Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan spreekt over zes besmette plaatsen in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan spreekt over zes besmette plaatsen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Consejo de seguridad nuclear (CSN) ofwel het nucleaire veiligheidsorgaan heeft toegegeven dat er in Spanje tenminste zes plaatsen zijn die nucleair verontreinigd zijn. Ondanks deze gevaarlijke situatie zegt het CSN dat er geen gevaar is voor de bevolking.

Deze redelijk verontruste informatie werd door het CSN bekend gemaakt tijdens de presentatie van het radiologisch toezicht dat door het overheidsorgaan wordt uitgevoerd in Spanje. Ondanks de besmetting zegt het CSN dat er absoluut geen gevaar is voor de volksgezondheid aangezien er continu toezicht is en alles onder controle is.

Er wordt gesproken over de volgende nucleair besmette plaatsen in Spanje:

Palomares in de gemeente Cuevas de Almanzora in de provincie Almería waar in 1966 twee Amerikaanse vliegtuigen beladen met thermo nucleaire bommen op elkaar botsten.

Een andere plaats die besmet is, is de beroemde rood gekleurde Rio Tinto in de provincie Huelva (Andalusië) waar de uitlopers vol zitten met radioactief afval. Om precies te zijn gaat het om de moerassen van Mendaña, gelegen in de monding van de Tinto-rivier in Huelva vóór de samenvloeiing met de Odiel-rivier.

In El Hondón in de provincie Cartagena in Murcia is het ook niet pluis en is een gebied van 108 hectare besmet met uranium-238 ofwel fosfaatslib. Ook in de provincie Madrid en Toledo aan de rand van het kanaal Real del Jarama is er een grote aanwezigheid van splijtingsproducten zoals cesium-137 en strontium-90.

Een ander besmet deel is te vinden in de provincie Tarragona in Catalonië waar in een reservoir van de Ebro-rivier in de stad Flix, waar tevens een kerncentrale staat, het water en de grond vervuild is met uranium-238, al is het grootste deel daarvan reeds verwijderd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.