Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan spreekt over zes besmette plaatsen in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse Consejo de seguridad nuclear (CSN) ofwel het nucleaire veiligheidsorgaan heeft toegegeven dat er in Spanje tenminste zes plaatsen zijn die nucleair verontreinigd zijn. Ondanks deze gevaarlijke situatie zegt het CSN dat er geen gevaar is voor de bevolking.

Deze redelijk verontruste informatie werd door het CSN bekend gemaakt tijdens de presentatie van het radiologisch toezicht dat door het overheidsorgaan wordt uitgevoerd in Spanje. Ondanks de besmetting zegt het CSN dat er absoluut geen gevaar is voor de volksgezondheid aangezien er continu toezicht is en alles onder controle is.

Er wordt gesproken over de volgende nucleair besmette plaatsen in Spanje:

Palomares in de gemeente Cuevas de Almanzora in de provincie Almería waar in 1966 twee Amerikaanse vliegtuigen beladen met thermo nucleaire bommen op elkaar botsten.

Een andere plaats die besmet is, is de beroemde rood gekleurde Rio Tinto in de provincie Huelva (Andalusië) waar de uitlopers vol zitten met radioactief afval. Om precies te zijn gaat het om de moerassen van Mendaña, gelegen in de monding van de Tinto-rivier in Huelva vóór de samenvloeiing met de Odiel-rivier.

In El Hondón in de provincie Cartagena in Murcia is het ook niet pluis en is een gebied van 108 hectare besmet met uranium-238 ofwel fosfaatslib. Ook in de provincie Madrid en Toledo aan de rand van het kanaal Real del Jarama is er een grote aanwezigheid van splijtingsproducten zoals cesium-137 en strontium-90.

Een ander besmet deel is te vinden in de provincie Tarragona in Catalonië waar in een reservoir van de Ebro-rivier in de stad Flix, waar tevens een kerncentrale staat, het water en de grond vervuild is met uranium-238, al is het grootste deel daarvan reeds verwijderd.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb met belangstelling de info over Palomares via Google opgezocht en met verbijstering gelezen hoe een aan één schakeling van afkoopschandalen en doofpot procedures hier door elkaar verweven zijn.

Volgens mij zijn ze deze nog vergeten te vermelden: Acerinox accident in Los Barrios en waar ze de afgegraven besmette grond in Huelva gedumpt hebben in het natuurreservaat. Het aantal kankergevallen in Campo de Gibraltar en omgeving is erg hoog.

Wat een verontrustend nieuws. Ik hoop dat het niet alleen feiten zijn maar dat de overheid er ook iets aan doet om het op te ruimen. Lijkt mij te gevaarlijk om niets aan te doen en Spanje is hoop ik in dat opzicht ook geen derde wereld land.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.