Spionageschandaal raakt de Partido Popular (PP) en voormalige politici waaronder Rajoy

Spionageschandaal raakt de Partido Popular (PP) en voormalige politici
Beeld: Archieffoto

Spionageschandaal raakt de Partido Popular (PP) en voormalige politici waaronder Rajoy

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt al lang gesproken over de fraude en corruptie binnen de Partido Popular partij waar de voormalige penningmeester Luis Barcenas en andere voormalige politici bij betrokken zijn. Maar nu is er meer informatie naar buiten gekomen in de zogenaamde zaak ‘Kitchen’ waaruit blijkt dat de PP-partij toen deze de regering vormde de politie gebruikt heeft om voor eigen gewin de echtgenote van Barcenas te volgen en bespioneren uit angst voor belastend materiaal over de PP en politici.

Er komt de laatste dagen veel informatie naar buiten over de zaak ‘Kitchen’ waarbij gesproken wordt over diverse hoofdpersonen. Ten eerste gaat het om de inmiddels voormalige politici zoals Jorge Fernández Díaz (voormalige minister van Binnenlandse Zaken), María Dolores Cospedal (voormalige secretaris-generaal van de PP-partij) en ook Mariano Rajoy alias ‘Asturiano’ (voormalige premier van Spanje).

Deze personen zijn verwikkeld in een spionageschandaal waarbij de voormalige penningmeester Luis Barcenas en zijn echtgenote Rosalia Iglesias, de chauffeur van Barcenas en voormalig politie inspecteur Villarejo ook belangrijke personen zijn. 

Volgens een intern politierapport was de voormalige partijleider van de PP en premier van Spanje Mariano Rajoy op de hoogte van de spionage van zijn voormalige penningmeester en zijn echtgenote. 

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2013 en 2014 ten tijde van de PP-regering blijkbaar 71 agenten van de Policia Nacional ingezet om de echtgenote van de gevangen gezette Barcenas te volgen op zoek naar belastend materiaal over de Partido Popular en diverse politici. 

De voormalige secretaris generaal van de PP Maria Dolores Cospedal wordt samen met de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz gezien als de opdrachtgevers van de spionage van de voormalige penningmeester en zijn echtgenote. Cospedal schijnt persoonlijk hierbij betrokken te zijn op zoek naar belastend materiaal over haarzelf en haar echtgenoot.

Al met al is het hele spionageschandaal een lang en gecompliceerd verhaal maar de huidige PP onder leiding van Pablo Casado zegt dat dit iets is van de oude PP en niets te maken heeft met de huidige PP. Maar de partijen PSOE en Unidas-Podemos willen een onderzoek naar de spionage affaire en meer nog een onderzoek naar het gebruik van de politie voor eigenbelang van de Partido Popular.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.