skip to Main Content
Ouders met kinderen met kanker klagen over de gele Catalaanse lintjes
Freepik

Ouders met kinderen met kanker klagen over de gele Catalaanse lintjes

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Ouders met kinderen met kanker klagen over de gele Catalaanse lintjes

Freepik

BARCELONA – De ouders die kinderen hebben of gehad hebben met kanker klagen over het gebruik van de Catalaanse autoriteiten en instellingen van de gele lintjes. Zoals recent omschreven worden deze lintjes met dezelfde kleur op veel plaatsen en voor vele doeleinden gebruikt maar het symbool voor kanker bij kinderen is als sinds 1978 een goudkleurig lintje. Dat wordt in diverse deelstaten waaronder ook Catalonië door mensen verward met de steun voor de politici die gevangen zitten wat voor problemen zorgt.

Gele lintjes zijn overal te zien in Catalonië en zijn een politiek symbool voor de vrijlating van de “presos politicos” ofwel de politieke gevangenen die door anderen weer omschreven worden als politici die gevangen zitten. Het probleem is echter dat dit gele lintje niet iets exclusiefs is voor de Catalaanse strijd en dat zorgt voor problemen, in Catalonië en de rest van Spanje.

Het symbool voor kinderen met kanker is wereldwijd een soortgelijk lintje maar dan goud gekleurd. De maand september is op de hele wereld de “Childhood Cancer Awareness Month” en dus vragen ouders met kinderen die kanker hebben en verenigingen die strijden voor het bewustzijn van kinderkanker in Spanje de aandacht voor de goudkleurige lintjes die helaas maar al te vaak aangezien worden voor de separatistische lintjes. In diverse deelstaten waaronder Catalonië zelf maar ook Aragon, de Comunidad Valenciana en de Balearen heeft het dragen van een goudkleurig lintje al tot discussies en confrontaties geleid.

Over de hele wereld zullen gedurende deze “mes de sensibilización del cáncer infantil” openbare gebouwen en monumenten goudkleurige lintjes laten zien als steun aan de strijd tegen kinderkanker. Daaronder bevinden zich de Eiffeltoren of het Witte Huis in de Verenigde Staten en in Spanje diverse monumenten waaronder gemeentehuizen en ziekenhuizen.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Wat betekenen de gele lintjes buiten Catalonië en over de hele wereld[/su_note]

Dit jaar hebben de 21 verenigingen die zich bezighouden met het bewustzijn rondom kinderkanker het moeilijk om steun te vinden. De reden daarvoor is de gelijkenis met de Catalaanse gele lintjes waardoor veel deelnemers afhaken en geen goudkleurige lintjes meer willen ophangen of dragen uit angst voor represailles.

Een goed voorbeeld daarvan is het warenhuis El Corte Inglés waar de medewerkers al jaren in de maand september goudkleurige lintjes droegen maar dit vanaf dit jaar niet meer durven te doen. daarnaast zijn er diverse gemeenten waar geen goudkleurige lintjes meer te zien zullen zijn uit angst voor mogelijke problemen.

Vanwege de gelijkenis met de Catalaanse gele lintjes hebben de verenigingen voor bewustzijn van kindenkanker in Spanje noodgedwongen andere manieren moeten zoeken om hun goede zaak aan de man te brengen. Zo zijn ze dit jaar het #PaintGold initiatief gestart waarbij het de bedoeling is om twee goudkleurige strepen op de aangen te tekenen en een gele getatoeëerde (plak) lintje op de bovenarm te plaatsen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Klaas, dat is onzin want in tekeningen wordt geel vaak gebruikt om goud aan te duiden. Kijk alleen al naar kerstkaarten en decoratie en tekeningen van gouden medailles. Ik snap de verwarring en vind het sneu.

 2. Goh joh, nog geen pro-indeps propaganda van onze vaste “bellers”??
  Terecht ook. Ze moeten zich doodschamen dat ze nu met hun gebruik/misbruik van gele lintjes echt belangrijke zaken als aandacht voor kinder kanker dwars zitten.
  De lijst van gebruik van lintjes in het vorige artikel toonde al aan dat deze vooral gebruikt worden om aandacht en steun te krijgen voor zaken die de hele wereld aangaan!
  Daar past het gebruik/misbruik van de Indeps niet tussen.
  Ze hebben met het volle verstand gekozen voor dit symbool en hadden de gevolgen van te voren kunnen overzien. Dat ze het desondanks hebben gebruikt en nog gebruiken zegt genoeg over hun moraal.
  Van mogen ze best aandacht vragen voor wat zij vinden en willen uitten, maar had gewoon een andere manier gekozen.
  Nu zit je dus bewust de aandacht voor kinderkanker dwars en dat is te zot voor woorden!

   1. En een Klaas is geen Klaas Vaak…vaak is een Klaas een houten….K!
    Maar goud is geel en geel is goud….ze hadden gewoon iets heel anders moeten nemen en hebben dat bewust niet gedaan.
    Geweldige inhoudelijke Klaas Vaak actie…mensen in slaap sussen met zo’n reactie…helaas help je er geen kind met kanker mee!!
    Goed gedaan….dat het je maar nooit mag overkomen om je kind van 2 te moeten begraven!
    Dat Klaas en zijn Indeps maatjes maar geweldig trots mogen zijn op hun lintjes!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken