skip to Main Content
Afscheid van de Spaanse wielerheld “El Pistolero” Alberto Contador tijdens de Vuelta a España

Afscheid van de Spaanse wielerheld “El Pistolero” Alberto Contador tijdens de Vuelta a España

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse wielrenner Alberto Contador Velasco neemt deze zondag op 34-jarige leeftijd afscheid van de wielersport. Contador doet dat op het einde van de Vuelta a España 2017, zijn laatste rit. De dag voor zijn afscheid wist Contador nog de laatste bergetappe van zijn loopbaan op Angliru op naam te schrijven waardoor Contador de wielersport met een overwinning afsluit.

De Ronde van Spanje is het einde van de loopbaan van de meeste succesvolle Spaanse wielrenner ooit. De drievoudig Vuelta-winnaar boekte dit jaar op mooie wijze zijn zesde etappewinst in de Ronde van Spanje door in de loodzware rit naar de top van de Angliru solo aan te komen. Hij was tijdens deze Vuelta al vaker op jacht naar een dagsucces, maar tot zaterdag zonder succes. Het is niet alleen een droomeinde voor de Spaanse wielrenner maar ook de eerste keer dat iemand twee keer de loodzware Angliru rit op naam schrijft.

Al op 25-jarige leeftijd had “El Pistolero” de drie grote wielerrondes gewonnen, waarmee hij de prestatie van Felice Gimondi en Bernard Hinault evenaarde. Ook Eddy Merckx en Jacques Anquetil wonnen de Giro, Tour én Vuelta, maar bereikten deze mijlpaal op een wat latere leeftijd. Contador is, na Hinault, slechts de tweede renner in de geschiedenis die de drie grote rondes elk minstens twee maal wist te winnen.

Op 6 februari 2012 werd Alberto Contador door het TAS voor twee jaar geschorst. Hierbij moest hij onder meer zijn Tourzege uit 2010 en zijn Giro-overwinning uit 2011 inleveren. Zonder deze schorsing zou Contador zelfs drie keer de drie grote rondes gewonnen hebben, wat een unieke prestatie zou geweest zijn.

Alberto Contador sluit deze zondag een van de meeste succesvolle loopbanen in de wielersport af waarin hij driemaal (in 2008, 2012 en 2014) de Ronde van Spanje won, tweemaal (in 2007 en 2009) de Ronde van Frankrijk en tweemaal (2008 en 2015) de Ronde van Italië. Naast de gewonnen grote rondes heeft Contador nog tientallen andere overwinningen op naam staan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Hoe zou de Vuelta afgelopen zijn had Alberto in de rit naar Andorra niet die tegenslag gehad? Nog zo’n jaar met acht team-Sky renners die de hele koers domineren (door de macht van het geld!) en ik kijk geen rondes meer. En ik denk niet dat ik de enige ben…

  1. wat het geld betreft helemaal mee eens!!!!! de rest niet gezien.
   heb de ronde v frankrijk en de vuelta niet gekeken vanwege winnaar bekend vóór de start!!!
   kijk niet meer voor de “schone plaatjes” heb er al genoeg gezien…..
   voetbal, nog zoiets, kijk halve finale en finale enkel (ook dikwijls dezelfden) omdat ik liever voetbal dan koers bekijk maar als ik daar ene euro moet voor betalen kijk ik ook niet meer!!!

 2. deze man was en is een groot wielrenner en een heel sympathieke sportman velen kunnen een voorbeeld nemen aan deze geweldige Spanjaard.

 3. Ik heb genoten de afgelopen drie weken van de Vuelta. Wat ontzettend knap van deze man dat hij toch die hele zware bergetappe won aan het einde van zijn wielercarriere! En heel erg leuk om zijn afscheid in Madrid te zien. Zoveel mensen op de been om hem uit te zwaaien, een droomafscheid!

 4. Unieke renner. Zéér interessant levensverhaal: eigen up’s en down’s en de inspiratie/relatie met zijn broer.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken