skip to Main Content
Kan een aardbeving zo groot als die van Mexico ook plaatsvinden in Spanje?

Kan een aardbeving zo groot als die van Mexico ook plaatsvinden in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na de aardbeving van afgelopen donderdag voor de kust van Mexico waarbij nu al meer dan 60 mensen zijn overleden en veel schade is ontstaan, is er ook weer een discussie ontstaan over het gevaar en risico’s van aardbevingen in Spanje. De beving in Mexico had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter, iets wat nog nooit in Spanje gemeten werd en waarschijnlijk ook niet zo snel zal voorkomen. Daarom iets meer tekst en uitleg over aardbevingen, zeebevingen en tsunami’s in Spanje.

Meteen na het nieuws over de aardbevingen in Mexico kregen wij van de redactie meteen de vraag van veel lezers of er ook aardbevingen voorkomen in Spanje en in welke gebieden. Als je even zoekt op onze website zie je meteen dat er veel aardbevingen voorkomen in Spanje maar dat deze over het algemeen niet zo zwaar/afdeling zijn. Vanwege al deze vragen plaatsen we deze tekst en uitleg over de gevaren van aardbevingen en de eventuele tsunami’s (vaak het gevolg van een zeebeving) die in Spanje plaats hebben gevonden en nog plaats kunnen vinden.

Na de aardbevingen en in sommige gevallen de daarbij horende tsunami’s jaren geleden in Haïti, Chili, Japan, Italië, de recente beving in Mexico en die van Lorca (Murcia) op 11 mei 2011 zijn steeds meer landen (ook Spanje) zich bewust van de risico’s die men loopt. Ook in Spanje komen aardbevingen voor en hebben tsunami’s toegeslagen, weliswaar minder erg dan in de eerder genoemde landen, maar toch. Is Spanje goed voorbereid in het geval van een beving of tsunami en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor de middellandse zee kustlijn.

Aardbevingen in Spanje

In Spanje komen jaarlijks honderden tot duizenden aardbevingen voor, de meeste in de streek Andalusië maar ook in Murcia, Valencia of de provincie Girona, de Canarische eilanden of de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca. De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje. Men waarschuwt er zelfs voor dat er net zo’n zware beving als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada) plaats zou kunnen vinden. Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg.

Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen. De meest recente grote beving vond plaats op 11 mei in Lorca (Murcia) die voor veel materiële schade en zelfs 9 doden en meer dan 300 gewonden zorgde. Deze verwoestende beving had toen een kracht van 5,1 op de schaal van Richter en werd gevoeld in de provincies Murcia, Almería, Albacete, Granada, Jaén en Málaga. De reden dat er toen zoveel schade was en doden vielen was het feit dat deze beving op een diepte van slechts 3 kilometer plaatsvond. Bijna de meeste aardbevingen vinden allemaal plaats rond de 10 kilometer diepte waardoor de kracht stukken minder is dan dichterbij het aardoppervlak.

Met name in Andalusië komen veel aardbevingen voor en zijn de nieuwe (dus niet de oude) constructies beter voorbereid op een eventuele beving. Toch blijft er altijd een gevaar bestaan dat de beving zo sterk zou kunnen zijn dat de gebouwen het simpelweg niet aankunnen. De schade zou enorm kunnen zijn en er zouden veel doden kunnen vallen aangezien de kracht van de natuur enorm kan zijn. Buiten aardbevingen komen er ook regelmatig zeebevingen voor die vaak de oorzaak zijn van een tsunami. Tot op heden zijn er voor de kust van Spanje 58 maremotos, zoals deze zeebevingen in het Spaans heten, geregistreerd.

Tsunami’s in Spanje

Spanje heeft meer dan 5.000 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd. De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente in Portugal een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Terwijl in Portugal Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleine dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven. Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen.

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander. In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij behorende bebouwingen langs de kust, zouden de verwoestingen enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen ervan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. de aardbeving in 1755 heeft volgens mij de helft van de stad Cadiz weg doen zaken in de zee. Ook wel de beving van Lissabon genoemd geloof ik . met een kracht van 9 op de schaal en ik meende duizenden doden.

  2. Het blijft gissen wat deze water planeet kan aanrichten. Een grote kracht die ontstaat door aardplaten die over elkaar schuiven met aards geweld . Blijft helaas onvoorspelbaar laten we maar de dag nemen in volle glorie en blijven ademhalen zolang als mogelijk is. Leef het leven. Salute.!

  3. ik maakte de aardbeving in chile mee in 2010 met 8.8.deze logaritmische schaal toont aan dat deze ong 950 x krachtiger was dan die van haiti een maand voordien.
    mag ik erop wijzen dat de term zeebeving nergens op slaat: de zee beeft niet wel de aarde eronder.op lange termijn worden er grote aardbevingen verwacht in spanje,zuidkust met vulkanische gevolgen voor de Canarische eilanden.het eiland hierra zou kunnen verdwijnen

    1. Men noemt het officieel maremoto ofwel zeebeving. Dat slaat dus op een aardbeving onder de zee en niwt het vasteland. Is om duidelijker te maken dat er kans is op tsunami’s

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken