Klachten over Zuid Afrikaanse sinaasappels bij Mercadona

Klachten over Zuid Afrikaanse sinaasappels bij Mercadona
Beeld: Archieffoto

VALENCIA – De populaire Spaanse supermarktketen uit Valencia met meer dan 1.600 eigen supermarkten in Spanje verkoopt sinds kort sinaasappels die niet afkomstig zijn uit Spanje. De sinaasappels die op dit moment te koop zijn bij de Mercadona komen namelijk uit Zuid Afrika en daar wordt veel over geklaagd. Maar Mercadona legt uit waarom dat zo is.

Valencia is de bakermat van de Sinaasappels en citrusvruchten in Spanje en wellicht in Europa en het is ook de regio waar Spanje’s populairste supermarktketen Mercadona vandaan komt. Het zou dus logisch zijn dat de meer dan 1.600 supermarkten sinaasappels (naranjas) uit Valencia in de schappen heeft liggen. Maar op dit moment is dat niet het geval.

Het is veel klanten opgevallen dat op de zakken sinaasappels staat geschreven ‘Valencia-Late’ wat de soort sinaasappel is maar er staat ook het land van herkomst bij, te weten Zuid Afrika (Sudafrica). Klanten klagen daarover op internet. Er zijn op dit moment ook sinaasappels uit Argentinië te koop maar daar wordt vreemd genoeg niet over geklaagd.

Maar Mercadona legt uit waarom dat zo is en ook waarom dit tijdelijk zo is. In de herfst worden de sinaasappels praktisch elk jaar uit een ander land gehaald. In dit geval is dat Zuid Afrika en Argentinië. De reden daarvoor is dat de Spaanse producenten geen sinaasappels hebben en er geen productie is. 

Daarom is Mercadona genoodzaakt (want de klanten willen wel sinaasappels blijven kopen) tussen september en eind november over te schakelen naar producenten en leveranciers uit andere landen. In december zullen de Spaanse sinaasappels weer gewoon in de Mercadona’s te vinden zijn, zo schrijft de Valenciaanse supermarktketen op internet.

Mercadona verdedigt zichzelf ook door aan te geven dat de Spaanse keten jaarlijks 210.000 ton sinaasappels afneemt van meer dan 2.000 sinaasappelboeren wat genoeg is voor 90% van de totale verkoop van sinaasappels. De overige 10% komt uit andere landen. 

In december zal men opnieuw beginnen met de verkoop van Spaanse sinaasappels, in eerste instantie de ‘Navelina’ sinaasappels gevolgd door de ‘Navel/Navelate’, de ‘Lane-Late’ , de ‘Lane-Late Powell’ en de ‘Valencia-Late’. Ook de smaak verandert in het sinaasappel seizoen. Terwijl de vrucht in de eerste maanden een vleugje zuurgraad heeft, neemt de zoetheid toe naarmate de campagne vordert.

Mercadona verkoopt netjes sinaasappels van 3 en 6 kilo, losse sinaasappels en de sinaasappels die gebruikt worden om verse sinaasappelsap (zumo de naranja) te maken in de winkel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

12
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Amerigo

Bij Mercadona El Ejido Komen de persappelsinaasappelen van Argentinië

Nicolas

Tsja, een probleem? Als er geen lekkere spaanse sinaasappels zijn, dan is het gewoon wachten op de nieuwe oogst. Heel simpel.Wat niet lekker of van een slechtere kwaliteit is, dat laat je gewoon liggen. Er is volop ander fruit beschikbaar, heerlijk. Als je van ZUMO houdt, dan wachten op de nieuwe oogst eind november en dan letten op de naam SALUSTIANA’s. Dat is een sinaasappelsoort met praktisch geen vruchtvlees, dus echt vol sap! Die zijn heerlijk. Komen o.a. veel uit de streek rond Cordoba en zijn dan ook in NL te verkrijgen (wel even goed kijken naar de naam op… Lees verder »

Mimie

Hola. Afrikaanse sinaasappels hebben een harde pel, zijn zuur met weinig sap. Ik wacht verder om er te kopen en ga ze dan zelf plukken als ik in Spanje ben op een open terrein. Niet zo moeilijk te vinden…

Juan74

Ook een open terrein is van iemand.
U neemt ze dus weg van het terrein van een ander, dat noemen we normaal gesproken stelen, tenzij u toestemming hebt van de eigenaar.
Overigens begrijp ik u wel, want ze laten ze op de grond vallen en verrotten.
De EU subsidies her en der, hebben de Spaanse boeren wat gemakzuchtig gemaakt, maar dan nog heh, als u gewoon aan eigenaren van land vraagt of u voor eigen gebruik wat mag plukken, is er bijna geen enkele die dat niet zal toestaan.
Net even iets netter heh

Femke

ik ga voorlopig mijn appelsienen halen in de Carrefour ,zijn beter dan in de Mercadona
Ja Eddy ,je hebt gelijk ,Vandaag gaan winkelen in de Mercadonna en er is een merkelijke prijs stijging .

PAUL

APPELSIENEN UIT ZUID-Afrika zijn droog ,taaie,harde vruchten en ook slecht van smaak ,niet kopen en wachten tot na december tot appelsienen terug zijn in de supermarkten van valencia spanje .

Piet Paëlla

Vraag me niet waarom, maar ik vind die sinaasappelen en mandarijnen uit Zuid Afrka niet te vreten.
Beter wachten op de échte Valencia sinaasappelen, huh ?….

Wim

Vreemd hier in Nederland is het al sinds Juni dat alle supers South-Afrika sinaasappels verkopen, iets anders nergens te krijgen, paar keer geprobeerd maar ze zijn niet lekker.
Gelukkig is er ook veel ander fruit, perzik meloen en druiven, en nu de appels en peren in eigen land.
Wachten maar op december en dan weer de Spaanse sinaasappels.

M. Bakker

Sinaasappels van buiten de EU kunnen jullie beter niet kopen. De sinaasappels uit Zuid Afrika zijn bevoorbeeld bewerkt met het bestrijdingsmiddel imazalil. Google dit even, dan weet je gelijk of deze bewerkte sinaasappels gezond zijn voor je. Dit bestrijdingsmiddel is in de EU namelijk verboden. Fruit is seizoens en per land verbonden aan de kwaliteit. Sinaasappels komen uit Spanje, de druiven ziijn het lekkerst uit Italie en voor bijvoorbeeld de aardbeien, deze koop je het beste als ze uit Nederland of Belgie komen. Ik heb een jaartje of 14 groente en fruit gereden door heel Europa😉

Rae

Het was ook opgevallen dat de prijs bijna verdubbeld was!

Eddy

Ik vind dat er veel producten bij mercadona in prijs verhoogd zijn.Kan een gedacht zijn maar toch?

miekeblankenstein@gmail.com

Alles is duurder geworden bij de Mercadona. Vaak 25 euro cent hoger.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.