Ontdek de herfst in Spanje per georganiseerde autorondreis

Oeps ... foto ontbreekt!

Ontdek de herfst in Spanje per georganiseerde autorondreis

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel Nederlanders en Belgen komen alleen in de zomermaanden naar Spanje om te genieten van de zon, strand en de fiesta. Spanje is echter het hele jaar de moeite waard om te bezoeken en nu de grote zomerdrukte voorbij is in de meeste gebieden in Spanje, is het tijd om te genieten van de herfst.

Zo kun je nog volop genieten van de zon en aangename temperaturen in het zuiden van Spanje of op de Canarische Eilanden. Het is in oktober ideaal weer om te genieten van al het moois wat Spanje te bieden heeft, of het nu het natuurschoon is of de vele monumenten en prachtig gelegen dorpen en steden. Hieronder enkele tips om met een autorondreis te doen in de Otoño in España.

Ontdek de herfst in Spanje per autorondreis
Olvera (Cádiz) / 123rf

Bezoek Los Pueblos Blancos in Andalusië

Wie kent ze niet, die mooi gelegen witte dorpjes op een heuvel of tegen de bergwand. Met name in Andalusië staat het vol van de witte dorpen of Pueblos Blancos waarvan traditiegetrouw de vrouwen de huizen elk jaar wit kalken. Zo kun je met een autorondreis beginnen in Mojácar in de provincie Almería en dan doorrijden via de Alpujarra in het natuurgebied Sierra Nevada in Granada naar Nerja en Frigiliana, volgens veel mensen een van de mooiste witte dorpen van het zuiden.

In de provincie Málaga mogen de dorpen Antequera, met het prachtige El Torcal natuurgebied en Ronda met de bekende kloof en brug niet ontbreken op het lijstje, ook al zijn dit niet echt witte dorpen zijn ze toch zeker de moeite waard om te bezoeken. In het gebergte van Ronda ligt overigens ook een blauw dorp, Júzcar wat bekend is vanwege het feit dat het ooit het smurfendorp was, zeker leuk om eens te bekijken.

Het dorp Mijas is bij veel Nederlanders en Belgen bekend vanwege de prachtige ligging niet ver van zee en met prachtige panoramische vergezichten en niet te vergeten de leuke straten en pleinen waar men ook per ezel van kan genieten (maar lopen is diervriendelijker). Niet ver van Marbella vindt je een van de meest bezochte en gefotografeerde witte dorpen van Andalusië, Cásares met de prachtig gelegen witte huizen en smalle straatjes waar je heerlijk kunt wandelen.

Verder naar het zuiden, in de provincie Cádiz, liggen de dorpen Arcos de la Frontera en Jerez de la Frontera die een bezoekje waard zijn. In Cádiz liggen echter nog 17 andere witte dorpen dus aan bezienswaardigheden geen gebrek. Als je toch in die hoek bent moet je zeker ook de stad Cádiz zelf bezoeken, zeer de moeite waard.

Ontdek de herfst in Spanje per autorondreis
La Rioja / 123rf

Bekijk de druivenoogst in de bekende Spaanse wijngebieden

September en oktober zijn de maanden waarbij de wijnmakers de druiven oogsten en op veel gebieden in Spanje is het dan ook een drukke bedrijvigheid. Met name in die gebieden waar de goede wijnen vandaan komen is het leuk om eens te gaan rondrijden en wie weet zelfs wel even te helpen met de druivenoogst.

Spanje kent veel wijngebieden maar bijvoorbeeld de Penedés in de provincie Barcelona of de Priorat in de provincie Tarragona zijn de moeite waard als je in die buurt bent. In Navarra kun je naast de vele druivengaarden ook mooie steden bekijken zoals Pamplona en Olite en als je geluk hebt vindt er ergens nog wel een druivenoogstfeest plaats (Fiesta de la Vendimia).

Verder naar het noorden komen we in het bekendste wijngebied van Spanje, La Rioja. Hier is het een aaneenschakeling van druivenranken en boeren die druk bezig zijn met de druivenoogst. Hier kun je veel bodega’s bezoeken en uiteraard de wijnen proeven en natuurlijk meenemen naar huis. Bezoek hier ook de hoofdstad van de regio Logroño met de prachtige gebouwen.

Ontdek de herfst in Spanje per autorondreis
Selva de Irati / Pixabay

Bezoek een van de prachtige natuurparken

Spanje staat bekend vanwege de vele natuurgebieden en de herfst is dan ook een mooie tijd om deze eens te bezoeken. Het is immers minder warm en de bomen verkleuren naar donkerrood wat een mooi spektakel oplevert. In Navarra staat een van de grootste bossen van Europa, de Selva de Irati verdeeld over een groot deel in Spanje en een kleiner deel van het bos in Frankrijk in de uitlopers van de Pyreneeën. In diezelfde Pyreneeën vind je in Catalonië het natuurgebied Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, een prachtig gebied met meer dan 200 meertjes ten noorden van de stad Lerida.

Meer naar het zuiden van het land, daar waar de temperaturen ook in september en oktober nog aangenaam zijn, vind je mooie natuurgebieden zoals El Torcal in Málaga, Monfragüe in Extremadura, Sierra de Cazorla en Sierra de Segura in Jaén en de Sierra Nevada in Granada. In Almería treft men het Cabo de Gata natuurpark aan wat prachtig gelegen is aan de kust terwijl verder naar het noorden het Parque Natural de Doñana de moeite waard is om te bezoeken.

Ontdek de herfst in Spanje per autorondreis
Mezquita, Córdoba / 123rf

Bezoek de UNESCO steden van Spanje

In Spanje zijn veel steden beschermd en erkend door UNESCO en deze makkelijk te bezoeken met een van de vele autorondreizen. Zo kun je beginnen in Madrid en dan de route vervolgen naar Segovia met de prachtige Alcazar en Kathedraal of naar Ávila, de stad met de mooie middeleeuwse muur. In dezelfde buurt vind je ook de steden Toledo en Salamanca, beiden met prachtige gebouwen en mooie straten waar je heerlijk kunt wandelen.

Verder naar het zuiden kun je onder andere de steden Granada, Córdoba, Sevilla of Málaga bezoeken en genieten van de kerken, kathedralen en andere monumenten zoals natuurlijk de Mezquita in Córdoba, het Alhambra in Granada en de kerk in Sevilla. Nog verder naar het zuiden vind je de prachtige steden Cáceres en Trujillo in de regio Extremadura en verder naar het oorden uiteraard Santiago de Compostela met de enorme kathedraal waar jaarlijks duizenden pelgrimgangers naar toe gaan.

Ontdek de herfst in Spanje per autorondreis
Mallorca / 123rf

Bezoek de eilanden

Een bezoek aan een eiland is altijd leuk en zeker in de herfst is het rustiger en zijn er minder (en andere) toeristen. Zo kun je op de Canarische eilanden zoals Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en de overige Canarische Eilanden genieten van zon, zee, strand en mooie wandelingen in de natuur of prachtige rondritten op de mooie routes.

Op de Balearen kun je genieten van de rust en natuur. Zo is Mallorca altijd druk in de zomermaanden maar wordt het rustiger en aangenamer in de herfst. Je kunt dan mooi rondrijden over de prachtige wegen, door mooie natuurgebieden en de mooi gelegen baaien bezoeken. Ook het eiland Menorca is meer dan de moeite waard om eens te ontdekken, ook al is het minder groot en minder bergachtig dan buureiland Mallorca. De baaien en stranden zijn overweldigend en rijden met een auto is op Menorca aangenaam en makkelijk.

KLIK HIER voor autorondreizen van AutoReisWinkel.nl

Meer informatie en autorondreizen op de website. Voor Paradores reizen kunt u ook terecht op onze ParadoresReizen website.

Wil je een eigen reis samen stellen met een eigen gepande route? Ook dat kan met AutoReisWinkel, zonder extra kosten en altijd met de leukste en mooiste hotels tegen de voordeligste tarieven met onze op-maat-reizen.

Ga naar de inhoud