Search
menu
Search

Klachten over Zuid Afrikaanse sinaasappels bij Mercadona

Oeps ... foto ontbreekt!

Klachten over Zuid Afrikaanse sinaasappels bij Mercadona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De populaire Spaanse supermarktketen uit Valencia met meer dan 1.600 eigen supermarkten in Spanje verkoopt sinds kort sinaasappels die niet afkomstig zijn uit Spanje. De sinaasappels die op dit moment te koop zijn bij de Mercadona komen namelijk uit Zuid Afrika en daar wordt veel over geklaagd. Maar Mercadona legt uit waarom dat zo is.

Valencia is de bakermat van de Sinaasappels en citrusvruchten in Spanje en wellicht in Europa en het is ook de regio waar Spanje’s populairste supermarktketen Mercadona vandaan komt. Het zou dus logisch zijn dat de meer dan 1.600 supermarkten sinaasappels (naranjas) uit Valencia in de schappen heeft liggen. Maar op dit moment is dat niet het geval.

Het is veel klanten opgevallen dat op de zakken sinaasappels staat geschreven ‘Valencia-Late’ wat de soort sinaasappel is maar er staat ook het land van herkomst bij, te weten Zuid Afrika (Sudafrica). Klanten klagen daarover op internet. Er zijn op dit moment ook sinaasappels uit Argentinië te koop maar daar wordt vreemd genoeg niet over geklaagd.

Maar Mercadona legt uit waarom dat zo is en ook waarom dit tijdelijk zo is. In de herfst worden de sinaasappels praktisch elk jaar uit een ander land gehaald. In dit geval is dat Zuid Afrika en Argentinië. De reden daarvoor is dat de Spaanse producenten geen sinaasappels hebben en er geen productie is. 

Daarom is Mercadona genoodzaakt (want de klanten willen wel sinaasappels blijven kopen) tussen september en eind november over te schakelen naar producenten en leveranciers uit andere landen. In december zullen de Spaanse sinaasappels weer gewoon in de Mercadona’s te vinden zijn, zo schrijft de Valenciaanse supermarktketen op internet.

Mercadona verdedigt zichzelf ook door aan te geven dat de Spaanse keten jaarlijks 210.000 ton sinaasappels afneemt van meer dan 2.000 sinaasappelboeren wat genoeg is voor 90% van de totale verkoop van sinaasappels. De overige 10% komt uit andere landen. 

In december zal men opnieuw beginnen met de verkoop van Spaanse sinaasappels, in eerste instantie de ‘Navelina’ sinaasappels gevolgd door de ‘Navel/Navelate’, de ‘Lane-Late’ , de ‘Lane-Late Powell’ en de ‘Valencia-Late’. Ook de smaak verandert in het sinaasappel seizoen. Terwijl de vrucht in de eerste maanden een vleugje zuurgraad heeft, neemt de zoetheid toe naarmate de campagne vordert.

Mercadona verkoopt netjes sinaasappels van 3 en 6 kilo, losse sinaasappels en de sinaasappels die gebruikt worden om verse sinaasappelsap (zumo de naranja) te maken in de winkel.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?