skip to Main Content
Waarom het eten van een meloen in de zomer in Spanje een goed idee is
123rf

Waarom het eten van een meloen in de zomer in Spanje een goed idee is


MADRID – Volgens gezondheidsspecialisten is het een goed idee om tijdens de warme zomermaanden meloenen te eten. Niet alleen zijn ze lekker en kunnen ze met van alles en nog wat gecombineerd worden, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond en zijn uitstekend geschikt om de dorst te stillen.

Als eerste moet er een onderscheid gemaakt worden in meloenen. De meest populaire in Spanje zijn de watermeloen (sandía) en de suikermeloen (melón) waarbij die laatste weer onder te verdelen is in de gele honingmeloen (melón verde), Piel de Sapo meloen (melón piel de sapò) en de galiameloen (melón galia) maar er zijn nog veel meer soorten te vinden.

In dit geval hebben we het over de watermeloen ofwel sandía in het Spaans welke voor 91% bestaat uit water en dus een uitstekende dorstlesser is en de rest uit 6% suikers, vitamines zoals vitamine C en vezels. Je kent ze wel, groen van buiten en rood van binnen.

De watermeloen is al eeuwen oud en werd door de Moren (Arabieren) in Spanje geïntroduceerd in Andalusië waarna de cultivatie van de sandía zich verder langs de Middellandse Zee naar het noorden verspreidde. Het Spaanse woord sandía komt van het Spaans Arabische Sandiyya.

De watermeloenen die buiten gekweekt zijn bloeien tussen de late lente en de vroege zomer zodat ze tijdens de zomer en vroege herfst optimaal zijn voor consumptie. Er zijn echter ook watermeloenen die in de kas worden geteeld waardoor het dus mogelijk is om het hele jaar door watermeloenen te hebben.

De sandía is echter een zomerse fruitsoort die ook het meest in de zomermaanden genuttigd wordt. Maar waarom is het een goed idee om watermeloen te eten in de zomer. We geven enkele redenen:

1- De smaak is sappig, zoet en verfrissend. Daarnaast is de watermeloen makkelijk in stukken te splitsen en te vervoeren om overal te kunnen eten. Een stuk meloen is ook makkelijk te eten.

2- Het is super hydraterend wat vooral erg handig is in het geval van kinderen en ouderen en een andere manier is om water binnen te krijgen.

3- De watermeloen kan als voorgerecht gegeten worden (met Spaanse ham bijvoorbeeld), als dessert of als tussendoor. De watermeloen kan voor dezelfde verkoeling zorgen als een ijsje maar is veel gezonder.

4- Omdat de meloen zoveel water bevat en weinig calorieën kan het in overvloed gegeten worden, vooral interessant voor mensen die aan het lijnen zijn.

5- De watermeloen kan zo gegeten worden, direct uit de ijskast. Zet het mes erin, verdeel het in stukken en het fruit is klaar voor consumptie.

6- Je kunt er heerlijke sappen mee maken zoals fruit shakes en smoothies. Daarnaast kan de watermeloen gegeten worden in combinatie met de ook al gezonde gazpacho, in salades en bij het ijs.

7- Watermeloenen zijn niet duur in aanschaf en men kan deze heel (ongeveer 5 kilo) of in de helft gesneden kopen in de supermarkten en speciaalzaken.

8- Een watermeloen verkleint volgens specialisten de kans op astma, vermindert het risico op kanker, bevordert de gezondheid van de huid, vermindert de kans op hart- en vaatziektes, heeft een ontstekingsremmende werking en is goed voor de ogen.

En jij, waarom eet jij een watermeloen in de zomer? Eet je de sandía zo of samen met iets lekkers …

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Of iemand hier iets schrijft met of zonder taalfouten is toch totaal niet van belang, mijn Nederlands is ook niet zo goed maar durf wel iets neer te schrijven en dan sta je in je kracht omdat je niet bang bent om een fout te maken (wat heet fout?), mij heeft nog nooit iemand gevraagd als ik voor iemand stond “bedoelde je met een D of een T” anders versta ik je niet.

 2. Watermeloen schijnt ook in ruime mate een libido verhogend stofje te bevatten.
  Soort natuurlijke viagra, maar dan gezonder.
  Dus, voor mannen met een erectie probleem? Eet watermeloen en hatseflats, gaan met die ban…eh…meloen.

 3. Nee hoor, ‘hartstikke’ is juist! Als je een taalverbeteraar wilt zijn, doe het dan wel goed 😉

  Is dat allemaal heel belangrijk? Van wereldbelang natuurlijk niet, maar ik stel het zelf op prijs teksten te lezen die geen taalfouten bevatten; dat leest gewoon lekkerder.

 4. Eet watermeloen als groenten… meng stukjes watermeloen met verkruimelde feta of geitenkaas en wat gesnipperde muntblaadjes. nog een een uurtje in de ijskast en smakelijk!

   1. Hahahah!!!! Wat een wereld verbeteraar.!!!!!!
    Lekker belangrijk allemaal. !!!
    Schrijf KxT met een T of KxD met een D, gegarandeerd dat een iedereen snapt wat er mee bedoeld wordt! ( met een d, of met dt??? ) hahahaha!!! Wat een mensen!!!!

   2. M.L. is nog nieuw op dit forum. Die weet nog niet dat we NIET op taalfouten reageren. Bij dezen dan M.L.
    Doe dit niet weer, daar maak je geen vrienden mee.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by