VN-klimaatrapport voorspelt niet veel goeds voor Spanje en het Middellandse Zeegebied

VN-klimaatrapport voorspelt niet veel goeds voor Spanje en het Middellandse Zeegebied
Beeld: 123rf

VN-klimaatrapport voorspelt niet veel goeds voor Spanje en het Middellandse Zeegebied

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat de aarde opwarmt en dat dit dankzij de uitstoot van broeikassen direct effect heeft op het milieu en het weer. Er wordt voorspeld dat er steeds meer hittegolven komen, dat er meer droogte zal zijn, dat er meer neerslag komt en dat de zeespiegel uiteindelijk ook zal gaan stijgen. Binnen Europa zal het Middellandse Zeegebied een van de meest getroffen gebieden zijn en zal ook Spanje veel merken van de klimaatverandering, aldus het eerste deel van het VN-klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Sinds 2013 is er geen IPCC-rapport uitgekomen maar op maandag werd dan het eerste langverwachte deel van het klimaatrapport van de Verenigde Naties verwacht. Op circa 500 pagina’s is te lezen wat veel mensen al vreesden, het ziet er niet goed uit wat betreft de klimaatverandering. In het IPCC-rapport heeft men naar ongeveer 14.000 onderzoeken gekeken en heeft een team van een paar honderd klimaatwetenschappers en experts uit 66 landen alle gegevens verzameld en samengevoegd in een nieuw rapport dat elke 6 tot 7 jaar verschijnt. Dit rapport dient als basis voor het klimaatbeleid van de meeste regeringen wereldwijd, ook in Europa en ook in Spanje.

Het rapport is uitgekomen na de overstromingen in Duitsland, België, Nederland en China en valt samen met de hittegolf in delen van het Oostelijke middellandse Zeegebied dat gepaard gaat met grote verwoestende natuur- en bosbranden in Griekenland, Italië en Turkije.

Spanje zal volgens het nieuwste IPCC-rapport een van de landen zijn die het meest wordt getroffen door de afname van de regenval waardoor er veel meer droogte komt en er een afname plaats zal vinden van de rivierafvoer. Daarnaast zal het zeeniveau van de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan in Europa boven het wereldgemiddelde uitkomen, net zoals de temperatuurstijging waardoor ook Spanje getroffen wordt.

In het IPCC-rapport staat dat het midden van het vasteland van Spanje te maken zal krijgen met 24 dagen temperaturen boven de 35 graden, iets wat nu al te zien is en deze week ook te merken zal zijn met de eerste echte hittegolf deze zomer in Spanje.

Uiteraard zal de stijging van de zeespiegel van de Middellandse Zee ook gevolgen hebben voor de Spaanse kust waar dit binnen Europa het meest te merken zal zijn. In de 21e eeuw is er een grote kans dat stranden en kustgebieden of delen daarvan zullen verdwijnen aan de Spaanse kust.

De algemene conclusies in het IPCC-rapport zijn eigenlijk dat de mens ‘onmiskenbaar’ of ‘ondubbelzinnig’ verantwoordelijk is voor de ‘onomkeerbare’ effecten van klimaatverandering; de aarde sinds het einde van de 19e eeuw 1,1 graden warmer is geworden; de temperaturen de komende jaren verder oplopen; de droogte toeneemt door gebrek aan neerslag; zeespiegel gaat verder stijgen.

Ga naar de inhoud