Oud Koning Juan Carlos komt nog voor het einde van dit jaar naar Spanje

Oud Koning Juan Carlos komt nog voor het einde van dit jaar naar Spanje
Beeld: Europa Press

Oud Koning Juan Carlos komt nog voor het einde van dit jaar naar Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De vorige koning van Spanje, Juan Carlos I, die na controverse zijn toevlucht tot het buitenland zocht, plant nog voor het einde van het jaar een bezoek aan zijn voormalig koninkrijk. Juan Carlos stapte in augustus 2020 in een vliegtuig en vertrok toen met onbekende bestemming. Later werd bekend dat hij zich in de Verenigde Arabische Emiraten bevindt vanwege alle controverse rondom zijn persoon in Spanje. 

Wanneer het hooggerechtshof voor financiën de zaken die tegen de oud koning lopen over fondsen in het buitenland stopzet, zou de koning naar Spanje afreizen. Dat zou volgens goede bronnen nog voor het einde van dit jaar kunnen gebeuren.

Juan Carlos liet weten aan een paar van zijn naasten dat zijn bezoek op til zou zijn. Of het om een definitieve terugkeer uit Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) gaat, of een tijdelijke vakantie, is niet bekend. Ook blijft het een raadsel waar de koning zal overnachten. 

Het hooggerechtshof wil de zaken rond Juan Carlos seponeren, omwille van de onschendbaarheid die hem tijdens zijn koningschap beschermde. Juan Carlos verbleef in Abu Dhabi op vraag van zijn familie. Die dacht dat het beter zou zijn voor de naam van het koningshuis als hij even van het toneel verdween.

Felipe VI, de huidige koning van Spanje en uiteraard zoon van Juan Carlos, legde het kiezen van de bestemming in handen van zijn vader. Aanvankelijk zou getwijfeld zijn over buurland Portugal, maar uiteindelijk leek dat het koningshuis toch te dichtbij. Juan Carlos werd daarop uitgenodigd door de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten. Een tijd lang wist het publiek zelfs niets af van zijn bestemming en leek het alsof hij van de aardbodem verdwenen was.

“Hier stoor ik de kroon niet”,  verdedigt Juan Carlos zich in het boek dat eerder deze week verscheen. “Mi rey destronado” – “Mijn koning onttroond”, een werk van de Franse Laurence Debray, die Juan Carlos nog bezocht in Abu Dhabi afgelopen lente.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.