skip to Main Content
Catalaanse regiopremier heeft gesproken: Onafhankelijkheid maar nu nog niet (2017)

Catalaanse regiopremier heeft gesproken: Onafhankelijkheid maar nu nog niet (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Met een uur vertraging en onenigheid binnen de separatische partijen is regiopremier Carles Puigdemont om 19.00 uur met zijn veel verwachte toespraak begonnen waarbij hij aankondigde dat er voorlopig geen onafhankelijkheid zal zijn. Gedurende meer dan 40 minuten heeft hij een heel verhaal gehouden over de geschiedenis van de afscheidingsstrijd van Catalonië, een overzicht van het aantal stemmers op 1 oktober en een economische balans tussen Spanje en Catalonië.

UIteindelijk geeft Puigdemont aan dat met 2 miljoen stemmen Catalonië het recht heeft om een Catalaanse republiek te worden maar vanwege onder andere regionale, nationale en internationale druk en verzoeken om te overleggen en te praten over een toekomst hij vraagt om dit niet te doen. Hij vraagt dan ook aan het parlement om diverse weken of maanden kalmte en tijd voor overleg om alsnog het recht van de Catalanen op soevereiniteit in te willigen. Er komt dus voorlopig nog geen Catalaanse republiek.

Voorlopig heeft Puigdemont nog geen eenzijdige onafhankelijkheid van Catalonië uitgesproken al is dat volgens hem wel de weg die het regionale parlement zou moeten volgen gezien het feit dat er 2 miljoen Catalanen zijn die dat willen, aldus Puigdemont. Puigdemont heeft dus wel de onafhankelijkheid aangekondigd want dat dient hij te doen vanwege de regionale wetten maar deze werd meteen geannuleerd om dialoog aan te gaan met onder andere de Spaanse centrale regering, andere nationale partijen en ook de internationale bemiddeling waarbij hij hoopt op de bemoeienis van de EU.

“Proponemos suspender durante unas semanas la declaración de independencia para entrar en una etapa de diálogo”

De parlementsleden van de extremistische CUP partij waren de reden dat de toespraak één uur later was begonnen omdat ze het niets eens zijn met de tekst van Puigdemont. CUP heeft altijd aangekondigd dat ze alleen een onafhankelijkheid accepteren, niets anders. Daarom hebben de parlementariërs van de CUP ook niet geklapt tijdens de toespraak van de regiopremier en was op de gezichten te zien dat ze niet blij zijn. De jeugdafdeling van de CUP, genaamd ARRAN die ook verantwoordelijk zijn voor acties tegen het toerisme, hebben op Twitter gesproken van verraad wat niet getolereerd kan worden.

De Spaanse regering heeft de verklaring van Carles Puigdemont echter wel gezien als een unilaterale verklaring van afscheiding en heeft aangekondigd maatregelen te gaan nemen. Wat deze zullen zijn is nog niet bekend maar deze kunnen artikel 155 of artikel 116 zijn waarbij de Spaanse centrale regering de controle van de hele autonome deelstaat Catalonië overneemt.

“Decepción”. “Rabia”. “Indignación”

De Catalanen die voorstanders zijn van een onafhankelijk Catalonië die overal op straat stonden in Barcelona, Tarragona, Girona en andere steden en dorpen zijn triest en teleurgesteld over de beslissing van hun regiopremier Puigdemont. Men had gehoopt dat deze dinsdag 10 oktober een dag zou zijn waar geschiedenis geschreven zou worden met de verklaring van een Catalaanse republiek. Even was er hoop maar na de woorden van hun regiopremier vervaagde dat snel. Daar waar de pleinen en straten vol stonden met gespannen en nerveuze Catalanen liepen deze plaatsen snel leeg nadat Puigdemont zijn woorden had gesproken. Men is teleurgesteld en men weet niet goed wat er nu gaat gebeuren.

Wordt vervolgd…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 33 reacties
 1. Ik woon nu voor de tweede keer in BCN, sinds Maart 2017. en ben naar hier gezonden door een Frans bedrijf. De eerste keer was 2005-2007. Mijn toenmalige chef, een Catalaan van (toen) bijna 60 die de hele wereld had gezien, vertelde mij een keer in een restaurant in Tenerife, waar wij ons project hadden, dat “de Spanjaarden in CAT naar huis moesten”, het vuur kwam uit zijn ogen. Afgezien van dit incident ging het toen nog wel enigszins – of ik was niet goed genoeg op de hoogte. Nu 10 jaar later zie ik op mijn werk – nog steeds hetzelfde bedrijf – een enorm verschil tussen collega’s: er zijn voor en tegenstanders bij de CATs en ook bij de “import”. De voorstanders zijn eenvoudig te paaien: je vertelt ze bijv. “wij hebben “los de Madrid” ook 80 jaar over de vloer gehad”. Ze meten zich heel graag een slachtoffer rol aan, tegelijkertijd voelen ze zich ver verheven boven de rest van Spanje. Zo vertelde ik dat niemand van onze vrienden van Engeland tot Rusland ons wilde bezoeken. De reactie was: “het is heel erg – alles wat ze over ons schrijven”. Mijn vrouw heeft Spaanse les van een Catalaanse. Tijdens de les komen er steeds hints in de trend van “in Madrid dragen de vrouwen dit nog” ed en 101 andere speldeprikjes die ze verzint. Ze is vol van haar superioriteit, met haar typisch Catalaanse kapsel. Aan de andere kant zei mijn CAT buurman op het werk toen het erop leek dat P. verkiezingen had uitgeroepen: jammer want dan kunnen de extremisten ook weer mee doen. Het is te hopen dat ze een beetje tot inkeer komen maar ik vrees dat de onwetendheid en blinde woede overheerst. Het was de bedoeling/afspraak dat wij hier na 2 jaar “proef” zouden blijven indien het ons zou bevallen. Ik heb inmiddels een goede reden om dit niet te doen en het is de vraag of we dit keer de 2 jaar gaan halen. Er hangen vandaag trouwens geen helicopters boven de stad. Vreemd.

 2. En nu maar hopen dat de regeringsleiders deze berichten lezen, dan komt alles toch nog goed. Want wij Nederlanders weten het altijd beter. Maakt niet uit waar het allemaal om draait!!

  1. Waar slaat dit op? Je mag toch je mening geven?
   En dit betreft kennelijk alleen de Nederlanders ? Niet de Belgen?
   Trieste reactie.

 3. Ik heb heel goed geslapen dankzij die nietsnut en ophitser. Het is mij bekend dat PP veel corruptie heeft gehad en wellicht nog heeft. Die ellende zien we ook bij PSOE en in Catalonië en heeft te maken met mensen die nog weinig van politiek afweten, in de zin voor je vaderland werken en niet voor jezelf. Catalanen zijn de beste business mensen die ik gezien heb in heel Spanje en heb daar dan ook altijd goede zaken gedaan. Heb nooit last van de taal gehad, want als ik langs kwam werd er aan de tafel meteen Spaans gesproken uit beleefdheid en ook in de winkels. Catalonië heb ik altijd als de motor van Spanje gezien en daar zat het Groot Kapitaal en met het Groot Kapitaal valt niet te spotten. Dat ondervond ook die fanatieke Largo Caballero en 1936. Domme fanatieke politici daar in Barcelona die met hun toedoen nu Catalonië armer gaan maken en zonder het te willen de rest van Spanje rijker gaan maken. Nu maar kijken wat die ophitsers, haatdragers en domme politici aldaar opnieuw gaan doen.

 4. Ik weiger mee te doen aan het uitlachen van Puigdemont and friends. Mijn hart huilt voor hen die zich zand in de ogen lieten strooien en die hartstochtelijk hoopten op een betere behandeling door de regering. Ik weet namelijk van het enorme verdriet dat er inmiddels
  is ontstaan binnen families waar dit conflict zo hoog op liep, dat men niet langer met elkaar wenst te spreken. Het repareren gaat veel tijd (en verstand) vergen waarvan ik maar hoop dat het in ruime mate voorhanden is!
  Sterkte mensen en ik wens jullie veel wijsheid!

 5. Ik heb een tijdje op de bank gezeten met popcorn, ik denk dat ik dat nog maar even blijf doen.

  1. Spoed-kursus schaken voor dummies aangeraden!
   Jullie hebben het niet door, he?
   Ik moet zo om lachen!
   Strategie is niet jullie sterkte zo te zien…..

   Blijft aub maar kijken slimme opas……hou jullie rolstoel vast ….want we hebben Spanje’s regering in een hoek gezet; ‘t maakt niet uit de “move” dat hij doet…….welke dan ook…hij verlies!
   ●155? >Rajoy verlies
   ●Géén dialoog? >Rajoy verlies
   ●Wel dialoog? >Rajoy verlies
   ●Niets doen? > Rajoy verlies

   Hoe dan ook…….Catalunya’s onafhankelijkheid is getekend.
   Kwestie van dagen….weken…..

   Een meester-spel.

   Blijf maar lachen….en pop-corn eten. Jullie snappen het maar niets van, he?

   Mensen kinderen…….

   1. Je hebt gelijk Gemma, wat er ook gebeurt Spanje verliest. En Catalonië verliest. Gefeliciteerd.

    1. Dislexie is te verhelpen, Anton.

     Rajoy is NIET Spanje.

     Catalunya wordt onafhankelijk en dus….verlies eindelijk, de dikke ketting die ons aan de spaanse regering vast hield.

     1. Indoctrinatie en manipulatie is ook te verhelpen, Gemma. Je bent er zelf bij en bepaalt zelf of je alle kletskoek slikt en de oogkleppen ophoudt. Sterkte.

   2. Cataluña heeft ook zoveel vrienden hè? Noem eens 1 land die dit steunt?

 6. Hoeveel het er totaal zijn weet ik niet, maar zeker 5 of 6 moeten maar de gevangenis in en vele anderen zouden in feite nooit meer aan politiek mogen doen. Ik zie vele landverraders, die vroeg of laat weer terugkomen om de bevolking op te hitsen. Men moet de zaak hard aanpakken, maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren.

  1. Toch is de PP de grootste land verrader vol met corruptie, daar is het ook allemaal mee begonnen. Zonder de PP aan de macht was dit allemaal niet eens gaande. De PP heeft nog helemaal niets waar gemaakt en zijn eigen volk verraden, en met de PP aan de macht komt Spanje nooit meer uit de crisis. Nieuwsbronnen en Kranten die eigendom zijn van de PP willen je anders doen geloven maar niets is minder waar. Werkeloosheid is niet opgelost wel omlaag gegaan omdat velen zijn vertrokken of zich niet eens meer inschrijven bij het INEM, ga zo maar eindeloos door.

   1. Zolang de PP het voor het zeggen heeft zal het steeds verder bergaf gaan met Spanje, als een partij die bestaat uit Francoisten zullen ze het volk verder onderdrukken en zal Spanje nooit een democratie worden.

   2. Leo, jij hebt gelijk.
    AUB, Zoek bij youtube een documenteel gemaakt door Baleares, onder de titel: “interesos d’estat, en ruta”.
    Het duurt ongeveer een half uurtje en het is de moeite waard.
    Jij zal het nooit zien bij geen enkele spaanse tv.

    Het zal jij niet koud laten….kom jij achter met beelden d’r van, van bijv hoe PP een containers-haven in Extremadura aan het bouwen is om 400 kms van de zee!! En naast de spook-vliegveld daar. En natuurlijk…..een AVE ook. Duizenden miljoenen geinvesteerd en totaal zinloos (behalve voor hun privee bank-rekeningen, natuurlijk.)

    Veel waarheden die geen tv in Spanje wil laten zien.
    De moeite waard!

    1. Typische houding van Catalonië, “wij hebben inmiddels een AVE (hogesnelheidstreinverbingding) dankzij Spaans en Europees geld dus de aanleg ervan voor andere regio’s zoals Extremadura en Galicië is geldverspilling”. Ikke ikke ikke en de rest kan stikke…

   3. Corruptie is weidverspreid in Spanje, Catalonië inbegrepen. De Pujols die 30 jaar Catalonië regeerden hebben minstens 3 miljard gestolen van de Catalanen terwijl ze hen met onafhankelijkheidswortels stilhielden. En ze trappen erin. Het is van groot belang voor corrupte politici dat het onafhankelijkheidscircus gaande wordt gehouden, onafhankelijkheid zou daar een eind aan maken dus dat interesseert sowieso niet. Alleen de illusie van onafhankelijkheid interesseert voor zowel de corrupte politiek uit Madrid als uit Catalonië. En zien we het dus ook elke keer dat met er alles aan doet om een status-quo voort te zetten.

   4. De PP wordt in deze voor 100% gesteund door C en de PSOE.
    Lekker makkelijk schieten op Rajoy, maar er is enorm brede steun voor hem.

 7. De Spaanse ministerraad komt morgenochtend om 0900 in spoedzitting bijeen. We kunnen dus nog wel een nachtje rustig slapen, Haha.

  1. Jij wel…..maar ik garandeer jij dat ze zullen vanacht weinig slapen…..

   Ha ha

   1. Wat ik vooral zie is veel verdeeldheid die met de dag groter wordt. De Catalanen voelen zich altijd zo superieur aan de Spanjaarden, als dat de drijfveer is en geld, dan snap ik de verdeeldheid wel. Kijk nu eens naar feiten:
    1) Er is geen meerderheid voor onafhankelijkheid, daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben
    2) Europa zal het eerste decennia Catalonie niet toelaten tot Europa
    3) De Catalaanse regering heeft nog nooit een goed plan naar buiten gebracht, een beetje zoals Wilders in NL die alleen maar zegt minder immigranten en islam

    Dus ik had het Catalaanse volk slimmer verwacht. Let wel mij maakt het niks uit en ik veroordeel iedere vorm van geweld, maar Puigdemont sleept op deze manier zijn “eigen” volk mee in een crisis en is nu alleen maar tijd aan het kopen.

    1. Niet onbelangrijk: er is ook geen geld voor een onafhankelijk Catalonië, de regio is van financiering uit Spanje afhankelijk.

     1. Als het zo door gaat is er straks helemaal geen geld meer in cataluña.
      Ook daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben om dat te zien.

 8. Ongelofelijk wat Puigdemont zijn volk aandoet. Alle separatisten zijn continu voor de gek gehouden en nu blijkt dat het sprookje niet uitvoerbaar is. Ik heb te doen met alle mensen die in blind geloof achter deze charlatans zijn aangelopen. Al deze haat en ruzies die zij in de samenleving hebben veroorzaakt had voorkomen kunnen worden. Naar verwachting zal dit Puigdemont de kop kosten, ook omdat de CUP een kabinetscrisis zal veroorzaken.
  Maar ook Madrid zal van zich laten horen. Men kan deze klucht immers niet laten dooretteren. Binnenkort zal de autonomie van Catalonië tijdelijk worden opgeheven, Puigdemont en de zijnen zullen ter verantwoording worden geroepen, het parlement zal worden ontbonden en over enkele maanden zullen er nieuwe verkiezingen volgen, waarbij hopelijk het thema separatisme vooraf wordt verboden.

  1. Copy paste van een europeese gediputeerde (niet catalaans)=

   《Respect Puigdemont he declares independence & suspends the process to dialogue, he generously reaches out if Spain refuses ….. …independence is a fact.》

   1. Bronvermelding?? Heel Europa heeft al gezegd dat ze Catalonië niet erkennen en dat het niet tot de EU kan toetreden. Dus hou nou op met fake news, niet iedereen heeft oogkleppen op.

 9. Een pareltje trouwens van Puigdemont uit zijn speech van vanavond: “het Catalaanse “Estatut” is een vernedering voor de Catalanen”. Het Estatut is zeg maar de Catalaanse grondwet (die hij met het referendum en het uitroepen van de onafhankelijkheid aan zijn laars lapt.) Een minister-president die zijn grondwet een vernedering noemt (omdat die hem niet uitkomt), die kende ik nog niet.

  1. Anton, voor dat jij een mening geeft, zou jij beter eerst moeten informeeren….lezen….; anders loopt jij de kans om zulke domme opmerkingen te schrijven die helemaal fout zijn.

   Zoek uit wat gebeurde met ons Estatut de Catalunya.
   Zoekt het maar uit!
   Het werd door Pp vernield en was gestemd door 88% van ons Parlament. Zij waren toen heel trots op! Ze lachten ons uit met grote gebaaren! ….wel…..nu zie jij de antwoord.
   Het was niet ons Estatut meer, maar Pp’s Estatut.
   18 keer….18!!! Hebben we geprobeerd om naar de Senaat darmee te kommen om te praten. 18 keer zeiden ze niet (met z’n meederheid op Senaat).

   Nu is het te laat.
   Volgende keer dat wij gaan “praten” het zal over de activos y pasivos en de reparto.

   1. Precies Gemma,
    Denk dat heel veel mensen een opinie geven zonder de achtergrond te weten en/of alleen éénzijdige informatie (willen) hebben!!
    Visca.

   2. Ik hou het bij de feiten Gemma, Puigdemont heeft de Catalaanse grondwet, waar hij aan gehouden is en door het Catalaans parlement is goedgekeurd, een vernedering genoemd. Alleen Maduro in Venezuela is in staat om zoiets over de eigen grondwet te zeggen. Ik vrees dat met een Catalaanse dictatuur en anarchisten en separatisten als leiders Catalonië er niet op vooruitgaat, tenzij je Venezuela als lichtend voorbeeld voor Catalonië ziet…

  1. Inderdaad, hij “stelt de gevolgen van de uitroeping van onafhankelijkheid uit”, dat impliceert dat de onafhankelijkheid is uitgeroepen, en dat impliceert dat het constitutionele hof en de overheid moeten optreden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken