nog iets: wat voor iemand ben jij dat jij een bende oproerkraaiers zit te verheerlijken die hun kleine kinderen als levend schild gebruiken + Russische roulete speelt met de economie (lees centjes) van een hele regio, nu én in de toekomst, van de huidige én alle volgende generaties? Om jouw eigen woorden hierboven even te herhalen waarmee jij begonnen bent: zieke geest heb jij!

 6. Het was te verwachten dat er hier iemand wederom gewoon de feiten 180 graden omdraaid. Als ik het artikel lees – en dat is m.i. door SV vertaald uit de Spaanse krant(en) – dan zijn het nét de separatisten die er weer een politiek statement van maken door de koning als ‘persona non grata’ te bestempelen.
  Wééral de zoveelste kaakslag naar het Spaanse volk, de slachtoffers en betrokkenen van deze egocentrische bende.
  Torra is trouwens geen haar beter dan dat ’Peke’ want ook hij liegt dat hij zwart ziet: zo beweert hij dat hij spreekt voor alle Catalanen. ALLE? Dacht het niet!

   1. Ik reageer op wat er in dit artikel staat. Daar staat letterlijk ALLE.
    Zoals alle sep vriendjes hier verdraai jij ook de woorden. Dat is het enige wat de seps kunnen.

 7. Het zijn net kleine kinderen die Torra en z’n handlangers, Ik vraag me af of die vent wel hersens heeft. Elke gelegenheid waarbij de koning VAN SPANJE betrokken is grijpt de stakker aan voor zijn eigen egoo. die vent snapt niet dat het om de slachtoffers gaat waarvan misschien enkele van z’n soortgenoten het leven hebben verloren. Wat heeft die stakker toch een enorme oogkleppen. Als hij zo doorgaat verliest hij gelukkig stemmen.

  1. Beste Bull,

   Ik heb veel familie in Catalonie en denk niet dat de separatisten door hun houding veel aanhang verliezen.Je vergeet een belangrijk ding en dat was de toespraak van de koning waarbij hij geen enkele keer het optreden van de Guardia Civil afkeurde. Dit maakte de koning gehaat bij heel veel Catalanen. Een groot deel van de wereld heeft heeft met “bewondering ” naar de “dappere strijders” gekeken die met gevaar voor eigen leven bejaarden, vrouwen en mannen in elkaar sloegen.

    1. Je hebt helemaal gelijk Bull. Zo hoort de hoort de politie zich tegen ongewapende burgers te gedragen in een dictatuur.

     1. Bakkertje Bakkertje….waar haal ie het vandaan! Bejaarden, vrouwen en mannen in elkaar geslagen….dictatuur…..groot deel van de wereld heeft het gezien??? ‘t Was in Europa amper nieuws. Nu al helemaal niet meer. Alweer onbenullige ophitserij !

 8. Enig idee waarom Filipe VI en Rajoy niet aanwezig waren in el Parque del Retiro op de herdenking van 11-M ? Misschien omdat de aanslagen in Madrid niets met politiek te maken hadden en hun aanwezigheid daar dus overbodig of zelfs ongepast was ? Het is duidelijk dat de centrale regering met de opgedrongen aanwezigheid van de koning in Barcelona een politiek statement wil maken en het is inderdaad erg jammer en betreurenswaardig dat de nationale regering (niet de separatisten of de nationalisten) het nodig vond de herdenking zodoende om te vormen tot een politiek evenement. Hopelijk komen er geen reacties !

 9. Ik vind het jammer dat de herdenking tot een politieke zaak wordt gemaakt. Al begrijp ik wel dat veel Catalanen niet blij waren met de toespraak van de koning waarin hij optrad als marionet van de toenmalige PP regering.

 10. Dit zou een totaal neutrale boe-roep moeten zijn tegen gelijk welke vorm van terrorisme. Naar ik weet is Catalonië nog steeds deel van Spanje dus zou een kaakslag zijn voor de spanjaarden als koning en premier persona non grata zouden zijn. Dit is een vorm van verbaal terrorisme. Het zullen, zoals gewoonlijk, weer de media zijn die uitvergroten en er een drama van maken. Wansmakelijk is het enige correcte woord. De slachtoffers en gewonden verdienen dat niet!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken