Waarom de low cost lijndienstbussen niet rijden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Waarom de low cost lijndienstbussen niet rijden in Spanje
Beeld: Flixbus.es

MADRID – Terwijl in andere Europese landen er steeds meer routes komen met de busmaatschappijen die low cost reizen aanbieden, wil dat in Spanje nog niet lukken. In de luchtvaart is het heel normaal dat er concurrentie is van low cost aanbieders en binnenkort gaat dit in Spanje ook gebeuren met de hogesnelheidstreinen in Spanje maar bij de buslijndiensten wil het nog niet lukken.

Bedrijven als Flixbus en het Spaanse BlaBlaBus komen vanwege de huidige regelgeving geen stap verder in Spanje. De enige lijndienst routes die deze nieuwe aanbieders kunnen rijden zijn internationale routes vanuit en naar Spanje maar dus niet of nauwelijks binnen Spanje. 

In Spanje worden praktisch alle routes gereden door slechts een aanbieder zoals Alsa, Avanza, Hife en nog zo’n dertig bedrijven. Deze bestaande bedrijven hebben de verdeling waarin de prijs en de voorwaarden worden bepaald waaronder de genoemde route die zal worden geëxploiteerd evenals de periode waarin de concessie zal duren ooit gekregen. 

Jaarlijks maken er zo’n 27 miljoen reizigers gebruik van de lijndienstbussen in Spanje, dat is bijna net zoveel als de AVE hogesnelheidslijn dienst in Spanje. Maar dat doen ze allemaal met aanbieders die een min of meer monopoliepositie hebben dankzij oude wetten die nog stammen uit 1987. Er werden in diverse regeerperioden pogingen gedaan om deze aan te passen maar tot nu toe zonder succes.

In 1987 kregen veel bedrijven contracten voor 20 jaar aangeboden die dus in 2007 verliepen. In dat jaar wisten dezelfde bedrijven opnieuw voor lange tijd nieuwe contracten te krijgen maar met één nieuwe speler. Globalia wist een lijndienst over te nemen en deze aanbieder verzorgd alweer enkele jaren de lijndienst Alicante-Cartagena-Murcia.

Vanwege de oude aanbieders kunnen nieuwe low cost aanbieders die dus concurrentie kunnen zijn voor de reeds bestaande busmaatschappijen niet volledig opereren in Spanje. De enige routes die bedrijven als Flixbus en BlaBlaBus nu kunnen aanbieden zijn internationaal en dus grensoverschrijdend.

Flixbus heeft o.a. lijndienst routes tussen Madrid en Bilbao (uitzondering)  en van Madrid naar diverse bestemmingen in Portugal en Frankrijk. Bekijk de kaart hier.

BlaBlaBus heeft o.a. als lijndiensten routes tussen Spaanse bestemmingen en steden in Portugal, Frankrijk, België en Duitsland. Bekijk de kaart hier.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.