De salarissen van de burgemeesters in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl de nu voormalige burgemeester van de hoofdstad van Spanje een salaris had van 103.667 euro per jaar zijn er 2.600 burgemeesters in Spanje die geen enkele vergoeding krijgen voor hun functie. De Spaanse overheid heeft een lijst bekend gemaakt met daarop de jaarsalarissen van de burgemeesters in Spanje.

Spanje heeft 8.123 gemeenten die in principe allemaal een burgemeester hebben en die in principe allemaal een vergoeding krijgen voor deze functie van “alcalde”. Er zijn echter 2.600 burgemeesters die geen enkele vergoeding krijgen voor hun activiteiten en dat als nevenactiviteiten erbij doen. Het gaat daarbij altijd om kleine gemeenten. Daartegenover staat dat er 80 burgemeesters zijn die meer dan 60.000 euro verdienen.

Grotere steden in Spanje hebben echter wel burgemeesters met een salaris. De (voormalige) burgemeester die het meeste verdient is die van de grootste stad, de hoofdstad van Spanje Madrid waar Manuela Carmena 103.667 euro als jaarsalaris heeft. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau verdient jaarlijks 99.999 euro maar geeft een groot deel van haar salaris weg aan instellingen en organisaties (overigens net zoals Carmena).

De burgemeester van Bilbao (Juan Mari Aburto) heeft een jaarsalaris van 92.911 euro en die van Valencia (Joan Ribó) 85.602 euro. Verder staan er op de lijst in de top 10 de burgemeesters van San Sebastián (Eneko Goia) met 83.869 euro; Vitoria (Gorka Urtaran) met 82.416 euro; San Cristóbal de La Laguna (José Alberto Díaz Domínguez) met 82.345 euro en Getxo (Imanol Landa Jauregui) met 81.272 euro.

Men zou denken dat de hoogte van het salaris in alle gevallen te maken heeft met het aantal inwoners in een stad maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Zo verdient de burgemeester van de 331.577 inwoners tellende stad Alicante 67.159 euro terwijl de burgemeester van het dorp Munguía met 17.000 inwoners per jaar 72.284 euro verdient.

De gegevens zijn afkomstig van 4.064 gemeenten die de salarissen openbaar hebben gemaakt maar 1.158 gemeenten waaronder ook grote steden als Granada, Tarragona, Ourense, Jerez de la Frontera, Sabadell, Getafe, Coslada en Calviá hebben de jaarsalarissen niet openbaar gemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.