skip to Main Content
Hevige regenval en hagel verwacht langs de Middellandse Zeekust
123rf

Hevige regenval en hagel verwacht langs de Middellandse Zeekust

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet waarschuwt voor de gevolgen van een DANA ofwel gota fría die over delen van het land trekt langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden. Deze ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ zal veel wind, regen, wateroverlast en hagel brengen vanaf dinsdag.

De tweede week van september begint met slecht weer aangezien men langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen veel last zal hebben van regen, wind en hagel. Dat is volgens de Spaanse kranten de schuld van een nieuwe DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) ook wel gota fría genoemd.

De temperaturen zullen tot wel 10 graden dalen terwijl het gaat regenen, hagelen en flink waaien. Men schrijft zelfs dat er kans is op de eerste sneeuw op de hoogste pieken in de Pyreneeën.

Op onderstaande kaart is te zien dat de DANA via de kust van de regio Cantabrië in Noord Spanje over het land trekt richting de Middellandse Zeekust en de Balearen waar de meeste neerslag verwacht wordt. Zo spreekt men over 331 mm regen in de regio Alicante en Murcia, over 273 mm in Valencia, Castellón en het zuiden van Tarragona en over 133 mm op Ibiza. 

eltiempo.com

Gota fría

De term ‘gota fría’ komt van de vertaling van het Duitse woord ‘Kaltlufttropfen’, waarvan de vertaling bij benadering ‘koude-lucht-druppels’ is terwijl de ‘gota fría’ letterlijk ‘koude druppel’ betekent. Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/uur. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook meestal de temperatuur af. Een gota fría is normaal gesproken van korte duur.

DANA

De term ‘gota fría’ is vervangen door de meer wetenschappelijke term DANA wat een afkorting is van Depresión Aislada en Niveles Altos. Het is dus vrij normaal in de weerberichten de term DANA te zien maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over de ‘gota fría’. Overigens wordt deze weer term vaak te veel en te snel gebruikt door kranten.

Oorzaak

De oorzaak van een DANA is het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandse Zee lucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantische Oceaan lucht vanuit het westen. Deze zomer was het water van de Middellandse Zee warmer dan normaal waardoor er dus theoretisch ook meer kans zou zijn op een of meerdere ‘gotas frías’.

Toch wil een warmere Middellandse Zee niet automatisch zeggen dat er ook meer ‘gotas frías’ gaan plaatsvinden aangezien er nog veel meer vereisten zijn voor de storm met hevige regen. Zo moet de zeelucht warm en vochtig zijn terwijl er een koude luchtstroming (meestal tussen de 5 en 9 kilometer hoogte) dient te zijn die met de warme opstijgende lucht in botsing komt waardoor deze te snel afkoelt en de vochtigheid als regen naar beneden komt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. Hier in Isla Plana geweldige zomer gehad en nog steeds mooi. Een DANA hoort er bij. Altijd van korte duur. Waterbassins weer mooi vol dan. Idd fijn voor de boeren.

 2. Wij wonen in Catral weinig tot geen regen gehad dus laat maar komen de boeren hier hebben hard gewerkt om het land op orde te maken en zullen de natuur bedanken voor het water. Vandaag nog 30 gr. veel wind maar heerlijk weer. Sterkte voor de mensen die er tegen op zien.

  1. Wij hadden onlangs, niet ver van Catral, een zwaar onweer met dikke hagelballen, alle auto’s vernietigd, veel schade aan de huizen. En tevens al de oogst en de fruitbomen van de boeren kapot, en er is geen oogst meer mogelijk tot 2021. Dus roep maar niet te hard om regen en storm.

 3. Wat een gezeur van die Hollanders. Altijd zeiken over het weer te koud,te warm,te nat,te veel wind,rooie regen! Weet iemand nog iets anders negatiefs te noemen of zijn dat fotografen, die hebben er namelijk iets aan!
  We moeten toch echt een beetje water hebben hier!
  Als het goed is krijgen we dat morgen en dit is heel hard nodig voor dit land!
  Sterkte morgen iedereen met de eerste Gota Fria!
  Afwachten wat er gaat gebeuren met het weer in de Costa Blanca!!!!????

 4. Wij zitten momenteel in Oliva met de camper, van Zondag 1 September op Maandag 2 September regen gehad.
  Vandaag van 13.30 tot 14.45 verder droog wel een frisse wind, we kijken het aan, als het echt slecht word zijn we weg.

 5. Rob, wat raar, wij wonen in Alicante en gebben géén druppel regen gehad in heel de maand augustus. De eerste regendruppelszijn hier gevallen in de 1ste week van september

  1. Ik zou een e-mail sturen naar de aemet dat hun neerslagkaartjes over de maand augustus niet kloppen. Het heeft weinig zin om daarover met mij in gesprek te gaan.

  1. Gisteren veel korte plensbuien gehad in Cartegena. Gisterenavond en vannacht urenlang superhard geregend in Torrevieja.

 6. Gelukkig duurt zo’n DANA niet al te lang. Wanneer wij eind deze maand naar de Costa Blanca gaan zal de zon wel weer schijnen. Wij hebben de DANA in het voorjaar in Benissa meegemaakt. Een tweede keer hoeft voor ons niet.

  1. Hier in Benalmádena morgen avond en Donderdag regen voorspeld. Maar goed dat zeiden ze ook vorige week. Niks van gemerkt.

 7. Ik ga tijdelijk terug naar NL. Dit wordt een drama als het tegenzit, en die gok neem ik niet. Ik vind trouwens vrijwel de hele maand september tot nu toe zwaar tegenvallen, en dus niet alleen deze tweede week. Het is veel te koud en nat voor de tijd van het jaar. In augustus ook al veel regen gehad. Wel goed voor de natuur uiteraard.

   1. Als je richting zuiden gaat, Andalusie, Malaga is geen sprake van slecht weer. Het is hier nonstop hoogzomer, geen regen en 30c of hoger.

   2. Holla Petra,
    Wij wonen tachtig kilometer ten zuiden van Valencia. Dat is in de Comunidad Valenciana.
    Maandag schitterend weer gehad met temperaturen van 32 graden.
    Vandaag, was het aardig weer 27 graden tot 13.00 uur. Sinds die tijd regent het, met soms wat hagel, en onweert het.

   3. In Altea. Er is hier kans op 400 mm. En nu lees ik in diario dat er ook kans is op en medicane. Het hoeft dus niet persé, maar als het wél komt wordt dit catastrofaal . Ik ben dus weg.

    1. Ja idd, zou ik ook wel eens willen weten waar jij zit Rob. Hoe kun je nu zeggen dat augustus voor veel regen heeft gezorgd en september ook tegen valt. Hier aan de Costa Blanca hebben we een van de warmste zomers in tijden gehad. En ook nu half september is het nog 31 graden. Zit je in de Sierra Nevada of zo?

     1. Martin, dat is niet alleen mijn beleving, maar kijk gewoon even op het maandoverzicht van de Aemet. Daar zie je ook dat het hier extreem nat is geweest voor augustus.

    2. Moet je wat zuidelijker verhuizen. Al maanden geen regen gezien. April was goed nat. Sinds dien alleen zon. Heerlijk. Dus paar dagen regen boeit niet zo als maar snel weer mooi wordt. Maar denk niet dat er regen gaat komen bij ons. 😀

     1. Ja, denk ook dat het van april geleden is dat we regen hadden. Dus nu meer dan nodig!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken