skip to Main Content
Catalonië in de ban van de regionale feest-, herdenkings- en protestdag La Diada
20 Minutos

Catalonië in de ban van de regionale feest-, herdenkings- en protestdag La Diada

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Catalonië in de ban van de regionale feestdag La Diada

20 Minutos

BARCELONA – 11 september is een regionale feestdag in de autonome deelstaat Catalonië en dat is, naast de sluiting van alle winkels, musea en overheidsinstellingen, op straat ook te merken aan de vele Catalaanse festiviteiten waarbij protestmarsen, sardanas dansen en andere pro-Catalonië evenementen zeker nooit ontbreken. Ondanks de politieke en sociale problemen zal het toch hopelijk een familiedag. Maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd en waarom zo uitbundig?

Dit jaar zal er opnieuw een gespannen “feest” zijn aangezien het een protestdag als steun voor de republiek moet worden waarbij voor het eerst politici gevlucht zijn naar het buitenland en politici in afwachting van een proces in een cel zitten. De organisatie is in handen van het ANC, Omnium Cultural en AMI onder de noemer “Hagamos la República Catalana”, iets wat zeer zeker niet de wens is van alle Catalanen waardoor deze feestdag niet meer voor alle Catalanen is. Daarom zullen diverse politieke partijen zoals Ciudadanos, PSC en de PP niet aanwezig zijn bij de officiële actes.

Toch is La Diada nog steeds een regionale feestdag in de autonome deelstaat Catalonië en dit wordt door de Catalanen uitbundig gevierd. In de steden en dorpen zijn normaal gesproken de winkels gesloten en hebben bedrijven een rustdag, Gezien de feestdag dit jaar op een dinsdag valt hebben veel Catalanen een extra lang weekend vrij genomen.

Waarom

Op deze dag wordt er gevierd of eigenlijk herdacht dat in 1714 Catalonië onder koning Felipe V van Bourbon alle rechten op een zelfstandige staat en eigen cultuur verloor. Iets wat natuurlijk dit jaar extra aangekaart zal worden vanwege alle problemen rondom de afscheiding van Spanje en de vorming van een eigen republiek.

Geschiedenis

Na vele honderden jaren van onderdrukking herwon Catalonië in 1932 haar zelfstandigheid, recht op een eigen cultuur en de eigen taal echter dit werd alweer snel teniet gedaan door de burgeroorlog. Franco, die na de burgeroorlog het land regeerde, verbood alle vormen van Catalaanse culturele uitingen en zijn onderdrukking wordt gezien als de zwaarste die het Catalaanse (en Spaanse) volk ooit heeft gekend waarbij vele Catalanen de dood vonden.

Sinds 1979 na het tekenen (met meer dan 90% goedkeuring van het Catalaans volk) van de huidige grondwet, heeft Catalonië echter weer een eigen regioregering en wetten en dus wordt dit gevierd op 11 september. Tijdens deze dag zijn er protesten aangezien vele Catalanen nog steeds vinden dat er niet genoeg vrijheid is en er zijn concerten en vele Catalaanse culturele evenementen in de Steden en dorpen. Zo worden er menselijke torens gebouwd (Castells), wordt de Sardana gedanst en kun je de Ball de Diablos zien, verklede mensen die met palen met vuurwerk lopen.

Afscheiding en onafhankelijkheid

De laatste jaren zijn er echter regelmatig problemen op de diverse La Diada vieringen in Catalonië. Zo worden er bijna elk jaar diverse foto’s van de Spaanse koning verbrand door individuen die onherkenbaar zijn voor het Catalaanse en Spaanse volk omdat ze maskers dragen.

Er wordt ook elk jaar om een afscheiding van de rest van Spanje gevraagd waardoor het niet meer een herdenkingsdag is maar een protestdag, iets waar veel Catalanen ook niet blij mee zijn. Dit jaar zal het alleen nog maar erger zijn omdat ondanks een illegaal referendum, een verklaring van een republiek en het gevangen zetten en de vlucht van politici naar het buitenland er nog steeds geen onafhankelijkheid is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken