skip to Main Content
Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan spreekt over zes besmette plaatsen in Spanje
Pixabay

Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan spreekt over zes besmette plaatsen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zes nucleair besmette plaatsen in Spanje

Pixabay

MADRID – Het Spaanse Consejo de seguridad nuclear (CSN) ofwel het nucleaire veiligheidsorgaan heeft toegegeven dat er in Spanje tenminste zes plaatsen zijn die nucleair verontreinigd zijn. Ondanks deze gevaarlijke situatie zegt het CSN dat er geen gevaar is voor de bevolking.

Deze redelijk verontruste informatie werd door het CSN bekend gemaakt tijdens de presentatie van het radiologisch toezicht dat door het overheidsorgaan wordt uitgevoerd in Spanje. Ondanks de besmetting zegt het CSN dat er absoluut geen gevaar is voor de volksgezondheid aangezien er continu toezicht is en alles onder controle is.

Er wordt gesproken over de volgende nucleair besmette plaatsen in Spanje:

Palomares in de gemeente Cuevas de Almanzora in de provincie Almería waar in 1966 twee Amerikaanse vliegtuigen beladen met thermo nucleaire bommen op elkaar botsten.

Een andere plaats die besmet is, is de beroemde rood gekleurde Rio Tinto in de provincie Huelva (Andalusië) waar de uitlopers vol zitten met radioactief afval. Om precies te zijn gaat het om de moerassen van Mendaña, gelegen in de monding van de Tinto-rivier in Huelva vóór de samenvloeiing met de Odiel-rivier.

In El Hondón in de provincie Cartagena in Murcia is het ook niet pluis en is een gebied van 108 hectare besmet met uranium-238 ofwel fosfaatslib. Ook in de provincie Madrid en Toledo aan de rand van het kanaal Real del Jarama is er een grote aanwezigheid van splijtingsproducten zoals cesium-137 en strontium-90.

Een ander besmet deel is te vinden in de provincie Tarragona in Catalonië waar in een reservoir van de Ebro-rivier in de stad Flix, waar tevens een kerncentrale staat, het water en de grond vervuild is met uranium-238, al is het grootste deel daarvan reeds verwijderd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Ik heb met belangstelling de info over Palomares via Google opgezocht en met verbijstering gelezen hoe een aan één schakeling van afkoopschandalen en doofpot procedures hier door elkaar verweven zijn.

  2. Volgens mij zijn ze deze nog vergeten te vermelden: Acerinox accident in Los Barrios en waar ze de afgegraven besmette grond in Huelva gedumpt hebben in het natuurreservaat. Het aantal kankergevallen in Campo de Gibraltar en omgeving is erg hoog.

    1. Wat een verontrustend nieuws. Ik hoop dat het niet alleen feiten zijn maar dat de overheid er ook iets aan doet om het op te ruimen. Lijkt mij te gevaarlijk om niets aan te doen en Spanje is hoop ik in dat opzicht ook geen derde wereld land.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken