Search
menu
Search

Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan spreekt over zes besmette plaatsen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan spreekt over zes besmette plaatsen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Consejo de seguridad nuclear (CSN) ofwel het nucleaire veiligheidsorgaan heeft toegegeven dat er in Spanje tenminste zes plaatsen zijn die nucleair verontreinigd zijn. Ondanks deze gevaarlijke situatie zegt het CSN dat er geen gevaar is voor de bevolking.

Deze redelijk verontruste informatie werd door het CSN bekend gemaakt tijdens de presentatie van het radiologisch toezicht dat door het overheidsorgaan wordt uitgevoerd in Spanje. Ondanks de besmetting zegt het CSN dat er absoluut geen gevaar is voor de volksgezondheid aangezien er continu toezicht is en alles onder controle is.

Er wordt gesproken over de volgende nucleair besmette plaatsen in Spanje:

Palomares in de gemeente Cuevas de Almanzora in de provincie Almería waar in 1966 twee Amerikaanse vliegtuigen beladen met thermo nucleaire bommen op elkaar botsten.

Een andere plaats die besmet is, is de beroemde rood gekleurde Rio Tinto in de provincie Huelva (Andalusië) waar de uitlopers vol zitten met radioactief afval. Om precies te zijn gaat het om de moerassen van Mendaña, gelegen in de monding van de Tinto-rivier in Huelva vóór de samenvloeiing met de Odiel-rivier.

In El Hondón in de provincie Cartagena in Murcia is het ook niet pluis en is een gebied van 108 hectare besmet met uranium-238 ofwel fosfaatslib. Ook in de provincie Madrid en Toledo aan de rand van het kanaal Real del Jarama is er een grote aanwezigheid van splijtingsproducten zoals cesium-137 en strontium-90.

Een ander besmet deel is te vinden in de provincie Tarragona in Catalonië waar in een reservoir van de Ebro-rivier in de stad Flix, waar tevens een kerncentrale staat, het water en de grond vervuild is met uranium-238, al is het grootste deel daarvan reeds verwijderd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?