Search
menu
Search

Elke dag 10 zelfdodingen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Elke dag 10 zelfdodingen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het kader van de Werelddag voor zelfdodingpreventie die elk jaar op 10 september plaatsvindt, heeft de Spaanse (demissionaire) regering maatregelen aangekondigd om het aantal zelfmoord en zelfdoding pogingen te laten dalen in Spanje. Volgens de cijfers pleegt er elke 2 uur en 30 minuten iemand zelfmoord in Spanje met gemiddeld 10 zelfmoorden per dag.

Het aantal doden door zelfdoding is het dubbele van ongevallen op de Spaanse wegen, 11 keer meer dan doden door moord en 80 keer meer dan doden door partnergeweld. Elk jaar plegen tussen de 3.600 en 3.700 personen zelfmoord in Spanje. Daarnaast zijn er nog eens enkele duizenden (men heeft het over 8.000) die het proberen maar er niet in slaagden.

Zelfmoord of zelfdoding is nog steeds een taboe en er wordt amper over gesproken waardoor iemand minder snel geneigd is om hulp te zoeken en kiest voor een eigen gekozen dood. Daarom vragen de experts van de speciale zelfmoordlijn ‘Teléfono de la Esperanza’ aan de desbetreffende ministers om maatregelen.

In 2018 is het aantal doden door zelfmoord of zelfdoding omgekomen personen met 3,1% gestegen naar 3.679 personen wat meer was dan de 1.943 verkeersdoden. 74% van de slachtoffers van zelfdoding was man, dat wil zeggen van de 10 zelfmoordslachtoffers per dag waren er 7 man en 3 vrouw.

In Spanje is de verhouding voor elke 100.000 inwoners 8,5 zelfmoorden terwijl dit wereldwijd 12 zelfmoorden per 100.000 inwoners is. In Europa wordt gesproken over een verhouding van 11,4 zelfmoorden per 100.000 inwoners waarbij de World Health Organization (WHO) de EU opgedragen heeft dit voor 2020 terug te dringen tot 10 zelfmoorden per 100.000 inwoners. Slechts 30 landen hebben actie ondernomen.

Volgens specialisten is het ook in Spanje mogelijk om het aantal slachtoffers van zelfdoding te verminderen, net zoals in Finland waar dit daalde van 13 naar 10 per 100.000 inwoners.

Zelfmoord moet bespreekbaar worden gemaakt in Spanje en niet langer een taboe zijn. Zelfmoord heeft vaak te maken met een depressie, psychologische problemen, verslaving en de laatste jaren ook steeds meer bullying of pesten op school.

LEESTIP: Eenzaamheid grootste reden zelfmoord ouderen (70+) in Spanje

De meeste zelfmoorden vinden plaats in de leeftijdscategorie 40 tot 59 jaar maar verhoudingsgewijs is deze het hoogst in de categorie van 70 jaar en ouder. Bij die laatste groep speelt eenzaamheid vaak een grote rol.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?