skip to Main Content
De salarissen van de burgemeesters in Spanje

De salarissen van de burgemeesters in Spanje

MADRID – Terwijl de nu voormalige burgemeester van de hoofdstad van Spanje een salaris had van 103.667 euro per jaar zijn er 2.600 burgemeesters in Spanje die geen enkele vergoeding krijgen voor hun functie. De Spaanse overheid heeft een lijst bekend gemaakt met daarop de jaarsalarissen van de burgemeesters in Spanje.

Spanje heeft 8.123 gemeenten die in principe allemaal een burgemeester hebben en die in principe allemaal een vergoeding krijgen voor deze functie van “alcalde”. Er zijn echter 2.600 burgemeesters die geen enkele vergoeding krijgen voor hun activiteiten en dat als nevenactiviteiten erbij doen. Het gaat daarbij altijd om kleine gemeenten. Daartegenover staat dat er 80 burgemeesters zijn die meer dan 60.000 euro verdienen.

Grotere steden in Spanje hebben echter wel burgemeesters met een salaris. De (voormalige) burgemeester die het meeste verdient is die van de grootste stad, de hoofdstad van Spanje Madrid waar Manuela Carmena 103.667 euro als jaarsalaris heeft. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau verdient jaarlijks 99.999 euro maar geeft een groot deel van haar salaris weg aan instellingen en organisaties (overigens net zoals Carmena).

De burgemeester van Bilbao (Juan Mari Aburto) heeft een jaarsalaris van 92.911 euro en die van Valencia (Joan Ribó) 85.602 euro. Verder staan er op de lijst in de top 10 de burgemeesters van San Sebastián (Eneko Goia) met 83.869 euro; Vitoria (Gorka Urtaran) met 82.416 euro; San Cristóbal de La Laguna (José Alberto Díaz Domínguez) met 82.345 euro en Getxo (Imanol Landa Jauregui) met 81.272 euro.

Men zou denken dat de hoogte van het salaris in alle gevallen te maken heeft met het aantal inwoners in een stad maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Zo verdient de burgemeester van de 331.577 inwoners tellende stad Alicante 67.159 euro terwijl de burgemeester van het dorp Munguía met 17.000 inwoners per jaar 72.284 euro verdient.

De gegevens zijn afkomstig van 4.064 gemeenten die de salarissen openbaar hebben gemaakt maar 1.158 gemeenten waaronder ook grote steden als Granada, Tarragona, Ourense, Jerez de la Frontera, Sabadell, Getafe, Coslada en Calviá hebben de jaarsalarissen niet openbaar gemaakt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Ja, mee eens Piet. Zit niets onredelijks in deze salarissen. En er zijn dus ook veel burgemeesters die voor nop werken. Helemaal hulde! Maar het wordt tijd voor een grote gemeentelijke herindeling, lees samenvoegen van kleine gemeentes. Meer dan 8000 gemeentes gaat natuurlijk nergens over.

  2. De salarissen vallen mij nog wel mee, wel zijn er teveel burgemeesters in Spanje en nog meer mensen die uit de ruif eten, want gemeentes worden in Spanje niet samengevoegd onder 1 dak met 1 burgemeester.
    En zolang dat zo is, zal er altijd rivaliteit blijven bestaan met de omringende gemeentes met afwijkende regels en normen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken