Ook in Spanje is bekend dat de Nederlandse kaas veel duurder is geworden

Ook in Spanje is bekend dat de Nederlandse kaas veel duurder is geworden
Beeld: Canva

Ook in Spanje is bekend dat de Nederlandse kaas veel duurder is geworden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nederlanders zijn gek op kaas en al eeuwen is men verliefd op allerlei soorten kaas. Maar de inflatie heeft er anno 2022 voor gezorgd dat sommigen weliswaar nog verliefd zijn op kaas maar een stapje terug moeten doen door goedkopere kaas te eten. De Nederlandse kaas is in sommige gevallen zoals de Goudse kaas maar liefst 40% duurder dan een jaar geleden.

In Nederland zijn meer dan 300 kaasboerderijen in bedrijf die jaarlijks goed zijn voor 970 miljoen kilo kaas. Meer dan tweederde van deze kaas gaat naar het buitenland zoals Duitsland (33%), België (12%), Frankrijk (10%) en Spanje (7%). De Nederlanders eten gemiddeld per jaar 25 kilo kaas maar vanwege de hogere prijzen zal dat in 2022 wel iets minder zijn … of niet want kaas wil men blijven eten, ondanks de flink hogere prijzen.

Dit jaar zijn volgens een van de tien grote kaasproducenten Friesland Campina de kaasprijzen 30% tot 40% gestegen ten opzichte van 2021. Een kilo Goudse kaas kost ongeveer 5 euro terwijl dat vorig jaar 3 euro was. De Gouda kaas is de meest geconsumeerde kaassoort in Nederland en ook voor de export is deze kaassoort de meest geëxporteerde kaassoort.

Maar de vraag is natuurlijk, waarom wordt de kaas duurder in Nederland? Daar zijn volgens de kaas-experts enkele redenen voor zoals dat alles op de boerderij duurder is geworden. Denk daarbij aan het vee, het voedsel, de salarissen, transport, energie etc. 

Daarnaast is er een tekort aan melk waardoor de belangrijkste grondstof voor kaas duurder is geworden door onder andere het milieubeleid van de overheid want minder grond (dat gekocht wordt en aan de natuur wordt teruggegeven) betekent minder koeien en dus ook minder melk.

Voor een kilo kaas heb je ongeveer 10 liter melk nodig. In 2021 kad een liter melk nog een kostprijs van 0,35 euro maar dat is inmiddels in 2022 gestegen naar 0,50 euro, een verschil van maar liefst 0,15 euro. Per tien liter wat nodig is voor één kilo kaas is dus al snel 1,50 euro meer per kilo kaas is.

Toch zeggen de grote supermarktketens en ook kaasproducenten dat de kaas weliswaar flink duurder is geworden, de Nederlanders blijven hun kaas kopen, ondanks de hogere prijzen. En mocht je de A-merken niet kunnen betalen, dan wordt er gekozen voor de B-merken kaas al duurt die keuze vaak niet zo lang en keer men toch met verliefde ogen weer terug naar de goede oude of jong belegen kaas.

Ga naar de inhoud