skip to Main Content
Amerikaanse supermoderne drone stort in zee voor de kust van Cádiz
Wikimedia

Amerikaanse supermoderne drone stort in zee voor de kust van Cádiz

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Amerikaanse supermoderne drone stort in zee voor de kust van Cádiz

Wikimedia

CÁDIZ – Het is alweer een tijdje geleden maar volgens de Spaanse pers is op 26 juni dit jaar een onbemand vliegtuig ofwel een drone type RQ-4 in zee gestort voor de kust van Rota in de regio Cádiz. Het zou gaan om een spionage drone Global Hawk van de U.S. Air Force die vanwege een technische storing in zee belandde maar niet veel later gered kon worden en naar de Amerikaanse basis in Rota gebracht werd.

Het nieuws van het neerstorten van de RQ-4 Global Hawk werd als eerste geplaatst door de website The War Zone. Volgens deze website stortte het onbemande vliegtuig type drone neer in de zee voor de kust van Cádiz en wist het Amerikaanse leger te allen tijde waar het vliegtuig/drone zich bevond. Er is niemand gewond geraakt bij dit ongeval.

Meteen na het neerstorten in zee werd er een team op afgestuurd met de USNS Arctic boot om de resten van de drone op te halen voordat deze in handen van de “vijand” zouden kunnen geraken, iets wat op een Hollywood spionage-thriller lijkt.

Er is door de U.S. Air Force niets bekendgemaakt over het ongeval en de staat van het mogelijk neergestorte onbemande vliegtuig/drone. Waarschijnlijk is de drone na de redding op zee naar de Amerikaanse basis in Rota (Cádiz) gebracht om van daaruit naar de Verenigde Staten te vliegen voor onderzoek en reparatie, indien mogelijk.

De RQ-4 Global Hawk is een 220 miljoen dollar kostende onbemande vliegtuig ofwel drone met een uiterst geheimzinnige maar ultramoderne technologie. Deze drone wordt hoofdzakelijk gebruikt voor spionage activiteiten en wordt veel ingezet in Europa en overal over de wereld waar dat volgens het Amerikaanse leger nodig is. Het high-tech apparaat kan 36 uur non-stop vliegen en een afstand van maar liefst 25.000 km afleggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Dat ding ziet er heel gesofisticeerd uit en we mogen veronderstellen dat dergelijke onbemande tuigen ook wapens kunnen meenemen; als dat zo is, waarom moeten de Navopartners dan nog investeren in “klassieke, weliswaar hightec maar extreem dure, gevechtsvliegtuigen? De theoretische vijanden zullen ook wel beschikken over dergelijke drones, dus, zijn de aan te kopen vliegtuigen dan geen maat voor niets?
  Ben geen specialist ter zake, het is slechts een bedenking…..

  1. Nee hoor, u heeft een punt.
   Dit zijn de wapens van de toekomst en zullen geleidelijk de taken overnemen van bemande gevechtsvliegtuigen .Deze laatste zie ik echter niet geheel verdwijnen, want ze hebben wel degelijk voordelen op drones.

    1. Waarom dan nog investeren in super dure gevechtsvliegtuigen alleen maar om de Amerikanen te plezieren. Onze F-16 zullen deze periode nog wel kunnen overbruggen… Waarom niet zelf investeren in onderzoek om de technologie van drones te optimaliseren. Wij hebben geen grondstoffen maar we hebben wel super technologen in ons klein landje! Waarom hen niet benutten om de Amerikanen één stap voor te zijn want zij ontzien ons ook niet als het erop aankomt… Onze politiekers moeten hiervoor wel open staan en zich niet enkel en alleen blindstaren op hun eigen belangen. De burger moet in dit alles centraal staan…

  2. Dit is ook iets dat ik mij afvraag, vooral omdat men in militaire kringen zegt dat binnen een 15-tal jaar de gewone gevechtsvliegtuigen zullen verdwijnen en er uitsluitend via drone-gevechtsvliegtuigen zal gewerkt worden. En inderdaad waarom dan nog investeren in de dure gevechtsvliegtuigen dewelke ons mijarden zal kosten. Een hypotheek voor onze nakomelingen. Begrijp wie begrijpen kan! Wie heeft daar nu weer belangen bij? Amerika? Steekpenningen en wat nog meer!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by