Is een zonnescherm bij de voorruit nuttig of niet in Spanje

Is een zonnescherm bij de voorruit nuttig of niet in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Je ziet ze overal en met name buitenlanders zijn er in het snikhete Spanje vaak mee bezig. Het afdekken van de voorruit van buiten of van binnen door middel van een reflecterend zonnescherm is een veel geziene actie van buitenlanders in Spanje. Maar is zo’n zonnescherm wel nodig en heeft het enig effect?

Het antwoord op die vraag is Ja en nee. Ja een zonnescherm op of tegen je voorruit is nuttig want het dashboard en stuur worden niet zo warm en nee het is niet nuttig want de binnen temperatuur daalt niet heel veel door het plaatsen van een zonnescherm.

Een zonnescherm op of tegen je voorruit beïnvloedt de binnen temperatuur van het voertuig nagenoeg niet. Wat het wél doet, is de contacttemperatuur van je interieur lager houden. En dat is een pluspunt want in auto’s zonder scherm warmt het dashboard op tot wel 92 graden (afhankelijk van de buiten temperatuur).

Het meestal reflecterende en zilver gekleurde zonnescherm zorgt ervoor dat de zonnestralen reflecteren en niet direct een dashboard verwarmen. En dat is dus makkelijk want een dashboard, stuur en het interieur kunnen enorm warm worden.

Onderzoek kleur auto

Uit een onderzoek van de Spaanse ANWB, de RACC, blijkt dat ook de kleur van een auto van invloed is op de temperatuur in het interieur. Zo testte men auto’s met een donkere en een lichte kleur waaruit blijkt dat er tot wel 20 graden verschil is tussen beiden.

Men plaatste beide auto’s gedurende 60 minuten onder de Spaanse zon waaruit bleek dat in de zwarte auto 80 graden en in de witte auto 63 graden werd gemeten, een verschil dus van bijna 20 graden.

Bij de zwarte auto liep de temperatuur de eerste 10 minuten op tot 60 graden om daarna gedurende 50 minuten te stijgen naar 80 graden. In het geval van de witte auto steeg de temperatuur na 10 minuten naar 50 graden en steeg deze de volgende 50 minuten naar 63 graden.

Is een zonnescherm bij de voorruit nuttig of niet in Spanje
Archieffoto

Onderzoek zonnescherm

Er werd in het onderzoek ook gekeken naar het effect van het plaatsen van een zonnescherm, in het Spaans ‘protector solar’ of ‘parasoles’. Zonder een zonnescherm kan de temperatuur van het dashboard en het stuur binnen 60 minuten oplopen naar 77 graden met een buiten temperatuur van 25 graden. De temperatuur in het interieur van de auto stijgt zonder zonnescherm naar 41 graden.

Als je echter een zonnescherm plaatst zal de temperatuur van het dashboard in 60 minuten niet hoger komen dan 38 graden wat een verschil is van maar liefst 41 graden als men geen zonnescherm plaatst. De temperatuur in het interieur van de auto stijgt met een zonnescherm naar 32 graden wat dus 11 graden minder is.

In het RACC onderzoek wordt wel duidelijk geschreven dat de kwaliteit van het te gebruiken zonnescherm erg belangrijk is. Vaak doen goedkope zonneschermen niet hetzelfde als de wat duurdere zonneschermen.

Gevaarlijk

Belangrijk detail is dat het vanaf 40 graden in het interieur van een auto als gevaarlijk gezien wordt voor de gezondheid voor de mens en DIER. Die temperatuur wordt in een auto binnen 42 minuten bereikt als het buiten 25 graden is. Als het buiten 35 graden is kan de temperatuur in het interieur oplopen naar 55 graden in 60 minuten tijd.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Je houdt je dash mooi, wordt niet aangetast, uitdroging gevolgd door evt scheuren en barsten.

Voor ons maakt het degelijk verschil. Thuis laten we zelfs aan beide kanten de vensters laag, zo blijft de auto redelijk koel. Wat belangrijk is voor onze honden. Wel hebben we een zonnescherm van goede kwaliteit, hierin hebben we wel verschil gemerkt, ook plaatsen we hem aan buitenkant, ook dat scheelt. Onze auto is zwart, de volgende wordt wit, dat is zeker, 🙂

Zo’n reflecterend scherm moet je dan ook aan de buitenkant tegen je voorruit doen, met de flapjes tussen je voorruit en de sponning. Dan helpt het wèl. Als je een scherm binnen achter de voorruit doet is de warmte al binnen.

Hmm, toch eens overwegen dan. Heb laatst zo een kleine 20 minuten de afdruk van de nummertjes van de versnellingspook in m’n hand gehad zo heet dat die was ?

Het gebruik van een reflecterend zonnescherm is altijd nuttig. Ik heb er zelfs eentje liggen op de hoedenplank. Als mijn auto ergens heel de dag in de zon moet staan leg ik er een groot wit laken over en opgespannen met rekkers. Dat geeft een enorm verschil in de binnentemperatuur van het voertuig.

Korrekt Michel, bovendien is het zeer nuttig om de eventuele lederen bekleding van de autostoelen te beschermen tegen verkleuring en uitdroging.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.